Dames in het amateurvoetbal:Sanne Scholtens, vrijwilligster v.v. Corenos: De voetbalwereld is wel mooi."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De volgende in deze rubriek rij is Sanne Scholtens, vrijwilligster bij voetbalvereniging Corenos'.

Sanne Scholtens
 Sanne, jij bent als vrijwilligster actief in het amateurvoetbal. Wat was voor jou de reden om vrijwilliger te worden: ‘Nou, er was niet echt een moment waarop ik dacht: ‘Goh, laat ik vrijwilliger worden.’ Ik begon met voetballen bij Corenos en daarna raakte ik steeds meer betrokken bij de club. Dan rol je er een beetje in. Volgens mij begon ik als jeugdleider, en kwam er daarna steeds meer bij.”
Wat doe jij als vrijwilligster binnen de vereniging: ’Ik ben nu net een jaar bestuurslid en vicevoorzitter van Corenos. Mijn taak binnen het bestuur is o.a. het beheer van de kantine. Ik maak de roosters voor de vrijwilligers en beheer het kassasyteem, etc. Ook draai ik zelf regelmatig bardiensten. Leuk om te doen. Naast bestuurslid ben ik onderdeel van de bazar en activiteitencommissie. Voor de komende bazar op 12 en 13 februari 2016 zijn we al weer druk bezig om er een succes van te maken. Toch zal het heel raar worden, de eerste keer bazar zonder Brokamp (Hendrie Bruggeman). Hij deed hier altijd heel veel voor en was één van de bekendste gezichten op het podium. Dus ja, net als bij alle andere aspecten van Corenos zal hij tijdens dat weekend enorm gemist worden.”
Ben jij zelf actief geweest als voetbalster: ‘Nog steeds zelfs. Ik speel nu ongeveer dertien jaar in het damesteam en daarnaast doe ik ook alweer flink wat jaren aan zaalvoetbal. Ik heb al veel speelsters zien komen en gaan, en de laatste jaren is het zoals bij veel damesteams in de regio soms erg krap qua aantal speelsters. We houden net het hoofd boven water, ook met behulp van ons meisjes B-team.”
De voetbalwereld wordt afgeschilderd als een machowereld. Deel jij die mening: ‘Nee. Misschien in het betaalde voetbal wel. Zeker op bestuursniveau bij de FIFA en UEFA. Daar krijg je door alle negatieve berichten niet echt een goede indruk van, en dan druk ik me nog zwak uit.”
Hoe ver ga jij in je liefde voor FC Groningen: ‘Ik heb een seizoenkaart, dus ga zo veel mogelijk naar thuiswedstrijden. Af en toe probeer ik ook eens een uitwedstrijd mee te pikken. Ik was dus heel blij dat de uitwedstrijd naar Slovan Liberec in de herfstvakantie viel, zodat ik mee kon. Het was een fantastisch tripje. Echt een mooie ervaring. Vooral de massale corteo richting het stadion staat in mijn geheugen gegrift.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik werk als docente Engels op het Hogeland College in zowel Warffum als Uithuizen. Mooiste baan van de wereld!”
Vaak hoor je dat wanneer iemand stopt als actief speler/ster hij of zij de voetbalwereld de rug toekeert. Dat is bij Corenos anders omdat: ‘Nou, dat gebeurt bij Corenos ook heus wel eens. Wel is het een kleine hechte voetbalvereniging. Mensen voel zich vaak erg betrokken. De sfeer is goed. Ik denk dat dit er wel voor zorgt dat veel mensen die stoppen als speler toch actief blijven als vrijwilliger, jeugdleider, of in welke rol dan ook.”
Wat vind jij van al het ophef rondom Depay waar het gaat om zijn manier van kleden en zijn manier van leven: ‘Tja, laat die jongen lekker zelf bepalen wat hij aantrekt. Als hij maar hard werkt en zich gedraagt bij zijn werkgever. Altijd dat oordeel van de media over andermans leven. Maar ja, dat is wel wat de mensen willen lezen hè..”
Studio Voetbal of Voetbal Inside: ‘Voetbal Inside. Daar zit tenminste nog wat humor in. Wel vind ik dat Johan Derksen niet echt standvastig is qua mening. De ene keer is een speler/scheidsrechter/team helemaal niks en de andere keer worden ze de hemel in geprezen. Als ik al naar het programma kijk is dat om de grappen en aanstekelijke lach van v/d Gijp.”
Jouw partner, Siert Brontsema is regelmatig geblesseerd. Dan zeg jij, het wordt tijd dat je een treetje lager gaat voetballen: ‘Nee, dat zeg ik niet. Het klopt dat hij de laatste jaren wat vaker last heeft van blessures. Hij is bijvoorbeeld onlangs ( op 12 nov.) geopereerd aan zijn meniscus. Maar het is niet aan mij om daar iets over te zeggen, dat beslist hij helemaal zelf. Daarnaast is mijn persoonlijke mening dat hij met zijn 20 jaar ervaring in het eerste elftal echt nog wel iets te bieden heeft in het jonge eerste elftal van Corenos.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie wil onvoldoende investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is: ‘Helaas lijkt het daar af en toe wel een beetje op. Toch hangt het voor een deel ook wel echt af van hoe je jongeren hierin begeleidt. Arie Duinkerken is hier bijvoorbeeld echt een ster in. Hij heeft in de afgelopen jaren echt weer een hecht team gemaakt van de selectie van Corenos. Hij haalt jonge jongens die af dreigen te haken er weer bij en wijst spelers op hun verantwoordelijkheden. Zulke mensen heb je nodig binnen een club.”
Begrijp jij dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden: ‘Bij Corenos is dat niet echt een probleem. En ik begrijp het ook niet echt. Mensen moeten het niet zien als een last, maar als iets waar je heel veel plezier uit kunt halen.”
Met welke Nederlandse trainer die in het betaald voetbal actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘Als ik dan moet kiezen dan maar Louis van Gaal. Dat wordt vast een interessante avond. En misschien kan ik hem nog wat Engels bijbrengen, haha.”
Waar staat Corenos over tien jaar: ‘Ik hoop dat het dezelfde hechte vereniging zal zijn die het nu ook is. Wat betreft het eerste elftal hoop ik dat ze minimaal vierde klasse spelen. Het team is heel jong en heeft veel potentie, volgens mij moet dat dus zeker kunnen.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: ‘Ik wil graag iedereen bedanken die bij het indrukwekkend eerbetoon was, voorafgaand aan Brokamp ’s begrafenis. Vooral ook de mensen van buiten Corenos. Binnen de lijnen mag er dan rivaliteit zijn tussen de verschillende verenigingen, op dit soort momenten ben je toch met elkaar verbonden. De voetbalwereld is best mooi.”