Scheidsrechter Anita Hadders droomt van de eredivisie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

37026 10201168449839575 439085683 n

Anita Hadders heeft een droom, Een droom waarn ze  duels als FC Groningen-Vitesse of AZ-Ajax mag fuiten. Want dat is wat de 19 jarige scheidsrechter zou willen. Dat en nog veel meer in onderstaand vraaggesprek dat Puurvoetbalonline met haar had.37026 10201168449839575 439085683 n

Anita jij bent actief als voetbalscheidsrechter. Hoe lang fluit jij al voetbalwedstrijden: Ik ben begonnen als pupillenscheidsrechter bij mijn oude voetbalvereniging SPW. Hier werd ook de cursus gegeven. Bij de club ging ik al hogere wedstrijden fluiten en dat beviel me erg goed. Toen ik met mijn vader meeging naar FC Groningen wou ik dat dolgraag ook zelf meemaken. Het leek mij gewoon prachtig mooi om dat niveau ook te mogen en kunnen fluiten. Ik ben dus de cursus gaan volgen voor KNVB scheidsrechter en promoveerde zo na twee seizoenen naar de hoogste groep jeugd, ik stond gewoon op de plek waar ik had besloten te gaan fluiten. Dankzij mijn vader sta ik dus tussen de mannen wekelijks mijn wedstrijden te fluiten. Ik fluit nu drie jaar voor de KNVB.

Daarnaast doe je nog iets in de voetbalsport. Zou je daar waar meer over willen vertellen: Ik ben ook actief in het zaalvoetbal. Ik speel bij het Nederlands doven zaalvoetbalteam. Dit is een zaalvoetbalteam alleen maar bestaande uit dove en slechthorende speelsters.

Jij vertelde in Kloosterburen, waar jij het bekerduel Kloosterburen-Actief floot, dat jij slechthorend bent. Aan jou wijze van fluiten te zien is dat in het veld niet echt een handicap: Als je het zelf accepteert en gewoon eerlijk over bent accepteert een ander het ook.

Er is op dit moment veel gaande rond de spelerspas. De visuele controle wordt door velen als storend ervaren. Wat is jouw mening: Het voetbal is aan het veranderen. Dit is een van de veranderingen die is toegepast. Het hoort er gewoon bij.

Wat is jouw voorbeeld als scheidsrechter en waarom: Mijn voorbeeld als scheidsrechter. Dat is niet zo heel moeilijk dat is mijn vader. Vroeger toen ik nog niet voor de KNVB mocht fluiten omdat ik te jong was stond ik bijna elk weekend bij mijn vader aan de lijn. Leggen we nu de rapporten naast elkaar dan staan we er versteld van. Het is gewoon een kopie. Prachtig mooi om zo in de voetsporen van mijn vader te treden.

Men is er nog niet overal aan gewend dat wedstrijden van twee herenteams door een dame wordt gefloten. Stoor jij je daar wel eens aan: Tuurlijk krijg je wel eens een opmerking toegegooid, maar dat krijgen mannen ook. Je moet als scheidsrechter gewoon een beetje Oost-Indisch doof zijn. Voetbal is emotie, daar moet je als scheidsrechter ook rekening mee houden.

Jij vertelde dat jij bij de scheidsrechtersvereniging Veendam en omstreken aangesloten bent. Ik neem aan dat jij daar ook de trainingen volgt: De trainingen zijn op dinsdag en de donderdag en worden gegeven door een ervaren trainer. We trainen hier erg veel op startsnelheid en explosiviteit. De duurlopen loop ik zelf met mijn vader.

Jullie moeten als scheidsrechter wel een tas vol shirts meenemen omdat je bijna niet meer weet waar clubs in komen opdraven: Ik heb als scheidsrechter altijd een regel: ik neem drie scheidsrechter shirt mee en die zijn anders als de clubs. De keepersshirts bespreek ik in de bestuurskamer en op basis daarvan doe ik een kleur shirt aan. Mocht het niet overeenkomen dan moet de keeper voor een ander shirt zorgen.

De techniek staat voor niets en er wordt steeds meer gesproken over camera’s op de doellijn. Ben jij voor of tegen deze regel en waarom: Net als de visuele controle hoort dit bij de veranderingen van de voetbalwereld. Ik vind het een prima regel maar dit word nog niet toegepast in het amateurvoetbal.

Wat is jouw ambitie als scheidsrechter: Mijn ambitie als scheidsrechter is de FIFA-badge voor het vrouwenvoetbal. Vanaf je 25e kom je hiervoor in aanmerking. Ik ben nog maar 19 jaar maar moet dan natuurlijk wel afgetraind zijn.

Denk jij dat het ooit gaat gebeuren dat een wedstrijd in de eredivisie door een vrouwelijke arbiter geleidt wordt: Het is mijn grote droom! We zullen zien wat er in de toekomst gebeurd.

Jij gaat binnenkort naar Ethiopië. Kun je daar iets meer over vertellen: Klopt ik ga naar Ethiopië. Ik ga samen met een groep van vier personen een toernooi opzetten en vier meidenteams trainen. Ook komt er een scheidsrechter workshop bij kijken als hier vraag of interesse in is. We proberen alles zo te regelen en sponsoren te werven dat we per team ongeveer €500,- weten te krijgen zodat alle vier teams een jaar lang in ieder geval door kunnen trainen.

Ik gok dat jij in de talentenklas van de KNVB zit of heb ik het mis: Klopt ik zit in het ontwikkeltraject van de KNVB district Noord. Ook ben ik actief in een vrouwentraject landelijk te Zeist.

Op welk niveau ga jij het komend seizoen fluiten: Dit seizoen fluit ik groep 3, dit houdt in 3e/4e klasse senioren en enkele keren 2e klasse. Ook ben ik actief in de Bene-league voor dames als scheidsrechter, assistent scheidsrechter of 4e official.

Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: Er mogen best meer vrouwelijke scheidsrechters komen. Het vak is ontzettend mooi, en wat je er allemaal voor terugkrijgt. Prachtig!