Petra Doornbosch(VIBOA): Laat mij maar lekker alleen achter dat doel staan

Geschreven door Petra Doornbosch op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Petra Doornbosch wordt wel de, Stille’ genoemd binnen VIBOA en wat daar de reden van is vertelt ze in onderstaand vraaggesprek. Maar niet alleen dat is te lezen want de ook als service-medewerkster aan FC Groningen verbonden Petra heeft ook daar het nodige te vertellen.

1353321554N575167 354778474587229 1708692424 n

    Petra Doornbosch

 

Petra jij was enkele jaren actief voor VIBOA als vrijwilligster, kun jij hier vertellen wat jouw rol precies was en waarom kwam daar een eind aan: Ja, ik was jaren lang ’morgengastvrouw” bij Viboa. Dan vulde ik de wedstrijdformulieren in voor de jeugd die thuis speelde. Verder ontving ik de leiders van teams, scheidsrechter van de club en KNVB met koffie, thee of wat anders. Ook zorgde ik dat de reserve kleding klaar stond als die nodig was en de shirts van de clubjeugdscheidsrechters nam ik mee naar huis en die kwamen weer schoon en fris voor de volgende wedstrijd terug. Was ook het aanspreekpunt bij vragen en problemen. Heb in die periode ook mijn EHBOdiploma gehaald. Dat vond ik zeer belangrijk want vaak kwamen de mensen toch als het eerst naar mij toe. Door een burn-out is er helaas aan die mooie periode een einde gekomen maar gelukkig is mijn taak erg goed opgevangen.

Jij vertelde dat jij, de stille’ wordt genoemd binnen de eerste selectie. Kun je dat aan ons uitleggen waarom dat is:  Het is eigenlijk de Stille S....  de Stille Supporter!  Hoe en waarom dat zo gekomen is weet ik niet echt meer. Ik sta bij wedstrijden altijd het liefst alleen (uitgezonderd Moeke) achter het doel van de tegenstander. Niet onder de mom van, laat de doelman met rust maar meer van, zo heb ik geen last van "voetbalkenners" die graag hun kritiek willen uiten. Ook voetbal ik zelf soms mee en waar ik mij op die manier niet zo hoef ik mezelf niet te schamen.

Jij bent ook actief als servicemedewerker bij FC Groningen. Is dat een volledige baan en kun je er iets meer over vertellen: Ik ben allen in dienst bij de wedstrijden en krijgen hiervoor een vergoeding. Toen FC Groningen in de Euroborg gingen voetballen ben ik daar servicemedewerkster geworden. Heb toen nog via De Randstad moeten solliciteren dat is later veranderd en zijn we bij FC Groningen zelf in dienst. Bij wedstrijddagen moeten wij 2,5 uur voor aanvang van de wedstrijd ons melden.

Daarna halen we onze jassen en gaan we naar de sector (ik sta op zuid) waar we eerst een briefing krijgen. Dan wachten op het publiek bij de tourniquet of één van de vakken. Wij zijn een soort gastheer/vrouw waar vragen aangesteld kunnen worden. Ook helpen we mensen die slecht ter been zijn op hun plaats en verder wijzen we iedereen de weg of leggen uit waar ze heen moeten of lopen even mee.

Wat doe je verder nog in het dagelijks leven: Helaas ben ik 100% afgekeurd. Niet dat ik helemaal niks doe maar werk zit er voorlopig niet in jammer genoeg.

Richting de komende jaren wordt er steeds meer over fusies tussen voetbalverenigingen gesproken. Logisch of zeg jij een club moet zijn eigen identiteit behouden:

Ja logisch, zal voor een heleboel vereniging moeten. Helaas verlies je wel een stukje identiteit, je kies toch niet voor niets voor een bepaalde vereniging. Maar wie weet ontdek je weer wat verfrissends. Positief blijven bekijken denk ik dan maar

Sinds dat Groningen in de Euroborg speelt zijn ze redelijk succesvol geweest. Wat zijn jou drie meest memorabele wedstrijden en waarom: Ik geniet, wat ook de uitslag ook is, van alle wedstrijden. Maar als eerste toch: Het brandincident (wc rollen) bij de wedstrijd tegen Ajax. Hierbij stond ik op het veld veranderde van servicemedewerker naar EHBO-er. Hierdoor is er veel geleerd en zijn er mensen van ons opgeleid die gelijk actie kunnen ondernemen. Ook andere eredivisie clubs hebben ons voorbeeld gevolgd.

 De wedstrijd tegen ADO den Haag in de play offs: Daar eerst wedstrijd behoorlijk verliezen en bijna onmogelijk in de Euroborg gelijk komen. De Euroborg ontplofte bijna... jammer genoeg verliezen op strafschoppen (hou ik niet van).De wedstrijd tegen FIorentina, een ervaring apart met het vuurwerk incident.

Tegenwoordig lopen de spelers van betaalde clubs met steeds grotere koptelefoons op hun hoofd tussen de fans door. Daar erger ook jij je aan: Nee, ik zie dat als concentratie voor de wedstrijd. De grote van de koptelefoon tja ik vind het niks maar dat moeten ze zelf weten is nu een mode gril denk ik. Vroeger moesten de mobiele telefoon zo klein mogelijk nu weer niet ach is net zo iets.

FC Groningen speelt zich na de winterstop naar een plaats die recht geeft op de Play Offs: Zou niet gek zijn. Reëel of niet hier voetballen ze toch voor?

Hoe groot schat jij de kans dat VIBOA volgend seizoen in de hoofdklasse uitkomt: Als ze zo doorgaan heel groot. Maar de weg is nog lang en de prijzen worden op het einde pas verdeeld. Dat is gewoon waar kijk naar vorig seizoen de kampioen stond mijlen ver voor en rekende zich rijk maar werd op de laatste competitiedag pas kampioen met drie punten verschil. Viboa eindigde toen tweede op 3 punten achter de kampioen. Wat een super seizoen was dat. En nu we zullen zien, blijf zo wie zo trots op ze.

Met welke trainer uit de eredivisie zou jij wel een keer een avond uit willen en waarom: Op dit moment geen één want daar ken ik ze gewoon niet genoeg ervoor. Zou het wel leuk vinden om dan met Ron Jans een avondje uit te gaan. Een no nonsens man, hart op de goede plek, geen sterallures enz. en heeft een hele sterke vrouw achter hem staan!

 Jij vertelde dat jij nooit gevoetbald hebt maar heb jij wel aan andere sporten gedaan: Ik heb jaren achter elkaar fanatiek paardgereden. Eerst eigen pony en later eigen paard wedstrijd gereden.

Ontmoeten jullie de spelers van de eerste selectie regelmatig of blijft dat bij alleen maar voorbijlopen: Met de wedstrijden niet alleen spelers die niet spelen komen bij ons (Zuid) op de tribune. Dan groeten ze je wel. Bij oefenwedstrijden bij de voorbereiding is er meer kans. Voor mij is dat ook niet belangrijk kom ze genoeg tegen maar ze zijn voor mij niet anders.

Moeke(Klary Schepel) is: De moeder van alle voetballers, het aanspreekpunt, het luisterend oor, degene die je overal bij wil helpen. Tijd voor iedereen heeft, en zelf niet beseft hoe belangrijk ze is. Ze kan ook de rustige factor zijn, hoewel ze bij een wedstrijd een hartslag heeft die je maar niet moet meten. Ik kan nog zoveel meer opnoemen en ben blij dat ik haar een hele goede lieve vriendin mag noemen!

Wat heb ik niet gevraagd maar zou je nog wel willen vertellen:  Hoop dat niet alleen Viboa1 maar ook Viboa 2, Viboa 3, ....de dames plus de jeugd een super seizoen er van maken. Kan helaas niet overal bij zijn maar volg alles!