Dames in het amateurvoetbal: Lianne Bolt, v.v. Zeester: 'Kijk eens waar we nu staan als Zeester !!."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Lianne Bolt is als voetbalster actief voor het 7x7 team van Zeester. Daarnaast is ze leidster van Zeester C1. De Lianne die ik ken uit mijn periode als trainer was een heerlijke flapuit wat, zoals uit onderstaand interview met Puurvoetbalonline blijkt, gelukkig nog niets veranderd is.
Lianne Bolt
 Lianne, jij bent als vrijwilliger actief in het amateurvoetbal. Wat was voor jou de reden om vrijwilligster te worden: ‘Wij voetbalden al toen we klein waren. Je had hier in Zoutkamp keuzes, gymnastiek en voetbal. Doordat mijn vader voetbalde mocht ik samen met mijn zus ook voetballen. En nu, na al die jaren ben ik nog steeds elke zaterdag op het voetbalveld te vinden dus was de keuze om vrijwilliger te worden logisch.”
Wat doe jij als vrijwilligster binnen de vereniging: ‘ Op mijn 19de ben ik leidster bij de F-jes geworden, samen met de helaas overleden Francina Houwen. Daarna ging ik met Wendy Zuidersma de meisjes coachen. Toen mijn kinderen werden geboren ben ik gestopt met het coachen van een team. Toen de jongens zelf gingen voetballen heb ik het weer opgepakt en ben ik 4 jaar leidster bij mijn jongste zoon Niels geweest, nu ben ik leidster van de C1 waar mijn oudste zoon Robbin in voetbalt.”
Je bent zelf voetbalster nog . Wat is het grootste verschil met toen en nu: ‘De mentaliteit. Als wij met de jeugd of later de dames moesten voetballen dan week alles voor het voetbal. Ziek, zwak of misselijk, je was er gewoon. Huiswerk werd om de trainingen gemaakt. Nu wordt er veel te snel afgemeld omdat ze gaan winkelen of huiswerk moeten maken. Dan denk: ,Kom op! Wil je graag voetballen of niet?”
De voetbalwereld wordt afgeschilderd als een machowereld. Deel jij die mening: ‘Nee, ik vind dat wel meevallen.”
Ik las iets over een zwemschool in Pieterburen. Ik zou zeggen, vertel: ‘Klopt! Ik ben samen met een collega Zwemschool Pieterburen begonnen. Sinds 1 november zijn we open. Na jaren zwemles gegeven te hebben voor een baas is het nu geweldig om al die ervaringen in een eigen zwemschool te stoppen. We weten precies hoe we het wel en niet willen. Veel zwemscholen zijn fabrieken, de lesgevers kennen de ouders niet of amper. Dit is zo jammer, want samen met de ouders kun je het ook leuker voor het kind maken. Hierdoor gaat het kind ook sneller door het traject. Het kind moet bovenal plezier hebben in de zwemlessen, met een glimlach de zwemles eindigen en met een glimlach weer binnenkomen. Daar doen we het allemaal voor. Ook bieden we bij de zwemschool aquafit aan voor volwassenen.” 
Dat Zeester na anderhalf jaar zo groot zou zijn had jij wel/niet verwacht: ‘‘Klink ik arrogant als ik zeg dat ik het wel had verwacht? Toen er sprake was dat Zeester weer zelfstandig wilde worden hoorden we veel mensen zeggen, Dat redden ze nooit! Hoe zien ze dat voor zich?' Ik denk dat mede door het commentaar iedereen in Zoutkamp er nog meer voor ging. Iedereen werd opgetrommeld en deed wat hij/zij moest doen. En kijk eens naar het resultaat. Ik vind het ook geweldig om te zien hoeveel mensen er weer aan de kant staan te kijken zaterdags. Vorige week moest mijn C-team voetballen. Je wilt niet weten hoeveel mensen er aan de kant stonden te kijken. Dat is echt geweldig! Doordat we als Zoutkampers met zijn allen er voor gingen is het gelukt, hier kan ik ook echt blij van worden en vooral trots op Zoutkamp.”
Alles rond het Nederlands Elftal wordt veel belangrijker gemaakt dan het daadwerkelijk is: ‘Het is toch wel schaamachtig dat je niet door bent. Volgens Jan Jaap Maarsen is zelfs Malta aanwezig haha Je mag je als Nederlands Elftal dan best heel erg schamen. Dit mag eigenlijk niet gebeuren dus snap ook wel dat het dan belangrijker wordt gemaakt. Maar op den duur moet je het ook laten rusten, het is niet anders hoe zuur het ook is...”
Studio Voetbal of Voetbal Inside: ‘Ik zal je eerlijk vertellen, ik kijk hier niet naar. Zondagavond kijken we hier thuis wel naar Studio Sport maar dat is omdat mijn man en jongste zoon dat willen zien. Dan kijk ik gewoon mee, maar zal uit mijzelf geen voetbal op tv kijken. Tenzij het Nederlands Elftal op een EK of WK speelt, dit kijken we dan met de hele straat. Maar volgend jaar gaat dat dus niet gebeuren. Dank Guus Hiddink en Danny Blind voor het verstieren van gezellige feestjes met de buren.”
Wat zijn voor jou de drie hoogtepunten in jouw loopbaan als voetbalster/leidster bij Zeester: Ik vind dit een lastigste vraag... Ik heb het hier toevallig nog met Wendy Zuidersma over gehad. Zij zei gelijk dat ik moest vermelden dat ik van de lucky goals was. Dat waren mijn hoogtepunten bij de dames van Zeester en later bij het zaalvoetbalteam van Eenrum waar ik 10 jaar in de zaal heb gevoetbald. Ik was/ben natuurlijk geen voetballer van hoog niveau maar zorgde dat ik altijd bij het doel stond als we in de aanval waren. Mijn medespelers brachten de bal naar voren en ik hoefde ze er alleen maar in te tikken haha. Mijn tweede hoogtepunt is het kampioenschap vorige maand met de dames van Zeester op vrijdagavond (7 tegen 7). Vorig jaar eindigden we als tweede en dit jaar mochten we ons kampioen noemen. Mijn derde hoogtepunt heb ik vorig jaar beleefd met 'mijn' jongens van de C's. (De helft is inmiddels doorgestroomd naar de B's). We hadden een goed seizoen gedraaid, eindigden als derde en het leukste team wat ik ook gecoacht heb. We hadden aan het einde van het seizoen een toernooi in Dokkum dat om half 3 begon tot 's avonds half 7. Niemand, ook ik niet, had er echt zin in. Ik zei ook tegen de jongens, we zien het wel. De eerste drie wedstrijden wonnen we en toen stonden we in de halve finale. Op dat moment besloot ik dat we er voor zouden gaan. De mannen waren het met me eens maar zagen ook de tegenstanders die een klasse hoger dan ons speelden. Ik schreeuw altijd voor de wedstrijd, Winnen of het ziekenhuis in!' Dit zei mijn opa altijd vroeger tegen mij voor een wedstrijd. Zo nu dus ook en deze wedstrijd was weer voor ons. Er waren inmiddels wat tenen gekneusd, wat pijntjes overal maar we gingen er voor. Het was een zenuwslopende finale maar we werden kampioen. De vreugde, blijdschap en ontlading van de jongens zal ik nooit meer vergeten. Het was een gigantische mooie afsluiter van het seizoen ook omdat we wisten dat het team uit elkaar moest. Dit was een echte vriendengroep en ik blijf er ook bij dat ze daarom samen goed voetbalden. Na de finale kregen ze van ons patat en drinken wat gelijk door de meegekomen ouders werd gesponsord. Dat is echt super! Al met al waren we 's avonds om half 10 thuis haha.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie wil onvoldoende investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is. Deel jij die mening: ‘Ben ik het helemaal mee eens! Ze vinden andere dingen belangrijker. Dat is een groot verschil met vroeger. Ze zeggen te gemakkelijker af voor trainingen en wedstrijden. Dat is echt zonde en ik hoop dat daar ooit weer verandering in komt.”
Begrijp jij het dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden: ‘Jawel, mensen hebben het tegenwoordig veel drukker, maar je kan echt niet zonder vrijwilligers.” 
Met welke Nederlandse trainer die in het in het binnen of buitenland actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘Dan ga ik voor Ron Jans, dit lijkt mij een erg gezellige man waar je denk ik ontzettend mee kan lachen.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: ‘Dank je wel dat je mij gevraagd heb, vond het erg leuk. En  voor de Zoutkampers en iedereen die actief binnen Zeester is: ,Wij mogen trots op onszelf zijn, kijk eens waar nu staan!!”