Sandra Weidenaar(v.v. Corenos): 'Een gezonde combinatie van ervaring, wijsheid, nieuwsgierigheid en vernieuwing levert de beste jeugdleiders op.´´."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De volgende in deze rubriek rij is Sandra Weidenaar, vrijwilligster binnen Corenos uit Roodeschool.
Sandra Weidenaar
Sandra, jij bent als vrijwilligster actief binnen de voetbalvereniging Corenos. Wat was voor jou de reden om vrijwilligster te worden: ‘Als je kinderen besluiten om lid te worden van een (sport-)vereniging vind ik het niet meer dan logisch dat je als ouder ook je steentje bijdraagt aan die vereniging. Een vereniging kan alleen bestaan met voldoende vrijwilligers, op alle functies. Dus als iedereen een deel van de taken op zich neemt, heb je een gezonde, gezellige, goed functionerende vereniging. Corenos bestaat dan ook uit veel enthousiaste vrijwilligers. De diversiteit van de mensen is juist de kracht van deze club. Je voelt je thuis. Jeugdleider werd ik eigenlijk per ongeluk: Toen mijn oudste zoon jeugdleider van de F2 werd en verhinderd was, stelde ik voor dat ik hem voor één wedstrijd zou vervangen. Volslagen onvoorbereid en met de moed in mijn schoenen ging ik met het F-team op pad. Ondanks de vogeltjesdans die mijn F-jes op het veld tijdens de wedstrijd deden en de gigantische nederlaag, heb ik enorm genoten: Hier was werk aan de winkel. Het seizoen erop werd ik jeugdleider bij de E1, in de leer bij twee ervaren voetballers.”
Wat doe jij als vrijwilligster binnen Corenos: ‘Na vijf jaren actief te zijn geweest als jeugdleider bij F/E/D- teams, ben ik op dit moment alleen actief volger/supporter van Corenos E1. Ik schrijf wedstrijdverslagen en maak foto’s van dit talentvolle, enthousiaste team. Wat ik nog graag zou willen realiseren binnen de club is het opzetten van een zaalcompetitie voor de jeugd. Nu nemen wij wel deel aan o.a. de ZWC in Uithuizen, maar dit wordt vaak gezien als overwinteren. Ik vind het zaalvoetbal een interessante tak van sport. Vooral door de benodigde snelheid en techniek.”
Ben jij zelf actief geweest als voetbalster of in een andere sport: ‘In mijn jeugd heb ik op hoog niveau gebasketbald. Omdat er geen geld voor een sport was, ben ik dankzij een enthousiaste gymjuf aan het basketballen gegaan. Dit was gratis en het tenue waarin we speelden, was hetzelfde als het gympakje van school. Na één seizoen werd ik gescout voor het regionale meisjesteam en later het nationaal damesteam. Alles deed ik voor de sport, ik trainde bij de heren 1 mee, ik at gezond, dronk en rookte niet, ging niet uit, ik spijbelde zelfs van school om maar meer te kunnen trainen en zo de beste te kunnen worden. Op mijn 18e werd ik afgekeurd omdat mijn knieën dusdanig versleten waren dat er gevreesd werd voor blijvende invaliditeit. Een klein poosje heb ik nog gebasketbald bij een plaatselijke basketbalvereniging, maar dit gaf mij niet de voldoening die ik zocht. Voor mij is het alles of niets.”
Op vrijdag 13 november werd de wereld opgeschrikt door de aanslagen in Parijs. Moet daarom het EK volgend jaar wel in Frankrijk gehouden worden: ‘Angst is je grootste vijand. Het gewone leven moet doorgaan. Iedereen moet blijven plannen, blijven genieten. Er moet extra worden beveiligd en het terrorisme moet worden bestreden. Maar het leven aanpassen omdat een stelletje idioten denkt het recht te hebben om te kunnen moorden uit naam van hun geloof? Nooit! Ik kijk uit naar de wedstrijden op het EK in Frankrijk, ondanks de afwezigheid van het Nederlands Elftal.”
Ik zag deze week dat er op dit moment door de slechte omstandigheden van de velden niet of nauwelijks getraind kan worden in Roodeschool. Dat betekent dat de gemeente Eemsmond: ‘Nog steeds het sociale belang van goede sportfaciliteiten in het dorp onderschat.”
Ben jij een ‘voetbalvrouw’ die de eredivisie op de voet volgt of: ‘‘Met mijn zoons volg ik de eredivisie op de voet. Er worden heftige discussies gevoerd over teams, technieken, spelers en trainers. Heerlijk!”
Corenos is: ‘Een vereniging waar iedereen welkom is. Wij hebben jeugdteams in alle leeftijdscategorieën, sinds dit jaar ook twee meisjesteams. Bij de senioren hebben we vier herenteams en één damesteam. Voor ieder wat wils. Ook activiteiten buiten het voetbal zijn er. Op onze site: www.corenos.nl en Noordtext pagina 605 is alle informatie te vinden.”
Studio Voetbal of Voetbal Inside: ‘Studio Voetbal, maar volgens mijn gezinsleden ligt dit aan mijn leeftijd. Vooral Jan Mulder vind ik geweldig. Met een paar ‘negatieve’ analyses weet hij de kijker aan te sporen tot het vormen van een mening. Jammer dat Jack van Gelder weg is bij Studio Voetbal. De snelheid van zijn geest is een genot om naar te kijken en te luisteren. VI vind ik meer blabla en een strijd tussen de overjarige tafelgasten, dan dat het daadwerkelijk iets toevoegt.”
FC Groningen staat op dit moment op een punt in Europa League toernooi Daar komen in de laatste twee duels nog minimaal hoeveel bij: Geen idee. Wat ik wel graag kwijt wil is dat ik het diep triest vind dat Olympique Marseille de terreuraanslagen aangrijpt om de Groninger supporters te kunnen weren uit Stade Vélodrome. Eerst bij ons de boel komen verbouwen en dan ons vertellen dat we niet welkom zijn. Belachelijk! En als het te gevaarlijk is, zoals nu als reden wordt gegeven kan Olympique zich beter terugtrekken uit het Europa League Toernooi.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Op dit moment ben ik op zoek naar een nieuwe (betaalde) baan. Dus als iemand nog een leuke baan weet, houd ik me aanbevolen!”
Steeds vaker wordt er gezegd, dat de huidige generatie onvoldoende wil investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is: ‘Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Wel hebben kinderen een steeds zwaarder programma met huiswerk en tieners met huiswerk en bijbanen. Alles vraagt tijd en je kunt je dag maar één keer indelen. Waar ik de afgelopen jaren mij wel over heb verbaasd is dat bij de F- en E-leeftijd sommige ouders de kinderen droppen op het sportpark en vragen wanneer ze schoon weer klaar staan om te worden opgehaald. Dat zegt meer over het investeren van de ouders in de hobby van hun kind, dan het investeren van het kind in hun hobby. Kinderen zijn meestal enthousiast en leren, naast het voetballen, ook gedragsregels, inzet, teamgeest en motivatie.”
Begrijp jij dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden: ‘Ja, dat begrijp ik. Vaak zit er binnen een club een vastgeroest bestuur, bestaande uit ‘wijze’ heren, die problemen hebben om mee te gaan met de tijd van wizkids en nieuwe technieken en theorieën. Dat schrikt af. Bij Corenos hebben we gelukkig de luxe dat er nog steeds voldoende vrijwilligers zijn. Vooral de jeugdige vrijwilligers vind ik een grote aanwinst voor de club. Een frisse wind, met een andere insteek is altijd welkom! “
Met welke Nederlandse trainer die in het binnen of buitenland actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘Dan zou ik graag met Erwin van de Looi verbaal willen sparren tijdens een gezellig etentje. Ondanks mijn grote liefde voor FC Groningen snap ik vaak niets van de beslissingen die hij neemt.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: ·‘Ik las op je site een door jou geschreven verhaal: Praatje, plaatje, daadje leer je niet via de app. Je hebt hierin de wijze van jeugdvoetbaltrainingen geven onder de loep genomen. Vooral deze passage: ”Natuurlijk begreep iedereen dat het voor vooral kleine clubs lastig is om geen gebruik te maken van goedwillende ouders en soms te jonge leden die wel een groep willen trainen. Maar daar gaat het wel fout en waar het resultaat soms nadrukkelijk zichtbaar van is” doet bij mij de wenkbrauwen fronsen. Gelukkig kwam je uiteindelijk zelf tot de conclusie: “Na het behalen van mijn diploma was ik nog geen jeugdtrainer. Ook het vak van jeugdtrainer is namelijk een ervaringsvak want de manier zoals ik direct na het behalen van mijn diploma functioneerde was duidelijk anders dan aan het einde van mijn loopbaan. Het omgaan met diverse leeftijdsgroepen met hun eigen ding leer je niet uit boekjes of apps”. Wat ik dan ook graag nog wil vertellen: Een gezonde combinatie van ervaring, wijsheid, nieuwsgierigheid en vernieuwing levert de beste jeugdleiders op. En dan zijn die apps wel héél handig.”