Puurvoetbalonline in gesprek met Djoeke Helder(SV Bedum-dames): In vergelijking met het buitenland is het voetbal in Nederland saai."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

De nu 24 jarige Djoeke Helder kwam elf jaar geleden voor het eerst in aanraking met de voetbalsport. Via het schoolvoetbal kwam ze bij de v.v. Bedum terecht en voetbalt nu voor SV Bedum. Daar en over talloze andere onderwerpen gaat het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met de vleugelflitser van SV Bedum dames 1 .
image 2015 11 06
 Djoeke Helder, partner Soeratmin Venema en hun trots: Nova.

Djoeke, sinds hoeveel jaar voetbal jij en was dat steeds in Bedum: ‘Op mijn 13e ben ik begonnen met voetballen in Bedum, dat is nu alweer 11 jaar geleden. Dit is ontstaan uit het schoolvoetbal. Na dit spektakel ben ik met Jade Bulder meer meisjes gaan zoeken voor een zevental en al gauw groeide er bij VV Bedum weer vrouwen voetbal. Ik heb ook nog een seizoen in het rood gevoetbald toen VV Bedum en CVVB de jeugd en dames samen gingen voegen onder de naam SJO Bedum. Nu voetbal ik in het paars en je raad het al, nog steeds in Bedum!!”
Wat is jouw favoriete positie en waarom: ‘Mijn favoriete positie is links of rechts buiten, hier voel ik mij het meeste thuis. Ik wil graag vooruit voetballen en zo snel mogelijk bij het doel van de tegenstander zijn. 
Jullie wonnen zaterdag de eerste periode met de dames van SV Bedum. Had jij dat verwacht: ‘Dit had ik zeker verwacht! We groeien nog steeds elke week meer. Er komt per week meer vertrouwen onderling en zie het resultaat. We moeten natuurlijk nu niet gaan denken dat we er zijn. Er is nog een lange weg te gaan.” 
Wat doe jij in het dagelijks leven: ‘Ik werk 5 ochtenden per week in een restaurant en 's middags ben ik lekker thuis bij mijn dochter.”  
Jij bent sinds vorig seizoen trotse moeder van Nova en je partner, Soeratmin Venema, voetbalt ook. Is dat een beetje te combineren: ‘Haha dit is een goeie vraag aangezien er bij ons 6 van de 7 dagen gevoetbald wordt. Ik train maandag en woensdag avond. Soeratmin traint dinsdag en donderdag avond, vrijdag speelt hij in de zaal en zaterdag zijn we beide op het veld te vinden. Erg druk dus met onze hobby. Doordeweeks geen problemen dus en in het weekend hebben we in de meeste gevallen veel hulp van mijn schoonmoeder en de tante van Soeratmin. En mijn ouders, broertje en vriendin helpen ons ook zo vaak zij kunnen. Hier zijn we ze heel dankbaar voor, want een zaterdag zonder voetbal kunnen Soeratmin en ik ons nog niet voorstellen.” 
Voor velen staat het zelf voetballen niet meer op de eerste plaats. Hoe denk jij daarover: ‘Dit vind ik geen lastige vraag. Nova staat op 1 maar ik zal er altijd alles aan doen om te kunnen voetballen. Het is ook een stuk socialiteit in je leven en in mijn geval met veel vriendinnen.”
Velen zeggen dat je na een zwangerschap niet meer kunt terugkeren als sporter. Waarom is dat onzin: ‘Hahaha nou mijn eerste training was om te gieren, ik wist even niet meer hoe ik moest rennen, wat links en rechts was en zelfs bijna vergeten dat de bal rond was. Het heeft wel even een tijdje geduurd voordat ik weer fit was en er miste een groot stuk zelfvertrouwen maar na de zomerstop ging er een knop om. Er kwamen veel nieuwe speelsters bij en iedereen moest zich weer gaan bewijzen. Dus ja, ik vind het onzin dat je niet kunt terugkeren als sporter. Waar een wil is, is een weg! Kijk maar naar de rest van de moeders in mijn team.”
Schiermonnikoog: Op schier kom ik nog regelmatig, afgelopen zomer nog mee gedaan aan een Beachsoccer toernooi. En mijn familie woont daar natuurlijk. Schiermonnikoog is voor mij: Vakantie, of ik heel ver weg ben maar het is toch zo dicht bij. Heerlijk vind ik dat.” 
Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik als voetballiefhebber fan ben van jouw broer Thijs. Wat heeft hij wel wat jij niet hebt als voetbalster: ‘Thijs en ik zijn twee totaal verschillende voetballers. Als ik niet in de wedstrijd zit of mijn dag niet heb, zie je dat meteen. Thijs blijft doorgaan, houdt altijd zijn hoofd omhoog en laat zich door niemand gek maken. Ik heb een korter lontje en zal mijn mond veel sneller open trekken. Ik zeg wel eens tegen Thijs. Zeg eens wat!!! bijvoorbeeld als iemand een vieze overtreding op hem maakt. Daar lacht hij om, hij staat op en probeert de bal weer te veroveren. (of te wel, hij is toch slimmer dan zijn zus haha). 1 ding hebben we wel gemeen. Vooruit voetballen.”
Wat is volgens jou een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie: ‘Ik heb echt geen flauw idee. Daar volg ik de eredivisie onvoldoende genoeg voor.”
FC Groningen-trainer Erwin van der Looi wordt vaak verweten dat hij Groningen saai laat spelen. Dat is onzin of: ‘Groningen heeft helaas niet genoeg kwaliteiten op belangrijke posities waardoor er vaak te weinig gebeurd in een wedstrijd. Maar over het algemeen als je het Nederlands voetbal met het buitenlandse vergelijkt is het Nederlandse voetbal saai.”
Voetbal Inside of Studio Voetbal: ‘Voetbal Inside. Vind het juist leuk dat er af en toe minder serieus over voetbal gesproken wordt.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: ‘Ik hoop gewoon dat er nog steeds veel meisjes en dames zijn die de stap nemen om te gaan voetballen!”