Liza Doornbos(VAKO-dames): De KNVB moet harder optreden tegen ,afgelastingen'.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Liza Doornbos is aanvoerder van VAKO dames 1. De 22 jarige voetbalster speelt al vanaf de E-junioren voor de voetbalvereniging uit Vries en stapte als B-junior over naar het meisjesvoetbal. Liza is verder ook op ander gebied nog actief voor VAKO waar ze, naast andere onderwerpen, in onderstaand vraaggesprek meer over verteld.
1380701827NLiza

 Liza jij bent aanvoerder van VAKO dames 1. Jouw teamgenoot Carien Kaper gaf aan, we willen kampioen worden. Is dat dit seizoen een reële optie: Dat is zeker een hele reële optie en denk ook dat kampioen worden de doelstelling is voor komend seizoen. We hebben een leuke groep wat steeds beter op elkaar ingespeeld is. En met een nieuwe aanwinst in het technische kader en een speelster met al jaren voetbalervaring erbij heb ik er vertrouwen in.

Kun jij kort jouw voetballoopbaan tot nu toe omschrijven: Mijn voetballoopbaan klinkt wel heel mooi. Ik ben begonnen met voetballen bij de E-pupillen van VAKO en t/m de B1 heb ik met de jongens gevoetbald. Ook heb ik bij de KNVB gevoetbald voor meisjes noord 13 en15 jaar. In mijn laatste jaar bij VAKO als B-junior werd een meisjesteam opgericht waar ik vervolgens voor ben gaan voetballen.

Als aanvoerder heb je er voor de wedstrijden een taak bijgekregen rond de visuele controle van spelerspassen. Wat is jouw mening over deze nieuwe regel: Ik heb het nog niet hoeven doen. Ik vind de controle goed maar wel tot een bepaalde hoogte. Controle vóór de wedstrijd is prima, maar ik vind dat het dan ook klaar moet zijn. Dus niet wanneer er in de wedstrijd gewisseld wordt, de scheidsrechter nog een keer om het pasje vraagt.

De tien minuten straf is een regel die onsportief gedrag van clubscheidsrechters in de hand werkt: Ja dat denk ik wel. De tien minuten straf heeft meer invloed op een team dan een gele kaart. Een ‘club’ scheidsrechter kan hierdoor een groot aandeel in het verloop van een wedstrijd hebben.

Ben jij verder nog actief binnen de voetbalvereniging VAKO: Ik ben nu voor het zesde jaar op rij jeugdtrainster van de jongste jeugd van VAKO. Het enthousiasme van die kinderen is zo groot, dat het elke week weer geweldig is om trainingen te geven. Verder doe ik samen met nog enkele teamgenoten de kaart/programma verkoop op de zondag.

Velen vinden het voetbal niets voor dames en meisjes. Moet jij ook weleens lachen als jij veel te zwaar gebouwde mannen over een veld ziet, rennen’: Ik trek me daar niet zoveel van aan, prima als er mensen zijn die dat zeggen. Ik vind dat iedereen een sport moet doen wat hij of zei leuk vindt.

Tegenwoordig wordt er te snel voor een training of wedstrijd afgezegd: Het is en blijft een lastig onderwerp bij de meeste teams denk ik. Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat bij mij in het team iedereen voetbal erg leuk vindt. Alleen worden er prioriteiten gesteld moeten en dat doet iedereen voor zichzelf of je het er mee eens bent of niet. Maar de KNVB mag wat mij betreft we wat strenger worden. Wij voetballen het eerste halfjaar in halve competitie. De eerste zes gaan in de poule gaan naar de promotiepoule en de andere zes spelen om niet te degraderen. Dit betekent dat je eigenlijk voor de winterstop om niets speelt. Daar maken teams gebruik van. Zodra teams ‘veilig’ zijn worden wedstrijden sneller afgelast. Dit heeft vaak tot gevolg dat de competitie niet goed wordt uitgespeeld. En daar zou de bond wat mij betreft wel meer passender maatregelen tegen mogen hanteren.

Ajax wordt dit seizoen geen landskampioen omdat: Ik hoop dat Ajax wel landskampioen wordt maar dan moet er wel wat veranderen. Nu Alderweireld en Eriksen weg zijn moeten andere spelers opstaan. Ik ben heel benieuwd wie dat nu gaan doen. Ik ga dus niet zeggen dat Ajax geen landskampioen word. Ik ga er vanuit dat Frank de Boer het team weer zo laat draaien dat Ajax aan het einde van de competitie er weer met de schaal vandoor gaat.

Anita Hadders is een 19 jarige scheidsrechter uit Stadskanaal die ik leerde kennen bij het duel Kloosterburen-Actief. Heb jij weleens overwogen om scheidsrechter te worden: Nee ik heb het nooit overwogen. Het trekt mij totaal niet, met alle respect voor de scheidsrechters natuurlijk!

Ben jij ook regelmatig toeschouwer bij het 1e team van VAKO of gaat jouw interesse niet zo ver: Ja zeker ben ik regelmatig toeschouwer. Samen met een aantal vriendinnen (tevens teamgenoten) zijn we bij iedere thuiswedstrijd en gaan we meestal ook de uitwedstrijden mee.

Dit seizoen is Bjorn Tooren als trainer toegevoegd aan jullie technische staf. Wat voegt Bjorn toe wat trainer René Kaper niet heeft: Björn is, zonder René tekort te doen, een geweldige aanwinst in de technische staf. René doet het al zeven jaar (en nog steeds) prima als trainer. Door hem is de basis gelegd en draaien we al vier jaar mee in de top van de 4e klasse. Toch willen we graag nog een stapje omhoog maken en daar is Björn de aangewezen persoon voor. Hij is jong, ligt goed in de groep en kan ons technisch veel bijleren.

Wat doe jij in het dagelijks leven: Ik werk op de financiële administratie van Zorggroep Drenthe in Assen. Ben daar begonnen vijf jaar geleden begonnen met stage lopen. Dit beviel zo goed aan beide kanten dat Ik vakantiewerk mocht blijven doen. Twee jaar geleden heb ik de opleiding bedrijfsadministratie afgerond en kon ik aan het werk bij Zorggroep Drenthe.

Als jij een wedstrijd Louis van Gaal zou moeten vervangen hoe zou jouw basiself er dan uitzien: Vorm; Blind, Bruma, Vlaar, van Rhijn; Strootman, de Jong, Sneijder; Robben, Van Persie, Lens

Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij wel graag vertellen: Ik vind het een  leuk initiatief dat je op deze manier het damesvoetbal wilt promoten en wens je veel succes met je website!