Klarinda van der Kam: Ik vind voetbal een boeiend spelletje

Geschreven door Klarinda van der Kam op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Klarinda van der Kam is de echtgenote van de trainer van het tweede team van CVVB, David van der Kam. Voor Puurvoetbalonline beantwoordde Klarinda een aantal vragen en stellingen en komt met een verrassend Oranje.

 299029 200677740005026 1517343692 n

Klarinda als eerste wat doe je in het dagelijks leven: Ik ben een bewuste huismoeder! Daarnaast geef ik iedere vrijdagavond instructie aan de majorettes en twirlsters in Bedum.

Klarinda jij bent getrouwd met David van der Kam wat een trainer is die soms teveel tijd in zijn hobby steekt: Na enige twijfel zeg ik nee. David is een sportman in hart en nieren en zolang ik hem ken, is hij intensief met de sport bezig. En natuurlijk trap ik er wel eens tegenaan, maar ik weet ook dat het er eenmaal bij hoort.

Jij staat iedere trouw bij de thuiswedstrijden van CVVB2 langs de lijn: Als het kan graag, maar heb wel 2 jonge kinderen ( Esra van 5 en Ivar van 2) waar ik rekening mee moet houden. Wij zijn “mooi weer” supporters.

Het kunstgrasveld in Bedum komt voor jullie wasmachine als een geschenk uit de hemel: Gelukkig gaat het wasgoed van het 2e naar een wasserette, dus dat maakt voor mij geen verschil. Ik was alleen met enige regelmaat de trainingshesjes.

Als David zaterdagsavonds na een nederlaag rond een uur of tien nog chagrijnig is vraag jij of hij wel een beetje normaal wil doen: Gelukkig kan David goed relativeren en neemt hij de nederlaag eigenlijk nooit mee naar huis. Hij heeft natuurlijk wel eens een baalmomentje maar daar hebben we het dan even over. En anders beuren de kinderen hem wel op.

Dat je als, trainersvrouw’ wel een beetje van het spelletje moet snappen is logisch: Ik vind het een boeiend spelletje dus vraag zelf regelmatig dingen. Daarbij vind ik ook dat je wel interesse moet tonen in dat wat je partner bezighoud. Zeker als het een groot deel van het dagelijks leven uitmaakt. Als ik niet aanwezig kan zijn bij een wedstrijd, vraag ik ’s avonds een kort verslag. Maar met tactieken e.d. daar bemoei ik me niet mee.

Dat, AOW-ers’ zoals Dick Advocaat en Guus Hiddink nog steeds actief zijn als trainer snap jij helemaal niets van: Voorop gesteld dat ik beide goede trainers vind, denk ik wel dat het tijd is voor vernieuwing. Ze hebben ongetwijfeld heel veel kennis en ervaring in huis maar het blijft, naar mijn idee, bij coaching. De (vele) assistenten nemen het fysieke deel over. Ik zou ze dan liever bij de KNVB zien als docent bij Coach Betaald Voetbal. Hier kunnen ze dan hun kennis overbrengen op de volgende generatie trainers.

Sommige trainers in het betaalde voetbal hebben volgens mijn vriendin Martine geen postuur voor een trainingspak. Noem jij eens twee waarvan jij vindt dat die typering bij ze past: Dick Advocaat en Martin Jol.

Met welke trainer uit de eredivisie zou jij David qua karakter willen vergelijken en waarom: Frank de Boer. Reëel, rustig en gedreven.

Als jij op dit moment bondscoach Louis van Gaal zou moeten vervangen hoe zou jou basiself er dan uitzien: 4:3:3 Stekelenburg, Van der Wiel, Vlaar, Douglas, Büttner, De Jong, Sneijder, Strootman, Robben, Van Persie, Narsingh

Vrouwen kunnen als voetballiefhebber na een verloren wedstrijd van hun favorieten beter relativeren dan mannen: Lastige vraag, ik ken niet veel voetbalvrouwen. Maar ik denk wel dat er verschil in zit. Mijn ervaring is dat er bij vrouwen wel langer “wat blijft hangen”, maar of dit ook bij voetbalvrouwen zo is weet ik niet.

Met wie uit de voetbalwereld zou jij wel dag willen optrekken en waarom: Ik zou wel eens een dag mee willen lopen met het Nederlands Elftal tijdens een belangrijk toernooi. Gewoon om eens ervaren hoe zo’n dag verloopt.