Alma Werkman(De Heracliden): Blue is the colour

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

De 21 jarige Alma Werkman voetbalt al vanaf de F-junioren voor De Heracliden. Op 16 jarige leeftijd maakte ze de overstap naar het damesteam van de voetbalvereniging uit Uithuizermeeden. Een vereniging die ze ook niet zal verlaten want dat en nog veel meer verteld de bij Hotel Ekamper in Roodeschool werkzaam zijnde voetbalster in onderstaand vraaggesprek wat Puurvoetbalonline met haar had.
1385142734N1000718 483987065015914 34858814 n
 

Alma jij voetbalt voor De Heracliden dames 1. Kun je eerst iets meer over jou voetballoopbaan tot nu toe vertellen: Op 7 jarige leeftijd ben ik begonnen in de F2 van Heracliden. Via vele jeugdteams ben ik na de C1 gestopt met voetballen bij de jongens. Het verschil werd op dat moment toch wat te groot. Op mijn 16de ben ik bij de dames gegaan. Waar ik nu ongeveer 6 seizoenen speel.

Jullie kennen een moeizame start met dames 1waar ligt dat volgens jou aan: Wij zijn niet gewend om tegen fysieke tegenstanders te spelen. Het verschil met de 5de klasse is goed te merken. Ook hebben we last van blessures en zwangere spelers waardoor het zoeken is daar de opvulling van de posities. Maar het begint steeds beter te lopen, dus de punten komen vanzelf.

Sinds ik met Puurvoetbalonline het damesvoetbal wat intensiever volg verbaas ik mij over het warrig competitiebeleid. Dat moet ook jou een doorn in het oog zijn: Ja inderdaad. Wedstijden worden vaak te gemakkelijk afgezegd. Teams stappen zomaar uit de competitie. Scheidsrechters die het damesvoetbal onderschatten. De opzet van de competitie vind ik ook niets met een voorjaars- en najaarscompetitie.

Jullie doen met dames 1 regelmatig een beroep op speelsters van dames 2. Wordt dat team binnen De Heracliden gezien als opleidingsteam voor het 1e team: Dames 2 wordt wel als opleidingsteam gezien. In dames 2 spelen de meisjes van het vorige MC. Het is hun eerste seizoen bij de senioren. Een aantal kan het niveau al goed aan, en er zit ook zeker potentie in die meiden om bij dames 1 te komen. Maar op dit moment lenen we de spelers van dames 2 omdat wij wat krap in de spelers zitten.

Enkele weken geleden voetbalden jullie het uitduel tegen Groen Geel. Dat duel begon uiteindelijk om 17.00 uur. Dan moet je toch even het idee hebben van, worden wij wel serieus genomen: Dat tijdstip valt nog wel mee, we hebben er ook wel eens om 18.30 gespeeld… Maar het is inderdaad helemaal niks. Het voelt alsof je er een beetje bijhangt. Van oh ja zij moeten ook nog voetballen. Het geeft wel de mogelijkheid om bij andere wedstrijden te kijken, maar liever speel je gewoon om half 3.

Dat het Nederlands dameselftal dit jaar zo matig presteerde op het EK heeft het dames/meisjesvoetbal geen goed gedaan: De resultaten waren helaas wat teleurstellend, maar ik denk wel dat het positief heeft bijgedragen aan de groei van het dames/meisjesvoetbal in Nederland. De wedstrijden werden live uitgezonden, en daarmee een groter publiek bereikt. Zeker voor jonge fanatieke meiden was het leuk om te volgen. Maar je hebt altijd tegenstanders van het damesvoetbal, die nu helemaal vinden dat het niet meer uitgezonden hoeft te worden.

FC Groningen presteert op dit moment uitstekend. Een verrassing of iets wat jij verwacht had: Ik vindt het eerlijk gezegd wel een verrassing. Van Erwin van de Looij had ik niet hele hoge verwachtingen, maar hij doet het tot nu toe prima. Hij heeft geen kapsones en het voetbal is wel leuk om naar te kijken, veel strijd! Het zou leuk zijn als ze uiteindelijk een paar wedstrijden in Europa gaan spelen.

Jij voetbalt al een aantal jaren bij De Heracliden maar heb jij nooit de ambitie gehad om het hogerop te proberen: Een aantal jaar geleden had ik die ambitie wel. Ik vond het wel jammer om bij de jongens weg te gaan en om eigenlijk een stap terug te doen bij de dames. Maar op dit moment denk ik niet dat ik mee kan op een hoger niveau. Wel wil ik met het team er voor gaan om dit seizoen in de 4de klasse te blijven en over een aantal seizoenen boven in mee te draaien en misschien wel 3de klasse te spelen. Tenslotte is de Heracliden een te mooie club om te verlaten!

 Sinds kort is er voor wat betreft het damesvoetbal weer een regioteam Noord Groningen opgestart. Wat vindt jij van dit initiatief: Ik vindt het een leuk en goed initiatief. Je krijgt dan de kans om samen te spelen met talentvolle dames uit de regio. De wedstijdbeleving zal anders zijn en waarschijnlijk ook een andere speelwijze, waardoor je uitgedaagd wordt op een andere manier te spelen dan je gewend bent bij je eigen club. Het is ook een soort beloning voor je vertoonde spel. Wel vind ik dat het regioteam niet ten koste moet gaan van de prestaties bij je eigen club.

De hype rond, Oranje op weg naar Brazilië’ komt weer op gang en ook jij laat je gaan in de diverse Oranjefeesten: Ik hou zeker van die hype. Gezellig met z'n allen in het oranje voor de (tv)schermen kijken. In competitieverband ben je tegenstanders, maar met interlands sta je achter je land.

De Heracliden is: Een club op trots op te zijn! Het is een warme club waar je iedereen kent en voor elkaar klaar staat. Prestaties en plezier gaan samen. Ook hebben we oog voor de omgeving (Spieren voor Spieren Actie, Apenkooi voor onder andere de jeugd uit de omgeving). Jordi Dijkstra had na de actie voor Spieren voor Spieren de club als volgt omschreven, waar ik me helemaal in kan vinden:

Blauw is de kleur van trots.

Blauw is de kleur van behulpzaamheid.

Blauw is de kleur van inzet, passie en strijd.

Blauw is de kleur van bloed, zweet en tranen.

Blauw is de kleur van 1 team, 1 taak.

Blauw is de kleur van alle leden, 1 familie.

Blauw is de kleur van gezelligheid.

Blauw is de kleur voor jong en oud.

Blauw is de kleur van een hechtte vereniging.

Blauw is de kleur waar iedereen trots op kan zijn.

Deze kleur blauw is de kleur van SV de Heracliden.

Op deze kleur blauw kan iedereen en alles trots op zijn!

€ 20.831,16 voor spieren voor spieren!

Deze kleur blauw heeft het afgelopen jaar laten zien waarom SV de Heracliden de mooiste club van Nederland is.

Deze kleur blauw is een voorbeeld voor iedereen.

#Blue is the colour

                                                                                                                                                             © Jordi Dijkstra

Voetbal jij alleen voor De Heracliden of ben jij ook verder nog actief als vrijwilligster: Naast het voetballen doe ik nog verschillende dingen bij de club. Ik ben begeleider van de F1, draai coördinatiediensten op zaterdagochtend, ik zit in de activiteitencommissie, fluit af en toe een jeugdwedstrijd, en waar nodig help ik soms mee in de kantine en met training geven.

Wat is jouw basiself als jij Louis van Gaal voor een keer mocht vervangen: Cillissen; Janmaat, Veltman, van Dijk, Blind; Strootman, vd Vaart, de Guzman; Robben, v. Persie, Lens.

Wat is, buiten het shirt van De Heracliden, jouw meest favoriete clubshirt en waarom: Op dit moment vind ik het uitshirt van Ajax mooi, ik ben dan ook Ajax fan. Het zwarte shirt met grijze strepen, en dan de oranje/roze details. Maar het vorige uitshirt van Groningen en het Nederlands elftal waren ook mooi. Het clubshirt van amateurclub SV Bedum zag er op de plaatjes veelbelovend uit, maar ik heb het shirt nog niet in het echt gezien.

Van welke Nederlandse trainer zou jij wel met de dames van De Heracliden een gasttraining willen hebben en waarom: Van Frank de Boer! Niet alleen omdat hij van Ajax is, maar hij is altijd eerlijk en zegt waar het op staat. Zelfs als de overwinning binnen is, blijft hij kritisch. Bovendien vind ik de speelstijl van Ajax wel mooi, aanvallend, opbouwend van achteruit, veel wisselingen in het veld en domineren.