Dames in het amateurvoetbal: Anneke Oosting v.v. KRC.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De derde in de rij is Anneke Oosting, vrijwilligster bij de voetbalvereniging KRC.

 Profielfoto van Anneke Oosting
Anneke, Jij bent al vrijwilliger actief in het amateurvoetbal. Wat was voor jou de reden om vrijwilligster te worden: ‘Toen mijn zoon Jeroen ging voetballen bij de Fjes, dat was in 2007, was voor mij dat de reden om vrijwilligster bij KEC te worden. Dat bestond toen vooral uit bardiensten en uiteraard rijden naar de uitwedstrijden. Dat laatste vind ik trouwens niet echt vrijwilligerswerk maar iets wat je gewoon doet als ouder. Je kind aanmoedigen langs de lijn, prachtig.”
Wat doe jij als vrijwilligster binnen de vereniging: ‘Ik ben nu algemeen secretaris en wedstrijdsecretaris van onze vereniging KRC en van onze SJO KRZ/ZEC.”
Ben jij zelf actief geweest als voetbalster: ‘Ik heb zelf nooit actief gevoetbald. Het is gebleven bij een balletje trappen met mijn broers.”
De voetbalwereld wordt afgeschilderd als een machowereld. Deel jij die mening: ‘De voetbalwereld als machowereld. Daar merk ik bij onze vereniging weinig van. Bij de grotere verenigingen misschien, maar daar hoor ik nooit iets van eigenlijk. Ik vind het ook niet belangrijk en eerder dom gedrag.”
Veel Groninger voetballiefhebbers zijn fan van FC Groningen. Geldt dat ook voor jou: ‘Ik ben zeker een fan van FC Groningen, ik heb geen seizoenkaart van FC Grunn, maar ik let wel op of ze hebben gewonnen of verloren enz.”
Was de stap van KRC om terug te keren naar het standaardvoetbal er een waarvan je nu zegt, dat hadden we niet moeten doen: ‘De stap om terug te keren naar de standaard klasse was toen een prima besluit vond ik en daar sta ik nu ook nog volledig achter. Het gehele team was er klaar voor in het seizoen 2013/2014, helaas was het een stap te hoog voor KRC. Met het aanstellen van een nieuwe trainer, die het seizoen 2014/2015 met heel veel vertrouwen tegemoet zag, is toen besloten samen met de spelers die graag in de standaard klasse wilden blijven spelen het nog een jaar in de standaardklasse te proberen. Deze stap hadden we beter niet kunnen doen. Door het ontbreken van een paar hele belangrijke spelers en sterke tegenstanders kwamen we te kort tijdens de wedstrijden. Ik heb trouwens heel veel respect voor de jongens gehad die elke week weer op het veld stonden om te gaan voetballen.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben in het dagelijks leven, moeder van mijn twee kinderen Jeroen en Nienke Brontsema die beide voetballen bij SJO KRC/ZEC B1, en partner van Jan Brontsema. Ik werk 3 à 4 dagen in de week bij het Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG), afdeling Oogheelkunde als doktersassistent. Een hele leuke, drukke baan wat mij voldoening geeft Vooral het werken met mensen en de combinatie met administratie vind ik erg leuk.”
Wat vind jij van al het ophef rondom het Nederlands Elftal zoals nu weer met Van Persie, Kuyt en Depay: ‘Tja Het Nederlands elftal, tis allemaal veel gedoe, ze zeuren te veel, verdienen (krijgen) te veel geld. Laten ze alsjeblieft gewoon goed gaan voetballen als een team. Ik vind het erg jammer dat “we” niet meedoen met het EK volgend jaar in Frankrijk.”
Studio Voetbal of Voetbal Inside: ‘Als ik thuis ben staat op zondagavond Studio Sport aan, of heet dat nu Studio Voetbal. Voetbal Inside vind ik niets, veel hysterisch gelach om niks.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie wil onvoldoende investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is: ‘Investeren in je hobby. Voetballen kost veel tijd, en inzet. Als je jong bent gaan de voetballertjes gewoon altijd naar hun trainingen en wedstrijden. Naarmate de jeugd ouder wordt, gaan er ook andere factoren spelen bijv. Uitgaan en werken. Ik vind als je in een team voetbalt, moet je als het kan minstens 1x in de week komen trainen en elke zaterdag een wedstrijd spelen. Als ouder(s) moet je ook investeren in je kind(eren).”
Begrijp jij het dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden: ‘Vrijwilligerswerk bij een voetbalvereniging is heel leuk werk, je bent betrokken bij een club en het levert je veel gezelligheid en waardering van de club op. Te weinig mensen weten dit en begrijpen dit gevoel. Om alles goed te laten draaien binnen de club is een onmogelijke zaak om dat alleen te doen, en dat moet je ook niet willen. Vaak zijn er wel genoeg vrijwilligers die je willen helpen, maar om deze mensen te bereiken en te benaderen daarin moet je ook investeren.”
Met welke Nederlandse trainer die in het betaald voetbal actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘ Met Ron Jans zou ik wel een keer een avondje mee uit willen. Is tenminste een beetje een normaal iemand. Daar zijn er niet zo veel van.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen:’ Ten slotte wil nog één ding kwijt, dat we een van de kleinere vereniging zijn binnen de gemeente Eemsmond, een club waar we trots op kunnen zijn. We proberen het plezier in het voetbal voor iedereen te behouden.”