Puurvoetbalonline in gesprek met Maaike Adema(EKC): Een keepster met ambitie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Maaike Adema is met ingang van dit seizoen keepster van EKC2. Maaike treedt daarmee niet alleen in de voetsporen van haar broer Sander, die doelman van Kloosterburen 1. Wat verder de reden is vertelt  ze in onderstaand vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met een jonge keepster die vol ambitie zit.


Maaike Adema
Maaike, ik begreep dat je als voetbalster bent begonnen maar nu de keepster van EKC 2 bent: Sinds wanneer voetbal jij en waarom deze keuze:
‘ Ik ben begonnen met voetbal toen ik zes was. Hiervoor ging ik vaak met mijn ouders mee naar de voetbalwedstrijden van mijn broers Sander en Gerben en dat heeft er mede toe bijgedragen dat ik ook ben gaan voetballen. Ik ben begonnen als verdedigster, maar sinds dit seizoen ben ik keepster  en dat vind ik hartstikke leuk.”
Jullie doen het met een zesde plaats niet onaardig in de competitie of zeg jij, het moet nog beter: ‘Een zesde plaats is zeker niet onaardig voor ons, maar ik denk dat het altijd beter kan. We hebben elke week weer een ander team, omdat we met zo veel dames zijn. Het is dus elke week weer aanpassen op elkaar. Ondanks dat presteren we de laatste tijd wel goed. Misschien zit er zelfs nog wel meer in dan een 6e plaats.”
Had jij verwacht dat EKC1 in de competitie tot nu toe zo matig zou presteren: ‘Nee, dat had ik niet verwacht. Ze hebben een leuk team en er is zeker meer uit te halen dan dit, met de kwaliteiten die ze hebben.”
Waarom wordt Ajax dit seizoen van Nederland Maaike: ‘Ik weet niet of Ajax dit jaar kampioen word. Ik denk dat ze te weinig spelers met ervaring hebben, Dat zal ze later in het seizoen parten spelen. Daarom zie ik Feyenoord kampioen worden.”
Jouw broer Sander is sinds dit seizoen doelman van het eerste elftal van Kloosterburen. Ga je regelmatig kijken als hij moet spelen: ‘Ja, dat klopt. Ik probeer bij alle thuiswedstrijden van Sander te zijn. Het is niet alleen leuk om bij hem te kijken, maar ik kan ook nog veel van hem leren.”
Ik zag een foto voorbij komen van een voetbalclinic in Eenrum. Kun je daar wat meer over vertellen: ‘Deze clinic werd georganiseerd door dames van EKC 1 en EKC 2. Kinderen van 6 t/m 13 jaar konden zich opgeven om mee te doen. Er werd van alles gedaan, zoals de penaltybokaal, er werd partijtje gehouden op het kunstgrasveldje, 's middags werd er gezorgd voor eten en drinken, er werd gemeten hoe hard je kon schieten en Groby kwam ook langs. Het was echt een hele leuke dag voor de kinderen en de mensen eromheen.”
Ik sprak kortgeleden jouw tante, Karin Nauta. Ze zei, het keepen, zit Sander en Maaike in de genen. Waar baseert ze dat op denk je: ‘ Het keepen zit in de Nauta-genen.  Mijn oom Enno Nauta was keeper, mijn neef Willem Nauta was keeper en dat is overgesprongen op Sander en mij, denk ik haha.”
Jij volgt uiteraard nog een opleiding Maaike. Welke is dat: ‘Ja, klopt. Ik zit nu in de vierde klas op het HHC in Wehe den Hoorn en ik mag dit jaar mijn examens doen. “
Jouw ambitie als keepster is: ‘Zo hoog mogelijk komen!”
Ik las dat er binnenkort een EKC-kledinglijn wordt gepresenteerd. Wat moet ik mij daar bij voorstellen: ‘Ja, eigenlijk precies zoals het er staat. Er worden dan kleren gepresenteerd voor de EKC-speelsters, zoals een trainingspak.”
Welke voetballer uit de Eredivisie mag van jou wel een keer Carnaval mee komen vieren en waarom: ‘Haha deze is leuk! Dan zou ik wel gaan voor een sfeermaker gaan. In mijn ogen is dat Hans Hateboer van FC Groningen. Toen ze de bekerfinale hadden gewonnen, stond Hateboer een hele tijd met een vlag te zwaaien. Dat vond ik heel leuk om te zien.”