Dames in het amateurvoetbal: Klaziena Werkman, vrijwilligster KRC: 'Het plezier is bij KRC weer helemaal terug.":

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De volgende in deze rubriek rij is Klaziena Werkman, vrijwilligster bij KRC uit Kantens.

image 2015 11 14

 Klaziena, jij bent als vrijwilliger actief in het amateurvoetbal. Wat was voor jou de reden om vrijwilligster te worden: ‘Vanaf mijn jeugd ben ik al bij vv KRC betrokken. Mijn vader heeft er tot zijn 45e gevoetbald en mijn moeder maakte de kantine schoon en draaide zaterdags de kantinediensten. Als kind ben ik gewoon opgegroeid in een voetbalgezin en automatisch waren we op de zaterdagen op het voetbalveld. Zelf echt actief vrijwilliger ben ik denk ik pas op mijn 25e geworden. Ik was wel altijd op zaterdag op het voetbalveld te vinden om het 1e, 2e en zelfs toen nog een 3e aan te moedigen. Zelf voetbalde ik vanaf, mijn 14e jaar bij vv KRC. Ik ben eerst jaren jeugdleider geweest. Linda (6) onze oudste voetbalde bij de Fjes en Ronald(4) begon toen ook te voetballen. En omdat ik zaterdags toch met de oudste kinderen mee ging ben ik jeugdleider geworden. Ik heb jaren de trainingen en begeleidingen gedaan voor de Fjes en de E’tjes. Ook toen we samenwerkten met Zandeweer. Doordat ik zelf ook voetbalde is het vrijwilligerswerk bij vv KRC op een laag pitje gekomen. Op een gegeven ogenblik konden wij geen team meer bij elkaar houden voor de dames van vv KRC en ben ik overgestapt naar vv Middelstum. Daar heb ik toen het vrijwilligerswerk weer opgepakt. Eerst kantinediensten en later ook jaren deel gemaakt van de activiteitencommissie. Maar nu alweer een aantal jaren op het thuishonk terug gekeerd.”
Wat doe jij als vrijwilligster binnen de vereniging: ‘Op dit moment draai ik bij de jeugd de kantinediensten en soms ook op de zaterdagmiddagen. Ik was de voetbaltenues van een aantal jeugdteams. Ik maak deel uit van de activiteitencommissie en organiseer met een hele enthousiaste groep de jaarlijks Kaanster Kermis. Wat een onderdeel is van vv KRC. Deze wordt trouwens gehouden van 25 t/m 28 mei 2016. Locatie “Sportpark De Kooi”.
Voetbalde je voordat je in Kantens begon ook al: ‘Ik ben op mijn 11e begonnen te voetballen bij de dames van VV Stedum. Zelfs de eerste twee jaren gevoetbald met dispensatie. Want toen waren de regels nog zo dat je als meisje pas vanaf je 13e in een damesteam voetballen. Een geweldige tijd en ik bewaar mooie herinneringen  aan Stedum. Twee keer in de week op de fiets naar Stedum samen met mijn vriendin/nichtje Neli Knot-Wiersma. Haar oom en tante woonden in Stedum en op de maandag en woensdag vanaf school gingen wij naar de Sibolt & Géke Hovenga (Sibolt ook bekend als scheidrechter) Wij aten en sliepen daar, in de avond naar de training en de volgende morgen weer vanuit Stedum op de fiets naar school. Neli en ik waren op dat moment de enige twee meiden in Kantens die voetbalden, maar ondanks dat we het enorm naar onze zin hadden in Stedum, wilden we natuurlijk onze eigen voetbalteam in Kantens. Het was met een toneelavond dat Kor Moorlag die toen de voorzitter was die tegen ons zei. “Als jullie 15 meiden bij elkaar krijgen, dan mogen jullie een team opzetten. We waren al gauw een groep van 15 meiden. Met mijn twee zussen, vijf meiden van Wever, Neli en nog een groep enthousiaste meiden was vv KRC dames compleet. Thijs en Doeke Wiersma waren onze trainers in die tijd. Onze eerste wedstrijd vergeet ik nooit meer. Voetballen tegen de dames van vv Middelstum. Overwinning met 7-0. Moet alleen bekennen dat de punten daarna vaker mee naar Middelstum gingen. Helaas is in 1983 vv KRC dames op gehouden te bestaan en zijn de meiden die zijn over gebleven gaan voetballen bij vv Middelstum. Zelf was ik zwanger van Ronald en ben toen een tijdje gestopt. In de jaren dat ik als voetbalster was gestopt volleybalde ik bij Climax in Kantens. Iets wat ik ook met veel plezier heb gedaan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik ben toch weer gaan voetballen. Het dames voetbalteam in Middelstum was een aantal jaren terug ook gestopt en zou weer en nieuw leven in worden geblazen. Ook in Kantens was er een groep meiden die weer wilden voetbalden. Onder de vlag van vv Middelstum hebben we weer een team opgezet en was Dames vv Middelstum weer een feit. Totaal heb ik 32 jaar gevoetbald met een tussenstop van een paar jaar om te volleyballen. Inmiddels ben ik nu 9 jaar geleden gestopt. Het wou niet meer, maar missen doe ik het steeds. Ik ga nu soms kijken bij de meiden van 7 tegen 7 op de vrijdag. Hier voetbalden allemaal speelsters in waar ik mee heb gevoetbald. Ook in Kantens hebben we nu een 7 tegen 7 team. Een heel enthousiast team. Net als de senioren van 35+, een mooie aanvulling voor onze Kaanster voetbalvereniging. Verder probeer ik zaterdags als onze jongste dochter Anouk en mijn kleinzoons in Kantens voetballen bij hun te kijken. Dit doe ik dan vanuit de kantine omdat de koffie, thee voor het publiek en de ranja/thee voor de voetballers wel met de rust in de kleedkamers moeten staan.
De voetbalwereld wordt afgeschilderd als een machowereld. Deel jij die mening: ‘Eerlijk gezegd ben ik hier niet zo mee bezig. Alleen heb ik nooit gesnapt waarom je, in de rust je haar moet doen voordat je weer het veld opgaat. “
Het Europees avontuur van FC Groningen is geen succes geworden. Had jij dat verwacht: ‘Ik weet niet wat ik moest verwachten, ik luister veel naar RTV Noord en als ik iedereen hoor dan moesten ze hoog kunnen eindigen. Alleen Marseille zou een maatje te groot zijn. Ik heb dan wel zoiets van “ga eerst maar eens voetballen en dan zien we wel weer” maar toch vind ik het wel jammer dat ze niet nog een wedstrijd hebben gewonnen. Zoals de laatste keer met al die ballen op de paal of net over, dan denk ik wel wil je niet winnen of zo. Nog twee wedstrijden, misschien dat ze dan nog wat kunnen laten zien, ook al helpt het niet meer. Maar ik had hun graag een ronde verder gegund.”
Dat KRC nu weer gewoon in de anonimiteit van de reserveklasse is prima omdat: ‘Wat ik voorgaande twee jaar heb gemerkt dat de wil er wel was, maar dat alles niet lukte. Omdat ik kantinediensten draaide ving ik vaak gesprekken van de jongens op aan de bar voordat ze vertrokken naar de uitwedstrijden. Ik merkte dat ze stuk voor stuk teleurgesteld waren. Vooral het laatste seizoen. Er werd dan ook gezegd: ‘ Ja we kunnen niet stoppen we moeten door, maar voor mij hoeft het niet meer. Ik ben dan ook van mening, hoe graag we ook willen om in een hogere klasse te spelen, als je op dat moment niet de spelers hebt dan kun je beter een stap terug doen en zorgen het plezier terug komt. En volgens mij is vv KRC 1 daar goed mee bezig op dit moment. We pakken de punten, niet altijd met mooi voetbal, maar ook met lelijk voetbal en winnen zijn de punten welkom. Verder merk ik dat de gezelligheid in de kantine is toegenomen. Er blijven weer wat meer spelers in de kantine hangen na het voetbal. Maar voor mijn gevoel mogen ze allemaal wel een uurtje blijven. Soms als ik in de kantine sta moet ik eerst aan sommige spelers vragen wie is die jongen met dat bruine haar. Ze schijnen al twee jaar bij ons te voetballen en dan weet ik niet wie het zijn. Of ik volg het eerste niet genoeg. Kan ook natuurlijk. “
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Tot 2010 heb ik altijd gewerkt bij Cendris BSC in Groningen waar wij de klantenservice voor Essent deden. In 2007 is mijn man overleden en ik ben toen minder gaan werken om de zorg voor ons jongste dochter op me te nemen. Gert was huisman en ik was aan het werk. Helaas ging het bedrijf verhuizen en moest ik mee naar Leeuwarden of weer volledig aan het werk bij Essent. Helaas lukte dat op dat moment niet en ben ik gestopt met werken en ben nu thuis bij onze jongste dochter. Nu heb ik tussendoor één of twee omaspeelmiddagen in de week. Dan haal ik mijn kleinzoons op van school en kan hier heerlijk van genieten. Verder zit ik in het bestuur van de Judoverenging Bushido Middelstum eo en kijk geregeld bij de judotrainingen van Anouk. Ben in de zomermaanden vrijwilliger bij het zwembad en als ik heel veel zin heb train en tafeltennis ik bij TT Midstars in Middelstum. Alleen ligt het trainen op een heeeeeel laag pitje op het moment. Overdag, met goed weer ben ik geregeld in mijn tuin en die van de buurvrouw te vinden. “
Wat vind jij van al het ophef rondom het Nederlands Elftal zoals nu weer met Van Persie, Kuyt en Depay: ‘Dit houdt me niet zo bezig. Wel erger ik me eraan dat er veel Ajacieden, of spelers die daar een verleden hebben, worden opgeroepen. Maar ja met Blind als coach zal het ook wel niet anders worden. Er zijn naar mijn idee genoeg andere voetballers die zeker een plek in het Nederlands Elftal verdienen. Maar spreekwoord is niet voor niets, “de beste stuurlui staan aan wal” Ik ben blij dat ik niet het team niet hoef samen te stellen.”
Studio Voetbal of Voetbal Inside: Ik ga voor Voetbal Inside. Maandagavond ga ik er echt voor zitten en stel me op om een avondje slap gelul aan te horen. Soms als ik helemaal dol van René van der Gijp wordt loop ik even weg. Om vervolgens er gewoon weer voor te gaan zitten.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie wil onvoldoende investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is: ‘ ‘Ik denk wel dat ze willen investeren wat het voetballen betreft, maar dat dit niet altijd lukt.  Als je als jeugdspeler begint heb je nog geen andere verplichtingen. Je gaat 1 of 2 keer trainen en zaterdags heb je je voetbal. Word je ouder wil de jeugd ook op stap en heeft men vaak een baantje. Niet ieder ouder is bij machte om haar/zijn kind 15 euro in de week zakgeld te geven. Hier verandert het dan ook al. Er wordt gewerkt op de trainingsavonden. Onder elkaar krijg je dan, je bent er weer niet met trainen. Maar soms is het geen kwestie van niet willen maar niet kunnen.”
Begrijp jij het dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden: ‘Ja, want iedereen is druk met zijn/haar eigen dingen. Als ik Kantens kijk hebben we best veel verenigingen en ook een grote groep vrijwilligers. Maar als ik nu een lijstje maak met namen, zijn het allemaal de zelfde vrijwilligers die allemaal bij de verschillende verenigingen helpen. Vroeger was er een ouder aan het werk en werden de activiteiten thuis verdeeld. Nu werken beide ouders en moet zaterdag de boodschappen worden gedaan en alles rond en om huis. Iedereen is druk. Bij de jongste jeugd komen de ouders nog mee om te kijken, spelen ze bij de C-ers, de B-ers, dan loopt de animo ouders al gauw terug, jammer genoeg. De groep vrijwilligers die in de jeugd nu doorgaat om ook vrijwilliger te worden zijn vaak de kinderen van de huidige vrijwilligers, omdat die gewoon door hun ouders mee worden gesleept. Een aantal nieuwelingen komt erbij, maar het kan meer om de taak van de anderen te verlichten.”
Met welke Nederlandse trainer die in het in het binnen of buitenland  actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘Ik heb al een avond met Ron Janz, Foppe de Haan, Hans Nijland mee gemaakt als spreker. Wat leuke avonden waren. Ik hoef niet zo nodig met hun/hem uit, maar op mijn verlanglijstje staat Gert-Jan Verbeek. Die neemt geen blad voor zijn mond, zijn manier van vertellen spreekt mij zeer aan. Geen gezeur, maar doe maar gewoon. Dat past ook hier in Kantens wel.
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: ‘Ook bij vv KRC zijn er dingen veranderd in het vrijwilligers. Het zijn veelal de zelfde mensen die hun steentje bijdragen. Deze mensen doen dit met plezier en gaan er gewoon voor. Je hoort ze ook niet klagen. Maar……… Persoonlijk zou ik graag willen dat de spelers van alle seniorenteams die op het moment niets doen binnen de club een keer gaan helpen op een zaterdag morgen bij de jeugd. Zo zouden de spelers op de zaterdagmorgen een jeugdwedstrijd kunnen fluiten. De verhoudingen binnen de wedstrijden zijn zo dat je maar één keer in de 3 tot 6 maanden hoef te fluiten. Dit scheelt voor Anneke zoveel werk om een scheidsrechter te regelen. Verder vind ik het geweldig dat vv KRC de samenwerking voor de dames met vv Middelstum en voor de jeugd met Zanderweer is aangegaan. Door deze samenwerking kunnen alle dames/jonge meiden en de jeugdleden worden ondergebracht en kan iedere kind in hun eigen leeftijdscategorie voetballen. Door de samenwerking met vv Middelstum hebben we twee dames 7 tegen 7 teams en een Dames elftal. Bij de jeugd door de samenwerking komen we uit met 1 F zevental, 2 E zeventallen, 2 D elftallen, 1 meisjes C en 1 B junioren.