De Fivel-voorzitter Bram van Dam: Krimp is een modewoord bij politici

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voorzittersvisie

De Fivel en Bram van Dam horen bij elkaar is een conclusie die absoluut gerechtvaardigd is. Bijna 50 jaar spelend lid, vanaf 1976, met een kleine onderbreking, in het bestuur van het ‘Andere” Oranje verdient veel waardering waarbij hij in 2008 op een speciale manier werd beloond. Want in april 2008 werd Bram van Dam Koninklijk onderscheiden voor zijn inzet richting De Fivel en tal van andere maatschappelijke functies.

        benoeming ordevanoranjenassau bramvandam1

Bram van Dam, op de foto met zijn echtgenote en burgermeester Rodenboog, in april 2008, koninklijk onderscheiden.

Wat doet Bram van Dam in het dagelijks leven: Ik werk bij de Rijks Universiteit Groningen als Hoofd Financiën en Controller bij de faculteiten Economie en Bedrijfskunde, Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen en Gebouwen Beheer Zernike.

Jij bent voor de tweede keer weer voorzitter van De Fivel maar dat had jij eigenlijk niet in de planning: Dat lag inderdaad niet in de planning. In 1976 kwam ik als secretaris binnen het bestuur onder toenmalige voorzitter Eltjo Keijer, deed daarna lange tijd voor de club ook het opstellen van de financiële jaarrekening en werd in 1991 voor de eerste keer voorzitter. In 2001 werd duidelijk dat we ons eigen clubgebouw konden realiseren en die bouwperiode kostte zeer veel tijd en energie.Toen de bouw van het clubhuis in 2004 was afgerond vond ik het wel eventjes genoeg geweest en ben in 2007 gestopt. In 2009 werd ik echter weer gevraagd om iets voor de club te betekenen en ben ik opnieuw tot voorzitter benoemd.

Sponsoren worden steeds belangrijker voor een club wordt er vaak gezegd. Deel jij mijn mening dat als de voetbalclubs geen kantine hadden ze de tent wel konden sluiten: Voor veel clubs geldt dat zeker. Dat was ook de reden waarom wij als de Fivel ons eigen Clubgebouw moesten realiseren. Wij zaten daarvoor in het Dorpshuis Ons Huis maar een groot deel van de inkomsten bleef toen in het Dorpshuis zitten. Wij konden op die manier niet mee met de andere clubs uit de naaste omgeving en dan verlies je de nodige “concurrentie positie”.

Tegenwoordig wordt er steeds vaker over krimpproblemen gesproken maar daar hebben wij bij De Fivel geen last van: Niet echt. Krimp is een mode woord dat politici maar al te graag in de mond nemen als de voorzieningen binnen de kleine dorpen ter discussie staan. Statistieken geven een verdere vergrijzing aan maar als je bijv. naar de school in Zeerijp kijkt groeit die helemaal uit zijn jasje. Een kleine honderd leerlingen. Vele jonge gezinnen zijn gaan wonen in Zeerijp en directe omgeving. Als je de organisatie van de club goed op orde hebt en je hebt een zeer goed jeugdbestuur dan kun je daar als vereniging enorm van profiteren en heb je van krimp geen last. Wanneer Gemeentes voorzieningen gaan afbreken in plaats van in stand te houden creëer je de krimp zelf.

Ik erger mij weleens aan de regelgeving van de KNVB omdat: Ik erger mij daar niet zozeer aan. Als je voetbal op een ordentelijke manier wil laten verlopen, moet je regels hebben. Dat geldt in het gewone leven ook. Zonder regelgeving is het al gauw chaos. Kijk bijv. maar bij het jeugdvoetbal waar veel clubs marchanderen met de regels en spelers opstellen bij wedstrijden waar ze qua leeftijd helemaal niet in horen te spelen. Op die manier frustreren ze voor sommige jeugdelftallen hele competities. Wil je voetbal leuk houden voor de jeugd dan dienen bestuurders hier rekening mee te houden en daar ook binnen de vereniging de hand aan te houden.

De Fivel doet nog volop mee in de strijd om de tweede periode wat gezien onze kleine selectie een geweldige prestatie is: We hebben momenteel een heel goede, jonge selectie die als echte vriendenploeg samen voetbalt. De combinatie met onze huidige trainer Jeroen Korpershoek werkt uitstekend. De wisselvalligheid is er nog zo nu en dan maar je ziet dat ze sterker worden. Nacompetitie als toetje zou inderdaad een hele mooie prestatie zijn.

De Fivel is gezien jouw mail-adres de oranje-witte draad in je leven: Klopt. Ik speel er vanaf mijn zevende en dat is inmiddels dus bijna 50 jaar. Daarvan heb ik ongeveer 21 jaar in het eerste elftal gespeeld. Verder dus , met een kleine onderbreking, vanaf 1976 in het dagelijks bestuur. Het mag duidelijk zijn dat je dan wel met de vereniging bent vergroeid.

Dat wij met onze jeugdteams in alle leeftijdscategorieën uitkomen is: Een geweldige prestatie. Het zegt alles over hoe actief de vereniging is in het voetbal. Ook naast het voetbal zijn er enorm veel activiteiten voor de jeugd. Dat spreekt aan en trekt nieuwe leden. Maar de organisatie daarom heen is alles. Zonder goede organisatie lukt het niet.

Toen ik bij Fivel op bezoek was veel mij het groot aantal bezoekers op bij de jeugdwedstrijden. Is die betrokkenheid de kracht van De Fivel: De betrokkenheid is erg groot. Van heinde en verre komen wekelijks spelers en ouders naar het E.J. Keijer Sportpark om wedstrijden te zien. Maar ook door de week op trainingsavonden is het een drukte van belang. De Fivel is de wekelijkse ontmoetingsplaats voor veel mensen. Ook is er een enorm aantal vrijwilligers actief binnen de club. Ook daar zonder gaat het niet.

Hendrikus Huisman: Een echte Fiviliaan die als voetballer natuurlijk het meest bekend is van zijn periode toen hij buiten ons club speelde. Gelukkig weer terug en ook zeer actief binnen het jeugdvoetbal. Hij maakt daar de jeugdspelers echt beter.

Steeds vaker hoor je geluiden dat de toenemende bezuinigingen voor frustratie bij verenigingen zorgt. Hoe kijkt de voorzitter van De Fivel daar tegenaan: Als je niet uitkijkt, bezuinigen de Gemeentebestuurders alles kapot. We hebben in Loppersum daarom zelfs een partij opgericht om tegengas te kunnen geven. Nu moeten er zo nodig weer Brede Scholen komen. Randstedelijke oplossingen voor problemen daar moeten hier ook zo nodig ingevoerd. Scholen met meer dan voldoende leerlingen dreigen dan weer uit de dorpen te verdwijnen en daarbij verdwijnt ook weer een belangrijk stuk leefbaarheid. Net of wij daar in deze omgeving op zitten te wachten. Ik zie regelmatig de nodige rapporten waar de tranen je van in de ogen schieten.Zonder enige deugdelijke onderbouwing besluiten de gemeentelijke bestuurders daarop. Het wordt hoogtijd dat er op dat niveau professionalisering plaats vindt.

Dat El Clàsico, zoals jullie De Fivel- Stedum noemen op dinsdag 10 april wordt gespeeld vind ik persoonlijk waanzin. Deel jij mijn mening dat de competitie met twee weken verlengd had moeten worden: Algemeen kan de competitie gewoon langer duren. Op het moment dat de velden het mooist zijn is eind mei de competitie afgelopen. Je zou best nog twee weken in juni kunnen spelen. Maar een doordeweekse wedstrijd is natuurlijk eigenlijk wel eens aardig.