Dames in het amateurvoetbal:Christsa Zuidema, vrijwilligster SV De Heracliden: 'In de voetbalwereld lopen wel een paar macho's rond."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De volgende in deze rubriek rij is Christa Zuidema, vrijwilligster bij De Heacliden  uit Uithuizermeeden..

image 2015 11 16 1
Christa, Jij bent al vrijwilliger actief in het amateurvoetbal. Wat was voor jou de reden om vrijwilligster te worden: ‘Er werden vrijwilligers gevraagd voor de kantinediensten, en omdat onze drie jongens alle drie bij De Heracliden voetbalden toen, kon ik zo ook mijn steentje bijdragen.  Ook omdat ik het leuk vindt en ik zo ook actief kan zijn binnen de club. Zins kort zit ik ook in het jeugdbestuur.”
Ben jij zelf actief geweest als voetbalster:Nee, Ik heb aan gymnastiek en korfbal gedaan.”
De voetbalwereld wordt afgeschilderd als een machowereld. Deel jij die mening:Op zich vind ik het nog wel mee vallen. Al lopen er zeker een paar macho’s rond.”
Veel Groninger voetballiefhebbers zijn fan van FC Groningen. Geldt dat ook voor jou: ‘Ik heb hier in huis FC Groningen-fans en Ajax- fans, maar heb zelf eigenlijk geen voorkeur. Laten ze met zijn allen maar mooi gaan voetballen.”
Jij hebt met Robin bij Gorecht en Matthijs bij De Heracliden twee zoons bij verschillende verenigingen. Hoe lastig is dat als moeder:Dat valt heel erg mee hoor. In het begin van het seizoen speelde de ene week Robin thuis en de andere week speelde Matthijs bij het eerste zijn wedstrijdjes waardoor we het konden verdelen. Nu ze allebei tegelijk thuis moeten spelen wordt het de ene week Gorecht en de andere week kijken bij De Heracliden
Wat doe je in het dagelijks leven: ik ben gezinsmanager
Het nu spelen van oefen interlands met Oranje is een goede zaak omdat: ‘Ze zo een nieuw begin kunnen maken.”
Wat jou betreft mogen ze de voetbalpraatprogramma’s wel schrappen of‘Voor mij hoeven ze dat niet te schrappen. Kijk er zelf eigenlijk niet naar. Hier in huis wordt er wel eens naar gekeken, vind ik prima.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie wil onvoldoende investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is. Deel jij die mening: Als het kind het voetballen echt leuk vindt en er goed in presteert dan gaat het er wel mee door. Maar als het kind ook andere hobby’s heeft en een keuze moet maken, dan moeten ze vooral doen wat hij/ zij leuk vindt. Soms komen ze wel weer terug op het veld of in de zaal.”
De Heracliden is: ‘Een leuke, gezellige club waar iedereen terecht kan, gewaardeerd wordt en kan voetballen op zijn/ haar niveau.”
Begrijp jij het dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden:Het is erg jammer dat het een probleem is. Als iedereen een steentje bijdraagt, kom je als vereniging zo veel verder.”
Met welke Nederlandse trainer die in het betaald voetbal actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom:Nou eigenlijk met niemand. Ga graag een avondje uit met mijn eigen man.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: ‘ Zou het eigenlijk niet weten. Bedankt voor interview en succes met je rubriek en site.”