Carien Kaper(VAKO-dames):Tijdstraffen moeten ook in het amateurvoetbal mogelijk zijn.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Carien Kaper voetbalt voor het damesteam van VAKO uit Vries. Carien is een van de oprichters van het team waar ze nog nooit kampioen mee is geworden. Dat is haar grootste wens en waar ze onder andere over verteld in onderstaand vraaggesprek in de rubriek, Voetbalvrouwen.
1378895817NScreenshot 2013 03 11 19 37 17 1Carien jij bent de oprichtster van het damesteam van VAKO. Voetbal jezelf ook steeds en hoelang is het geleden dat jij het damesteam van VAKO hebt opgericht: Het is inmiddels acht jaar geleden dat vriendinnen mij op de middelbare school vertelden dat ze  een voetbalteam wilden starten. Het waren de meiden waar ik nooit van had verwacht dat ze wilden voetballen. De meesten zijn overigens, op vier na inclusief mij zelf, ondertussen ook allemaal gestopt. Ik vond voetbal altijd al leuk en ik dacht: Laten we het proberen. Ik zei: ‘Ik kan mijn vader wel eens vragen of hij ons  wil trainen’. Mijn vader was direct enthousiast. We zijn begonnen met de meiden van school. Daarnaast is er in de Vriezerpost een advertentie geplaatst met de vraag of er nog meiden waren die ook mee wilden trainen. Zo kwamen er steeds meer bij. We hebben ongeveer drie maanden voor de zomervakantie getraind en na de zomervakantie hadden we een team op waar we de competitie mee in konden. Mijn vader, René Kaper, is nog steeds de trainer en daarnaast hebben we sinds dit seizoen met Björn Tooren er nog een trainer bij. Ik voetbal zelf nog met heel veel plezier bij VAKO. En doordat we het zelf hebben opgezet is het een super leuk en hecht team.

Kun jij in het kort je eigen voetbalcarrière omschrijven: Mijn voetbalcarrière is niet zo spetterend. Ik heb twee jaar bij de F-jes gespeeld. Daarna vond ik het niet meer zo leuk met alleen maar jongens. Ik ben daarom gestopt en ben op tennis en paardrijden gegaan. Vervolgens kwamen dus vriendinnen van school bij mij om te vragen of ik weer wilde voetballen. Dat was het moment waarop ik weer ben gaan voetballen. We hebben er nu zeven competities op zitten. Daarnaast zit ik sinds dit seizoen in een nieuw dameszaalvoetbalteam bij REUZ. De speelsters van dit team zijn op een speelster na ook speelsters bij het team waarmee ik ’s zaterdags op het veld voetbal bij VAKO.

Dominique Lehmann, speelt voor SV Bedum, in het interview, http://lyt.sr/nnadz , met Puurvoetbalonline gaf ze aan dat volgens haar het verschil tussen dames en herenteams is dat problemen bij dames langer doorsudderen. Deel jij haar mening: Ja, hierin deel ik haar mening. Dat is bij ons ook zo. Ik ben gewoon fanatiek in het veld en zeg dan soms dingen die ik niet moet zeggen. Sommige spelers blijven hier na de wedstrijd mee zitten. Terwijl ik vind, het is douchen na de wedstrijd en dan zijn alle dingen van de wedstrijd weer vergeten. Of het moet echt te ver gaan en dan spreek je diegene er even op aan en dan is het weer klaar. Vrouwen zijn gewoon veel lastiger op dat gebied dan mannen. Mannen drinken gewoon een biertje na die tijd met elkaar en wat er is gebeurd is tijdens het douchen al vergeten.

Wat is VAKO volgens jou voor een vereniging: VAKO is een dorpsvereniging waar veel mogelijk is. Hier moet je natuurlijk wel zelf voor zorgen. Vrouwenvoetbal werd in het begin niet echt serieus genomen. Vanuit het bestuur werd er in eerste instantie niet veel aandacht aan besteedt. Onze trainer René Kaper heeft er voor gezorgd dat we worden gezien als volwaardig team. Ten eerste hebben we een super sponsor, De Kantine Vries. Onze tenues, trainingspakken, ballen, waterzak en bidons zijn altijd tiptop voor elkaar. Daarnaast worden wij als volwaardig prestatieteam gezien en spelen onze thuiswedstrijden standaard op het hoofdveld. En is er sinds kort door VAKO een karaoke set aangeschaft. Hiermee wordt bij het veld omgeroepen wanneer er gescoord wordt en wordt het favoriete nummer gedraaid van de speler die scoort. Deze karaoke set wordt alleen gebruikt door de belangrijkste prestatie-elftallen van VAKO, namelijk Zondag 1, Dames 1 en A1. En vanaf de volgende thuiswedstrijd is er een pupil van de week aanwezig bij de thuiswedstrijden. 
Snap jij dat er binnen VAKO gekozen is voor prestatievoetbal op zondag: Ik heb deze hele discussie niet mee gekregen aangezien ik vorig jaar een half jaar in Sint Maarten ben geweest. Ik heb gehoord dat het een groot ding bij de club was en dat er over veel verschillende opties is nagedacht. Ik denk dat het bestuur er goed over na heeft gedacht en wat het bestuur ook had gekozen, je krijgt nooit iedereen tevreden. Het team wat nu op zaterdag speelt is een leuk team en zij hebben Cor Meijer nog op woensdag als trainer en onderling is het volgens mij erg gezellig. Op zondag staat nu een leuk team. De jongens die de overstap gemaakt hebben van het zaterdagvoetbal naar het zondagvoetbal spelen goed mee.

Zolang alle BVO’s geen damesteam hebben wordt het nooit wat met het damesvoetbal in Nederland: Ik denk wel dat het niveau van het Nederlands dameselftal zou stijgen als het niveau van het damesvoetbal hoger lag in Nederland. Het zou daarom zeker wel bijdragen als alle BVO’s een damesteam hebben. Toch zie je dat bijvoorbeeld het niveau van het voetbal ook bij de Eredivisie in Nederland ook echt lager ligt dan bijvoorbeeld de Premier League in Engeland. 
Wat vindt jij een ondergewaardeerde voetballer in de eredivisie en waarom: Ik denk dat Siem de Jong een erg ondergewaardeerde voetballer is. Hij scoort veel bij Ajax en is daar ook heel belangrijk. Toch wordt hij niet gevraagd voor het Nederlands elftal en wanneer hij gevraagd wordt speelt hij niet meer dan 10 minuten.
Wat doe jij in het dagelijks leven: In het dagelijks leven studeer ik HBO Rechten. Ik zit momenteel in het vierde jaar. Ik loop de komende vijf maanden stage bij het Openbaar Ministerie, 40 uur per week. Hierna moet ik nog een afstudeerstage doen. Waar ik dat ga doen is nog niet duidelijk. Na deze opleiding wil ik naar de universiteit om daar ook rechten te studeren. 
Nederland plaatst zich voor het WK in Brazilië. Denk jij dat Oranje potten gaat breken: Ik hoop het! Het zou toch wel mooi zijn als Nederland eindelijk een keer Wereld Kampioen wordt! Maar als ik realistisch ben denk ik niet dat ze het gaan worden. Ze zijn achterin helaas te zwak.
Wat is de doelstelling van VAKO-dames: Hier kan ik heel kort over zijn: Kampioen worden. We zijn nu al vier competities op rij tweede geworden. Onze gemiddelde leeftijd is 22. Dit jaar hebben we versterking gekregen van Elselien Nienhuis. Zij is 42, ik denk persoonlijk dat wij de afgelopen jaren de ervaring misten en met haar komt er veel ervaring bij. Bovendien leert onze nieuwe trainer Björn Tooren ons nieuwe dingen waardoor we ook positioneel en qua spelinzicht beter worden.
Nog te vaak horen we, voetbal is niets voor het vrouwelijk geslacht. Waarom is dat in jouw ogen onzin: Zolang alle vrouwen plezier hebben in het voetbal, waarom zou het dan niets voor vrouwen zijn? Omdat het niveau wat lager ligt? Sorry, maar ik kijk ook liever naar hockey heren dan naar hockey dames. Ook daar ligt het niveau lager en gaat het wat trager maar daar hoor ik ook niemand over klagen. 
De tien minuten worden door velen als niet haalbaar gezien. Hoe kijk jij er tegenaan: Ik heb hier nog geen ervaring mee. In ieder geval worden er in het vrouwenvoetbal naar mijn idee te weinig kaarten gegeven. Ik denk dat het haalbaar is. Andere sporten hebben ook tijdstraffen. Dit moet ook mogelijk zijn in het voetbal.
Wat is jouw hoogtepunt in je carrière geweest: Mijn hoogtepunten qua voetbal zijn de toernooien waarbij wij ieder jaar met het team naar toe gaan. We hebben elk jaar toernooi in Vries, het J&T toernooi. Dat is altijd erg leuk en gezellig. Daarnaast gaan wij met Pinksteren altijd naar een ander voetbaltoernooi ergens in Nederland. We zijn al naar Venray, Bocholtz (2x) en Enschede geweest. Op het J&T-toernooi willen we altijd winnen, omdat ons thuistoernooi is. Dat is ons tot nu toe nog niet gelukt. Het andere toernooi is vooral voor ons plezier. Voor de teambuilding is dit erg goed. Mijn echte hoogtepunt moet nog komen want dat is toch echt kampioen worden. En een keer het J&T-toernooi winnen. Hopelijk gaat dat dit jaar gebeuren. 
Als jij voor een wedstrijd bondscoach van Oranje was met welke basiself zou jij beginnen: Kenneth Vermeer, Martins Indi, Willems, De Vrij, Janmaat, Maher, Sneijder, Schaars, Robben, Van Persie, Schaken

Wat wil je graag vertellen maar heb ik niet gevraagd: Wij steunen sinds dit seizoen een goed doel, te weten het Jeugdsportfonds. Het Jeugdsportfonds creëert sportkansen voor kinderen die leven in gezinnen waar de financiële middelen ontbreken om lid te worden van een sportvereniging. Hiervoor zamelen we geld in. Dat doen we door een blinde poule. Iedereen kan hier aan mee doen. Voor € 1, - zet je jouw naam in van de vakjes. Achter dat vakje staat een willekeurige uitslag van de te spelen wedstrijd. De uitslagen zijn afgeplakt, zodat je niet weet welke uitslag je kiest. Na afloop van de wedstrijd wordt de lijst met uitslagen open gemaakt en dan is bekend wie de winnaar is. De winnaar krijgt vervolgens een deel van de inleg. En een deel van de opbrengst komt ten goede aan het Jeugdsportfonds. Naast de blinde poule gaan we nog een activiteit organiseren waarmee we geld inzamelen voor het goede doel. Over wat we gaan doen zijn wel wat ideeën, maar er is helaas nog niet iets concreets.