Anne-Wil Oosterhuis: Mijn hart ligt bij De Heracliden.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Anne-Wil Oosterhuis heeft haar hart verpand aan De Heracliden. Natuurlijk wil ze als voetbalster wel een stapje hogerop maar wat dan wel met de dames van ‘Hera’ moet gebeuren. Dat en nog veel meer vertelt ze in het vraaggesprek dat Puurvoetbal had met de studente aan de Hanzehogeschool waar ze de opleiding Sport, Gezondheid en Management (SGM) volgt.

image 2015 03 25 1
Anne-Wil jij voetbalt voor De Heracliden-dames. Speel je daar al vanaf de jeugd: Ja, ik ben in de F’jes begonnen bij De Heracliden.
Veel van jouw teamgenoten spelen ook in de zaal. Geldt dat ook voor jou:’  Ik heb een aantal seizoenen in de zaal gespeeld. Vanwege meerdere redenen (onder andere lichamelijk) ben ik hiermee gestopt. Mijn voorkeur gaat sowieso uit naar het veldvoetbal.
Wat trekt jou aan in de voetbalsport: ‘Het is gewoon een mooi spelletje. Vanaf dat ik me kan herinneren voetbal ik al en doe dat nog steeds met veel plezier. Ook is het sporten in teamverband iets moois. S amen met je team een prestatie leveren en er elke wedstrijd vol voor gaan is heel erg leuk. Daarnaast is de gezelligheid natuurlijk een belangrijk onderdeel binnen het voetbal.
Samen met Sebastiaan Frik, speler Kloosterburen 1, heb jij voor je studie, Sport, Gezondheid en Management (SGM) aan de Hanzehogeschool een enquête samengesteld. Kun je daar in het kort iets meer over vertellen:’ Dat klopt. De enquête is onderdeel van een onderzoek dat wij doen bij V.V. Kloosterburen. In dat onderzoek genaamd ‘Preventieve Organisatie Diagnose’ onderzoeken wij aan de hand van verschillende analyses hoe het bestaansrecht van de vereniging over 10/15 jaar is. Bij een vereniging komen natuurlijk veel aspecten kijken en deze proberen wij zo goed mogelijk onder de loep te nemen en aan de hand daarvan stellen we onze diagnose en presenteren dat aan het bestuur.”
Jij weet hoe het er bij De Heracliden aan toegaat als zaterdagclub. Heb je het idee, nu je met Kloosterburen kennis heb gemaakt, dat dit bij een zondagclub heel anders is: ‘Dat idee heb ik tot nu toe nog niet. De normen en waarden komen voor het grootste deel overeen. Natuurlijk gaat het er bij elke vereniging wel iets anders aan toe dan bij een andere, maar naar mijn idee ligt dat in dit geval niet aan een zaterdag- of zondagvereniging. Bij beide verenigingen draait het om het voetbal en speelt daarnaast de gezelligheid een grote rol. De mede- en tegenstanders worden gerespecteerd en de normen en waarden (zoals wederzijds respect en goed met elkaar omgaan) worden nageleefd.”
Velen vinden het spel van FC Groningen niet sprankelend. Deel jij die mening:’ Daar ben ik het wel mee eens. Onder andere de inzet kan naar mijn idee veel beter. Ook worden er te veel fouten gemaakt en worden de kansen te weinig benut. Hopen dat de kwaliteit van het spel en uiteindelijk de prestaties verbeteren. Aan de supporters kan het in elk geval niet liggen.
FC Groningen wint de KNVB-beker omdat: ’De KNVB-beker leeft bij zowel de spelers als supporters enorm. Omdat het in de competitie niet geweldig gaat zet men vol in op het winnen van de beker. Doordat heel Groningen achter de club staat gaat het goed komen. Ze moeten alleen niet te makkelijk denken want Excelsior kan ook wel wat.”
De Oranje-dames spelen deze zomer op het WK in Canada. Daar gaan ze een goed figuur slaan omdat: ’De Oranje-dames hebben een goed elftal en groeien snel. Ook is het enthousiasme na de plaatsing groot en willen ze laten zien dat ze terecht op het WK staan. Wanneer er meer aandacht gevestigd wordt op de Oranje-dames zal dit zeker meewerken. Een grote stap hierbij is dat de wedstrijden live worden uitgezonden, maar de aandacht vanuit Nederland kan (en moet) nog veel groter. Wanneer er goed gepresteerd wordt zal het damesvoetbal in Nederland hopelijk gaan groeien en zal er meer aandacht op gevestigd worden.”
Kunstgras of natuurgras en waarom: ’Natuurgras. Kunstgras vind ik niks. Het is prachtig om op natuurgras te voetballen waarbij je onder andere gewoon slidings kan maken zonder dat je schaafwonden krijgt. Het natuurgras draagt voor mij bij aan het ultieme voetbalgevoel.”
Ik zag op facebook een foto van jou al bergbeklimster. Verklaar je nader:’ Die foto is een aantal jaren geleden gemaakt op de Via Ferrata in Frankrijk. Ik was toen met de middelbare school op buitenlandse reis. Dit was een actieve en sportieve reis waarbij we allerlei buitenactiviteiten hadden, en waaronder bergbeklimmen. Dit was een prachtige reis met supergave activiteiten. “
Is De Heracliden jouw eindstation als voetbalster of zeg je, ik zou nog wel een stapje willen maken:’ Natuurlijk wil je op een zo hoog mogelijk niveau voetballen en stappen maken, maar op dit moment heb ik niet de behoefte om naar een andere club te gaan. Ik heb het naar m’n zin bij Heracliden en vraag me af of ik dat wil inruilen voor een andere club. We hebben een leuk, jong en enthousiast team en willen laten zien dat we mee kunnen draaien in de vierde klasse. Onze ambitie als team ligt hoog. Daarnaast ben ik ‘opgegroeid’ bij Heracliden en ligt hier mijn hart.”
Met wie uit de voetbalwereld zou je wel een dagje willen optrekken en waarom: Ik zou heel graag nog een keer Lionel Messi willen ontmoeten. Een geweldige voetballer die ondanks zijn succes zichzelf en bescheiden is gebleven.