Dames in het amateurvoetbal:Sietie van der Klei, vrijwilligster FC LEO : 'Ik ben trots op onze mooie club."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De volgende in deze rubriek rij is Sietie van der Klei, vrijwilligster binnen FC LEO. uit Leens.

 Profielfoto van Sietie Vd Klei
Sietie, Jij bent als vrijwilligster actief in het amateurvoetbal. Wat was voor jou de reden om vrijwilliger te worden: ‘In 1986 ben ik door de toenmalige secretaris van FC LEO, Swier Boneschansker, benaderd of ik mee wilde helpen aan een jeugd-voetbalkamp dat op het sportcomplex van en in samenwerking met FC LEO georganiseerd werd door de KNVB afdeling Groningen. Samen met drie andere dames, waaronder mijn zus Tineke, verzorgden wij tijdens dit kamp de maaltijden voor plm. 80 personen. Van het een kwam het ander en het seizoen erop ben ik jeugdleidster geworden.”
Wat doe jij als vrijwilligster binnen FC LEO: ‘Op dit moment zit ik in de activiteitencommissie waarvan ik penningmeester ben. Dit houdt in dat wij verantwoordelijk zijn voor het organiseren van o.a. het Sinterklaasfeest, een dagje zwemmen en het voetbalkamp aan het einde van het seizoen met de verkiezing van de sportman van het jaar. Ook sta ik met mijn zus Tineke of Annelies Smit bij de wedstrijden van het 1e elftal entree te heffen en lootjes te verkopen.”
Ben jij zelf actief geweest als voetbalster: ’Nee, ik heb zelf niet gevoetbald. Je had in Leens niet zoveel mogelijkheden om te sporten, de keuze bestond uit gymnastiek en voetbal. Ik zat op gymnastiek bij GV LEO.”
De voetbalwereld wordt afgeschilderd als een machowereld. Deel jij die mening: ‘Nee, die mening deel ik niet, zeker niet in het amateurvoetbal zoals ik het bij FC LEO beleef.
Veel Groningers zijn fan van FC Groningen. Geldt dat ook voor jou of heeft een andere club je voorkeur: ‘Ik kan niet zeggen dat ik een echte fan van FC Groningen ben maar ik hoop wel altijd dat ze winnen.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘In het dagelijks leven ben ik naast moeder van vier kinderen oppasmoeder. Daarnaast doe ik veel vrijwilligerswerk, o.a. bij de Borg Verhildersum, de Huttenbouwweek. En verder maak ik deel uit van het bestuur van Dorpsbelangen Leens”
Jouw zoons Remco en Marc voetballen voor het 1e elftal van FC LEO. Wat is het grootste verschil als voetballer tussen beide jongens: ‘Het grote verschil is dat Remco aanvaller is en Marc verdediger. Marc speelt op dit moment echter niet. Hij kampt al bijna een jaar met een vervelende hamstring blessure.”
Studio Voetbal of Voetbal Inside: ‘Ondanks het feit dat ik fan ben van Jan Mulder kies ik toch voor Voetbal Inside. De ene keer kunnen ze heel serieus praten over allerlei facetten van het voetbal, de andere keer gaat het nergens over, maar ik vind het een gezellig programma.
De gehaktbal van FC LEO is de lekkerste in Groningen en omstreken omdat: ‘Sinds jaar en dag worden de gehaktballen die bij FC LEO verkrijgbaar zijn wekelijks door een aantal vrijwilligers in eigen keuken bereid. De kwaliteit wordt geroemd tot ver buiten de vereniging. Maar laat ik zeggen dat het de een na lekkerste gehaktbal is die in de provincie Groningen wordt gemaakt.”
Steeds vaker wordt er gezegd, dat de huidige generatie onvoldoende wil investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is. Deel jij die mening: ‘Ik denk dat wanneer je deel uit maakt van een hecht team het niet moeilijk is de motivatie op te brengen om in je zelf te investeren. Niet iedereen kan altijd aanwezig zijn op trainingen omdat er ook andere verplichtingen bestaan, zoals werk en studie. Sinds de komst van het winkelcentrum in Leens zie je dat ook bij de oudere jeugd. Veel oudere jeugdspelers van onze vereniging hebben naast school een baantje bij de supermarkt en moeten dan op trainingsavonden werken. Naast in je zelf investeren is dingen laten ook heel belangrijk om een goede prestatie te kunnen leveren. Dat is een valkuil voor de huidige generatie die niets wil missen.”
Jij vindt het vreemd dat het voor verenigingen steeds lastiger wordt om vrijwilligers te vinden: ‘Ja. Hoewel ik deze tendens bij FC LEO niet duidelijk zie, zie ik deze wel bij veel andere verenigingen en instellingen. Ik vind het wanneer je zelf lid bent, of een kind van je lid is, van een vereniging of ergens deel neemt aan een activiteit, niet meer dan normaal dat je een bijdrage levert om alles plezierig te laten verlopen en er een succes van te maken. En dan bedoel ik niet alleen een financiële bijdrage. Vooral in een kleine gemeenschap mag het niet een kwestie zijn van alleen consumeren. Je moet je met elkaar inzetten om het leefbaar te houden. Doe je dat niet, dan komt het te veel aan op een te kleine groep mensen die hierdoor de motivatie kunnen verliezen. Wanneer dat gebeurt dan heb je niks meer.
Met welke Nederlandse trainer die in het binnen of buitenland actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘Gert Jan Verbeek, een man zonder kapsones en met een eigen mening.”
Dat FC LEO het G-voetbal heeft omarmd vind jij een; ‘Een heel goed initiatief! Voor deze groep was er in het dorp geen mogelijkheid om in verenigingsverband te kunnen sporten wat toch wel heel belangrijk is. Met dit initiatief toont FC LEO een duidelijke maatschappelijke betrokkenheid aan.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: ‘Ik wil nog even kwijt dat we best trots mogen zijn op onze club. Voor een vereniging uit een klein dorp is 3e klasse spelen toch geweldig? Aan het aantal bezoekers van de thuiswedstrijden en ook aan de omvang van de supportersschare dat de uitwedstrijden bezoekt zie je dat het voetbal enorm leeft in Leens. Onlangs zijn nieuwe kleedkamers gebouwd en vindt er op dit moment nog een verbouwing van het bestaande clubgebouw plaats. Dit wordt uitgevoerd door een plaatselijke aannemer en om alle doelen haalbaar te maken dient de vereniging deze aannemer waar kan mee te helpen. Als je dan ziet hoeveel uren hier door veel vrijwilligers zonder morren in worden gestoken, dat vind ik super! Ook het enthousiasme van de leden om extra evenementen te organiseren is groot. Het Open-air toernooi dat aan het einde van elk seizoen wordt georganiseerd en het jaarlijkse Kersttoernooi zijn daar mooie voorbeelden van. Alles met elkaar maakt dit dat FC LEO een bloeiende en gezellige vereniging is.”