Henk Mekenkamp(Grc Groningen): Als voorzitter moet je voelen wat er in je club leeft.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voorzittersvisie

Op 1 december 2011 werd Henk Mekenkamp officieus tot voorzitter van GRC Groningen benoemd en op de voorjaarsvergadering werd dit bekrachtigd. Zo was de oud-speler van GRC vanaf dat moment officieel voorzitter van een voetbalvereniging die, zo vertelt Henk Mekenkamp, op dat moment in zwaar weer zat. 1360400737Nhenk

Door de nieuwbouw richting de kantine stond GRC er niet goed voor vertelt Henk als we plaats nemen aan een van de tafels in de kantine van de tweede klasser.’ Toen ik benaderd werd als voorzitter ging het financieel niet goed met de club en dat ging mij als GRC-er aan het hart. Dat deed mij ook besluiten om positief te reageren op het verzoek om voorzitter te worden. Ik besefte mij echter direct dat er het nodige moest gebeuren om de club weer financieel gezond te maken.”

Zo was een van de maatregelen die Henk Mekenkamp het stopzetten van het premiestelsel richting de eerste selectie. ‘Net als veel verenigingen kende GRC een premiestelsel en dat hebben we toen direct stopgezet. Je kunt het namelijk naar je overige leden toe niet verkopen dat je aangeeft dat de broekriem strakker getrokken moet worden terwijl er voor de eerste selectie wat te verdienen valt.”

Waardering

De preses van GRC Groningen geeft vervolgens aan dat hij wel veel waardering heeft voor de spelersgroep want alle spelers zijn de tweede klasser trouw gebleven. ‘Daar heb ik veel respect voor want hoe vaak gebeurt het niet dat spelers naar een andere club gaan als er bij hun huidige vereniging niets meer te, halen’ valt. Gelukkig zit onze eerste selectie anders in elkaar en waarbij trainer Fred Schreuder ook een belangrijke rol speelt. We hebben niet voor niets met onze hoofdtrainer verlengd want Fred Schreuder is echt een trainer die bij ons past.”

Als de naam van de hoofdtrainer valt komen we automatisch in gesprek over de houding en gedrag van trainers/leiders langs de lijn. Binnen GRC Groningen zijn de regels wat dat betreft heel duidelijk vertelt de 46 jarige voorzitter. ‘Wij willen als vereniging niet dat onze trainers langs de lijn staan te vloeken en te tieren. We eisen normaal gedrag langs de lijn en wat overigens niets met, Almere’ te maken heeft. Want we moeten met elkaar wel uitkijken dat we het overlijden van Richard Nieuwenhuizen niet overal bij gaan betrekken. Het mag namelijk niet zo zijn dat er steeds eerst wat ergs moet gebeuren voordat we de regels weer aanscherpen. Dat we duidelijke regels hebben geld overigens ook voor onze clubscheidsrechters en assistent-scheidsrechters. Ook daar eisen we eerlijk gedrag van want teksten als, een clubgrensrechter pakt iedere seizoen wel een paar punten voor zijn club wil ik niet horen binnen GRC Groningen. “

Duidelijk

Een duidelijke uitspraak van een man die niet om zijn woordje verlegen zit en dan ook een duidelijke mening heeft over het groot aantal voetbalverenigingen in de stad Groningen. ‘Ruim dertig verenigingen in een stad slaat natuurlijk nergens op. Dat is natuurlijk veel te veel waarbij ik mij overigens wel besef dat alle verenigingen een eigen identiteit hebben. Maar we moeten ons als verenigingen echter ook goed beseffen dat we bijvoorbeeld qua sponsoring allemaal in dezelfde vijver zitten te vissen. En verder mogen we ook concluderen dat het wat de jeugd betreft ook niet overal even geweldig gaat. Er zijn verenigingen die geen jeugdteams hebben, en daar zijn onze buren op Corpus, Groen Geel en Gronitas, er twee van. Laat ik even duidelijk zijn, ik veroordeel niemand op zijn beleid want er zijn genoeg reden te bedenken die een bepaalde keuze rechtvaardigen. Bij GRC is het ook een aantal jaren mondjesmaat geweest wat de jeugd betrof maar ik ben blij dat we ook op dat gebied de wind weer in de zeilen hebben.”

Dat de jeugdafdeling een steeds groter en bloeiende tak van de club van het witte shirt met de rode V wordt heeft ook zeker te maken met de aanwezigheid van de jeugdafdeling van FC Groningen/Cambuur op Corpus den Hoorn. Dat is in ieder geval de mening van Henk Mekenkamp die ziet dat er daardoor toch eerder de keuze wordt gemaakt om voor in eerste instantie GRC te gaan voetballen. ‘Laten we eerlijk zijn er zijn heel veel ouders die hopen dat hun zoon doorbreekt in het betaald voetbal. Daar is niets mis mee en daar profiteren wij indirect van. Want net als onze jeugd voetbalt ook de jeugd van FC Groningen/Cambuur zaterdags op Corpus en dat zorgt er natuurlijk voor dat er veel voetbalkennis op het complex rondloopt. Daar zijn ouders en jonge voetballers toch gevoelig voor en dat kan ik mij wel voorstellen. Het is namelijk een vorm van netwerken waarbij je ook moet zorgen dat je gehoord en gezien wordt.”

Automatisch komen we daardoor op datgene wat Henk Mekenkamp in het dagelijks leven doet en wat inhoudt dat hij via zijn bedrijf ‘050 brengt u geld’ bedrijven en particulieren kostend besparend kan werken richting de energierekeningen, telefoonrekeningen, verzekeringen, trainingen en accountancy kosten. Het enthousiasme van Henk is mooi om te zien en laten we eerlijk zijn, het verhaal is helder en voor de geïnteresseerden, het mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Eigen kracht

Maar na zijn uitleg over datgene wat hij in het dagelijks leven doet keren we toch weer terug bij GRC Groningen en opeens doet Henk Mekenkamp een opvallende uitspraak. Want waar er toch aardig wat bestuurders zijn die ook in een steeds economisch minder wordende tijd de hemel willen bestormen met de club waarvan ze het, beleid’ bepalen denkt de oud-speler van GRC daar duidelijk anders over. ‘Bij mijn aantreden als voorzitter heb ik gezegd dat ik liever in de tweede klasse speel met een team dat uit zelf opgeleide spelers bestaat dan in de eerste klasse met gehaalde spelers. Dat zou ook voor het voetbal in de stad beter zijn want waar vroeger een duel tussen Velocitas en GRC een echte derby met alles er op en eraan was is dat tegenwoordig anders. Die beleving is er niet meer en ik moet zeggen, dat vind ik persoonlijk erg jammer. De spelers moeten binding met een club hebben en ik moet zeggen dat zie je op een dorp meer dan in de stad.”

Henk Mekenkamp is echter blij dat GRC Groningen weer vooruit kan kijken en waarbij hij oud-speler Jos Brink noemt als een van de personen die een paar jaar geleden het initiatief nam om GRC weer vlot te trekken.’ De vergrijzing van de buurten rondom Corpus den Hoorn was een aantal jaren een groot probleem maar Jos was toen een van de personen die aan een gedegen jeugdopleiding begon te bouwen. Daar plukken we nu de vruchten van want onze A-junioren spelen ondertussen weer in de hoofdklasse en daar zijn we als vereniging erg blij mee.”

Waar Henk Mekenkamp ook blij mee is dat is de rol van Ger van Gelder. Tijdens het interview komt de spil van GRC zoals de voorzitter Van Gelder noemt, binnen en ik moet zeggen dan komt er ook iemand binnen. Want Ger van Gelder is in heel de Groninger sportwereld bekend en wordt door zijn voorzitter geroemd om alles wat hij nog alle dagen voor GRC betekent.

Samenwerking

Zo praten we, terwijl Ger van Gelder naar boven verdwijnt om zich op zijn werkzaamheden voor GRC te storten, nog even door en komen de velden op Corpus tersprake. Een onderwerp wat bij Henk Mekenkamp de opmerking ontlokt dat hij er alle begrip voor heeft dat de wedstrijden van FC Groningen altijd voorrang hebben maar dat hij soms ook blij is als het eerste zaterdagteam op het hoofdveld mag spelen. ‘We hebben een prima relatie met FC Groningen wat betreft het gebruik van de velden en dat vind ik ook erg belangrijk. Je moet namelijk met elkaar samenwerken en daarom snap ik ook wel dat als er vier duels op het hoofdveld gespeeld moeten worden en dat er eigenlijk maar drie kunnen zijn wij dan uit moeten wijken naar een ander veld. Dat leidt onder onze voetballers weleens tot irritatie en dat is een van de dingen waar wij als bestuur kort op moeten zitten.”

Dat laatste vind Henk Mekenkamp een punt waar een bestuur een duidelijk beleid in moet tonen, kort op de club zitten. ‘Je ziet weleens bestuurders die, ver’ van de leden afstaan maar dat vind ik niet goed. Je moet voelen wat er binnen een club leeft want als je dat als bestuurslid niet voelt dan wordt je club nooit een warme vereniging."