Voorzittersvisie met Menno Kloosterhuis (Voetbalvereniging Warffum )

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voorzittersvisie

Menno Kloosterhuis is voorzitter van de voetbalvereniging Warffum en is in de lagere elftallen nog actief als voetballer. Zoals hij zelf verder verteld speelde een groot gedeelte van zijn carrière zich af bij een van de grootste verenigingen in de stad Groningen
Menno Kloosterhuis is voorzitter van de voetbalvereniging Warffum en is in de lagere elftallen nog actief als voetballer. Zoals hij zelf verder verteld speelde een groot gedeelte van zijn carrière zich af bij een van de grootste verenigingen in de stad Groningen
 
menno_kloosterhuis_vv_wARFFUM

Op mijn achtste ben ik lid geworden van Oranje Nassau in Groningen. Je had toen namelijk nog geen F-jes! Daar heb ik vijfentwintig jaar gevoetbald. Oranje Nassau was toen al een toonaangevende club in het noorden. Zelf heb ik altijd in de hoogste jeugdelftallen gespeeld en was redelijk talentvol. Vanuit de A-junioren hadden we een vriendenteam, waar ik jaren mee samen heb gevoetbald. Ik heb het nooit gehaald in het eerste elftal maar dat was ook geen ambitie van mij. Op mijn 33e ben ik verhuisd naar Warffum.

Door toeval heb ik eerst een tijdje bij Marcia in Baflo gevoetbald. Daar kwam ik direct in het eerste elftal. Voor mij wel een vreemde ervaring trouwens. Na vier jaar, waarin ik ondertussen jeugdleider bij de v.v. Warffum was geworden, vond ik dat het tijd werd om in mijn eigen dorp te voetballen en ben ik bij Warffum gaan spelen. Eerst in het eerste elftal en later bij de veteranen.

De stellingen en vragen:

Een voorzitter van een voetbalclub moet zelf gevoetbald hebben Is niet noodzakelijk, maar wel wenselijk. Belangrijkste blijft of de voorzitter goed kan besturen en delegeren, en anderen kan enthousiasmeren.

Zonder sponsorinkomsten hebben ook veel Amateurclubs geen bestaansrecht meer. Zonder sponsorinkomsten wordt het wel een stuk moeilijker. Kijk alleen naar het onderdeel kleding. Dan zouden de leden dat zelf weer moeten bekostigen (zoals ik dat vroeger bij Oranje Nassau deed. Shirtje bij Sjoerd van de Baan!!) Voor sommige mensen zou dit een drempel kunnen zijn om geen lid te worden omdat de kosten dan toch weer hoger worden. Bovendien kun je door de sponsorinkomsten soms eens iets extra of speciaals doen. Voor een klein clubje zoals Warffum in de 5e klasse valt het nog wel mee, maar hoe hoger je voetbalt, hoe meer je van sponsorgelden afhankelijk wordt.

Kantine,s zijn volgens veel van jouw collega,s lang genoeg open maar een enkeling heeft een andere mening . Wat is jouw mening in deze Je hebt te maken met de regels van de KNVB, die hier heel duidelijk in zijn. Over het algemeen vind ik dat die wel goed zijn, maar je hebt ook wel eens momenten, waarop je iets langer open wilt blijven, omdat het nog heel druk en gezellig is. Hoe je het ook wendt en keert, de kantine-opbrengsten blijven voor een vereniging heel belangrijk. Waar je ook rekening mee dient te houden, is de plaatselijke horeca. Een clubhuis is geen kroeg en mag dat ook niet als zodanig uitstralen.

De KNVB maakt het clubs onnodig lastig met betrekking tot de regelgeving rond de velden en laat een waarnemer incognito op de sportparken lopen. Meldt deze waarnemer na afloop ook? Zo nee wat vindt je daarvan?.  Ik weet dat ze er zijn, maar ze hebben dat nog nooit aan mij kenbaar gemaakt. Dat vind ik niet netjes. Ik snap best dat er bepaalde regels nodig zijn en dat alle clubs zich daar aan moeten houden, maar het komt soms wel wat kinderachtig over hoe er mee om wordt gegaan. Je moet als bestuurslid steeds meer als een boeman rond het veld gaan om mensen aan te spreken op de KNVB-regels. En dan krijg je niet altijd leuke reacties terug.

Het betaalde voetbal pleegt een te grote aanslag op gemeenschapsgeld wat naar de amateurverenigingen niet te verkopen is. Gedeeltelijk is dat terecht. Als je naar een club als FC Groningen kijkt, die heeft een enorme uitstraling voor de provincie Groningen. Veel mensen beleven daar veel plezier aan. Ik vind wel, dat een voetbalclub zijn uiterste best moet doen om een gezonde club te zijn. En als er dan in een bepaalde regio (te)veel clubs zijn, waardoor een aantal steeds in de problemen komt, denk ik dat je het aantal profclubs moet gaan beperken. Fusies van clubs zou dan een idee kunnen zijn. Je kunt het niet maken, als club jaar in jaar uit in de financiële problemen te komen en dan weer bij de gemeente of de provincie aankloppen voor geld.

Veel verenigingen en trainers vinden maximaal drie seizoenen lang genoeg wat betreft een samenwerking wat is jouw mening hierover Vind ik niet. Zeker niet bij een kleine club als de onze. Wij hebben de laatste jaren 2 trainers gehad, die langer dan vier jaar gebleven zijn. Het hangt heel erg af van de symbiose tussen trainer en spelersgroep. Misschien is het hier ook weer anders als de lat hoger wordt gelegd op een hoger nivo. Maar kijk naar Ron Jans, die heeft het ook heel lang uitgehouden bij FC Groningen.

Dat over tien jaar alle verenigingen minimaal een kunstgrasveld hebben geloofd niemand in van jouw collega, s. Deel jij die mening? Dat weet ik niet. Ik denk, als je naar de stad kijkt wel, maar of in alle dorpen en kleinere gemeenten ook overal kunstgras zal zijn, denk ik niet. Misschien over twintig jaar.

Dat er in het amateurvoetbal op uitgebreide schaal betaald wordt is een bekend gegeven maar is op termijn funest voor het amateurvoetbal Ik denk dat veel clubs zich op den duur zelf in de vingers snijden. Er zullen altijd een aantal amateurclubs zijn, die een dergelijke goede geldstroom hebben, dat het ze lukt om te kunnen betalen, maar er zullen ook veel clubs zijn die misschien tijdelijk een leuke sponsor hebben, waardoor veel mogelijk is. Maar als die bewuste sponsor wegvalt, komen ze in de problemen. Wil je dat spelletje meespelen, moet je wel weten, waar je aan begint.

De KNVB wil graag samen met de KBVB(België) het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022 organiseren wat ik van harte toejuich. Op zich lijkt me het geweldig, maar het moet niet zo zijn, dat wij als land (of als clubs!) daar miljoenen aan kwijt zijn. Zoiets is niet heilig.

Dat de KNVB clubs bondscontributie laat betalen voor hun vrijwilligers laat betalen is een vreemde zaak Vind ik inderdaad jammer. Het is voor alle clubs al moeilijk genoeg om vrijwilligers te krijgen.