Jolanda Bronsema: Het is belangrijk dat kinderen sporten

Geschreven door Jolanda Bronsema op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Jolanda Bronsema volleybalde jarenlang voor het eete team van DIO Bedum maar is nu een van de ouders die trouw langs de lijn staat bij de verrichtingen van haar zoon Rik. Voor Puurvoetbalonline beantwoordde Jolanda een aantal vragen en stellingen die betrekking hebben op voetbalzaken voor zowel binnen als buiten de lijnen.

1354176607N554714 374462355958111 479318168 n

Jolanda, als eerste wat doe je in het dagelijks leven: Ik zit op dit moment thuis en doe op school en het voetbal af en toe wat vrijwilligers werk. Werken wil ik wel weer doen, maar ja, ligt niet voor het oprapen. Het is voor de kinderen ook wel fijn dat er altijd iemand thuis is.

Jij bent iedere zaterdag trouw op het voetbalveld te vinden: Ja, als het even kan wel. Maar er lopen hier nog twee meiden, die verplicht mee moeten, dus de uitwedstrijden en als het erg slecht weer is, moet ik overslaan.

 Dat scholen tegenwoordig te weinig uren aan sport besteden is duidelijk zichtbaar aan de motoriek de kinderen: Bij onze kinderen op school, sporten ze 2 x in de week, ik denk dat dat wel genoeg is. Sporten vind ik erg belangrijk voor de kinderen en wil dan ook graag, dat ze buiten school iets vinden, wat ze leuk vinden.

 Kunstgrasvelden zijn een geschenk uit de hemel voor amateurclubs: Kunstgras zal meer dan welkom zijn. Hoe Rik nu af en toe van het trainen thuis komt! Maar ook daar worden ze niet minder van. Er kan wel meer getraind worden en minder afzeggingen, al moet ik zeggen, we hebben wel een redelijke herfst dit jaar.

Het management van FC Groningen zou een frisse wind goed kunnen gebruiken: Eerlijk? Geen idee, maar een frisse wind af en toe, kan naar mijn idee nooit kwaad.

 Het betaalde voetbal is een grote slangenkuil en zou mijn wereldje niet zijn: Ik denk dat het op hoger niveau, bij elke sport het er wel zo aan toe gaat. Alleen het wereldje van het voetballen, gaat zo veel meer geld en media in om, dat het een nog grotere slangenkuil word. Nee, het zou mijn wereldje niet zijn, laat mij dan maar bij andere sporten een leuke bijdrage leveren.

Dat, AOW-ers’ zoals Dick Advocaat en Guus Hiddink nog steeds actief zijn als trainer snap ik helemaal niets van: Zij zullen zeker ideeën hebben, door de jarenlange ervaring die zij hebben opgebouwd, wat als positief kan worden meegenomen, ze zijn niet voor niets zo groot geworden, maar dan kom je bij de frisse wind, wat altijd erg fijn kan zijn, zoals ik dat heb ervaren.

Laat de AOW-ers dan achter de schermen gaan werken, dan denk ik, dat je een mooie combinatie maakt.

Sommige trainers in het betaalde voetbal hebben volgens Martine geen postuur voor een trainingspak. Noem jij eens twee waarvan jij die typering bij vindt passen: Haha grappig, daar heeft ze inderdaad gelijk in, maar om er nu twee te moeten noemen, geen idee, kan ook zeggen dat ik daar niet echt op let.

Met welke persoonlijkheid trainer/speler uit de eredivisie zou jij jezelf qua karakter willen vergelijken en waarom: Qua karakter denk ik een verdedigende middenvelder, die een centrale rol speelt en het spelletje een beetje kan sturen, maar niet het initiatief hoeft te nemen, maar ook niemand langs wil laten.

Als jij op dit moment bondscoach Louis van Gaal zou moeten vervangen hoe zou jou basiself er dan uitzien: Robben, Kuyt, Afellay, Heitinga, Elia, Mathijsen, de Jong, vd Vaart, Vlaar, Emanuelson, Stekelenburg!

Ik moet zeggen, dit team moest ik toch echt even opzoeken, maar of dit een ideale combinatie is weet ik niet, maar zijn wel de jongens waar mijn voorkeur naar uitgaat om mee te starten.

Jij hebt bij DIO Bedum op hoog niveau gevolleybald. Was voetbal geen optie geweest: Voetbal heeft me altijd wel getrokken en zei ook altijd als ik ga stoppen met volleyballen, ga ik voetballen! Dus ja, dat was zeker een optie geweest, maar we hadden en deden het altijd zo leuk met het volleyballen, dat ik niet over hoefde te stappen. Om het nu nog te doen, ook leuk, maar ik ben niet voor niks gestopt met volleyballen, om de vrije zaterdag aan de kinderen te kunnen besteden.

Jij komt uit een sportgezin waarbij jullie ouders de prestaties van hun kinderen op de voet volgden/ volgen. Daarom snap jij er niets van dat ouders hun kinderen in alle vroegte bij een sportcomplex afzetten en dan weer vertrekken: Nee, dat snap ik inderdaad niet! Natuurlijk kan dat een keer gebeuren, maar wij of één van ons, proberen er altijd te zijn. Stimuleren, aanmoedigen is denk ik erg belangrijk voor een kind. Zeggen dat je trots op ze bent of alleen al aanwezig zijn, geeft ze denk ik een erg goed gevoel. Een tijdje geleden zei ik voor een thuiswedstrijd voor de grap tegen Rik, “kom niet kijken hoor, vind het veel te koud”. Je had dat koppie moeten zien en ja als het lukt bij ons, staan er twee volwassenen aan de kant. Ik heb het namelijk zelf ook als positief ervaren, dat mijn ouders bij mijn sport aanwezig waren, dat je eerlijke feedback krijgt en er thuis na die tijd ook over kan praten.