Voorzittersvisie: Bert Dries ( v.v. Noordpool)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voorzittersvisie

Bert Dries van de voetbalvereniging Noordpool is de zesde voorzitter die zijn medewerking verleent aan de rubriek Voorzittersvisie

 

Bert Dries van de voetbalvereniging Noordpool is de zesde voorzitter die zijn medewerking verleent aan de rubriek Voorzittersvisie

ffoto_bert_dries_003

 Voorzitter Bert Dries (v.v.Noordpool) tijdens  werkzaamheden in zijn kapsalon.  foto: archief Puurvoetbalonline

Graag in het kort een beschrijving eigen eventuele voetbalcarrière. Toch een lang antwoord (t’ken naait aans). Ik ben opgeroeid in de stad en herinner me dat ik met mijn vrienden en 2 jaar jonger broertje (Jan) vrij regelmatig op pleintjes e.d. aan het voetballen was. Jan was een veel fanatiekere voetballer en speelde niet alleen op pleintjes maar ook bij Velocitas. Ik ging met mijn moeder wel eens naar een training of wedstrijd kijken en werd vaak gevraagd waarom ik ook niet lid werd want ik kon eigenlijk wel redelijk tegen een bal aan trappen.

Alleen maar voetballen ging mij te ver, in mijn vrije tijd ging ik ook graag vissen! Pas op mijn 22ste ben ik bij een voetbalclub (Gronitas) gegaan, meer voor de lol dan het spelletje. Ik was in die tijd wel eens aan het hardlopen en na 3 keer door een hond te zijn aangevallen leek mij hardlopen op een voetbalveld gezonder! Ik kwam in “het pretelftal” en dat hielp ook. Op mijn 27ste ben ik verhuisd naar Uithuizen en heb toen nog een paar jaar gespeeld bij het 4de van Noordpool en ben een jaar elftalleider geweest (ook van het 4de).

Daarna een flink aantal jaren niks meer met voetbal te maken gehad, wel met duiken en(nog steeds) vissen maar toen mijn oudste zoon op zijn 5e ging voetballen kwam ook Noordpool weer in beeld. Toen zijn team tijdelijk geen trainer had heb ik mij aangemeld om “het voor even” op te vangen. Dat “even” werden 4 jaren waarna ik eerst in het jeugdbestuur kwam en daarna als voorzitter in het hoofdbestuur. Ook werd ik gevraagd (ja, ja!) om weer actief te worden als voetballer bij de veteranen. Niet zozeer om mijn kwaliteiten maar meer om de boel op aantal te houden. Daar voetbal ik nu nog steeds bij. Van een voetbalcarrière kan je echter niet spreken want ongeveer beetje iedereen om mij heen kan het beter!

En wat doe je in het dagelijkse leven. Ik verdeel mijn tijd tussen mijn werk (ik heb een kapsalon), gezinsleden (vrouw en 2 voetballende zonen) en mijzelf (Noordpool en vissen). De volgorde wordt bepaald door wat wij op dat moment het belangrijkst vinden. Bij enige twijfel gaat de zaak voor want ook ik ben afhankelijk van een inkomen. Bij sommige “voetbalcalamiteiten” gaat Noordpool helaas ook wel eens voor het gezin en mezelf maar als er een goede oplossing is gevonden is iedereen achteraf toch tevreden. “Gelukkig is mijn vrouw ook een redelijke voetbalvolger en dat helpt wel”!

De stellingen:

Een voorzitter van een voetbalclub moet zelf gevoetbald hebben. Niet noodzakelijk. Ik heb een keer een artikel gelezen over een Amerikaanse succestrainer (bij basketbal) die zijn hele leven al in een rolstoel zat! Enig verstand van het spelletje en gedrevenheid is wel een vereiste.

Zonder sponsorinkomsten hebben ook heel veel amateurclubs geen bestaansrecht meer. Zoals het nu in Nederland en de rest van Europa is geregeld kan een volkssport het niet zonder. Echter, een gezin met een drietal jeugdspelers van Noordpool is in 2004 naar Nieuw Zeeland verhuisd en daar moeten ze het zelf allemaal betalen, niks sponsoring of subsidie! Als je iets graag wilt moet je het zelf bedruipen. Ze voetballen nog steeds in clubverband. Het kan dus wel zonder sponsorinkomsten maar dan is het geen volkssport meer zoals hier.

Kantine’s mogen wat mij betreft langer open zijn Ja en nee. Een hoop voetbalgasten (voetballers en kijkers) gaan alleen maar op stap na een wedstrijd dus daar heeft ook de horeca iets aan. Anderen blijven wel hangen maar gaan daarna beslist naar huis, ook als de kantine vroeger sluit. 2 Uur na de wedstrijd vind ik dus wat kort, dat zou ook 2 ½ uur mogen zijn.

De K.N.V.B. maakt het clubs onnodig lastig met betrekking tot de regelgeving rond de velden. Helaas gebeuren er wel eens wat ongeregeldheden tijdens of rondom het voetbal maar dat is voornamelijk bij de top. Het lijkt me moeilijk om ergens een grens te trekken en de KNVB heeft de grens helaas onderaan gelegd!

Het betaalde voetbal pleegt een te grote aanslag op gemeenschapsgeld. Het is jammer dat maar een zeer klein gedeelte van de voetbalvolgers het voor de rest verstieren en het onnodig duur voor de samenleving maakt. Ik noem ze wel eens “de missing link” maar meestal worden ze hooligans genoemd. Toch vind ik dat voetbal door een dergelijk groot deel van de gemeenschap word bedreven en/of word gevolgd (live of op t.v.) dat daar best flink wat gemeenschapsgeld in mag worden gestoken. Ten slotte kost een museum, een zwembad of een symfonisch orkest ook vaak veel gemeenschapsgeld. Ook dat willen we allemaal behouden ook al komen er minder bezoekers en ook al moet er geld bij!

De topklasse is een zegen voor het amateurvoetbal. Zal best wel. D’r is lang en breed over nagedacht door anderen en ik neem het dan ook maar aan.

Na maximaal drie seizoenen moet je afscheid nemen van een trainer. Foppe de Haan en Ron Jans hebben het langer volgehouden maar op een gegeven moment komt de tijd dat je denkt, t’was toch een jaartje te lang! Een jaartje te kort zal ook best wel eens voorkomen. Ik heb er dus geen uitgesproken mening over en je moet gewoon kijken naar de actualiteit van het moment!

Over 10 jaar hebben alle verenigingen minimaal een kunstgrasveld Ik denk lang niet allemaal maar ik denk wel dat veel “nieters” er graag een zouden willen hebben. De huidige kwaliteit kunstgras heeft minder nadelen dan gewoon gras en je leert er beter op voetballen. Dit heb ik trouwens niet van mezelf maar van “ervaringdeskundigen”! en deze deskundigen zijn niet de verkopers van dat goedje maar de gebruikers (regelneven, trainers en voetballers).

Dat er in het amateurvoetbal op grote schaal betaald wordt is een uitstekende zaak. Een dikke foute zaak. Dat is een vergaande vorm van oneerlijke/onsportieve concurrentie en waar houd dat op? Ondanks overheidssubsidies toch nog failliete clubs, ontevreden suikerooms, ontevreden voetballers die niks of minder krijgen, besturen en trainers die zich in allerlei bochten moeten wringen om alles aannemelijk te maken? De rest van de voetballende leden moet het “extraatje aan vrienden en/of vreemden” via de contributie en kantineprijzen ophoesten terwijl ze zelf niet aan bod komen omdat die anderen “geliefder” zijn. Een dergelijke clubbestuur en/of zo’n sponsor heeft alleen maar oog voor de selectie en de rest is bijzaak! Je moet ergens voetballen omdat bijvoorbeeld; de accommodatie lekker dicht bij huis is, zoveel mogelijk bij die club prima geregeld is, je vrienden er ook spelen en het er erg gezellig is, de klasse ligt “in de buurt” van je kwaliteiten (iets lager of hoger mag ook!). Ik moet wel de aantekening maken dat in klasse’s waarin steeds meer van voetballers wordt gevraagd (vrijetijd en gezinsinlevering en levenshouding), deze voetballers ook wel wat terug mogen vragen. Maar dan spreek ik wel over de hoogste amateurafdelingen en ook hier geld dat het moeilijk is om een grens te trekken!

De K.N.V.B. wil graag, samen met België, het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022 organiseren wat ik van harte toejuich. Juist ja. Het schijnt dat als je alle centen bij elkaar optelt en aftrekt het financieel zo ongeveer uit kan. Het kost welliswaar een bult maar je hebt tijdelijk een hoop werkgelegenheid gecreëerd en houd er mooie accommodatie aan over. Ik weet dat een heel nieuw mooi en modern complex in Rotterdam niet veel toevoegt aan het onze maar het geeft de sport in het algemeen een extra “boost” en dat is goed voor alle verenigingen en voor de hele gemeenschap die Nederland heet.