Anita Mennega: Jonge voetballers krijgen in het betaalde voetbal niets cadeau

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Vaak wordt er gezegd dat jeugdige talenten die in het betaalde voetbal actief zijn over het paard getilde voetballers zijn die alles maar op een presenteerblaadje krijgen aangeboden. Dat zoiets duidelijk niet het geval blijkt uit onderstaand vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met Anita Mennega, de moeder van Kevin en Robin Mennega die beiden voor de jeugdopleiding van FC Groningen/Cambuur uitkomen.

1351502960N525810 222713794513789 991824371 n

 Anita Mennega

Anita jij bent de moeder van twee zoons die onderdeel uitmaken van de jeugdopleiding van FC Groningen/Cambuur. Hoelang maken de beide boys al deel uit van de jeugdopleiding van Groningen/Cambuur: Dit is Kevin zijn 7e seizoen en Robin zijn 6e seizoen

Robin is doelman van de B1 en Kevin is middenvelder/aanvaller. Wat zijn de grootste verschillen tussen de twee jongen: Kevin is rustiger en kijkt eerst de kat uit de boom. Robin is aanweziger en hoeft niet eerst na te denken of iets kan of leuk is. Samen kunnen ze het heel goed vinden doen veel samen zoals op stap gaan, voetballen op straat en natuurlijk gamen FIFA op de Playstation.

Samen met je man Wessel hebben jullie ook nog een dochter Kaylin. Hoe lastig is dat voor Kaylin met twee voetballende broers in huis of valt dat wel mee: Nee dat is totaal niet lastig voor haar ze heeft twee oudere broers die haar op handen dragen en op het voetbalveld kwam ze al vanaf haar geboorte en daar is altijd wel iemand om mee te spelen en geregeld is er een dagje voor haar dan gaan we naar de speeltuin of apenkooi of iets dergelijks.

Vaak wordt gezegd dat jonge voetballertjes bij BVO’s in de watten worden gelegd. Dat is volgens mij onzin: Dat is zeker onzin ze moeten het zelf doen en ze moeten zich altijd 100 % inzetten. Ze trainen dagelijks en moeten daarna ook nog naar school er wordt ze niks in de schoot geworpen.

De kleding wordt uiteraard door FC Groningen/Cambuur verstrekt maar geldt dat ook voor het schoeisel en in het geval van Robin met de handschoenen: Nee geldt niet voor schoeisel en verder krijgt Robin twee paar handschoenen per seizoen maar is daar redt hij het niet mee.

Moet je als moeder een volleerd keukenprinses zijn omdat de mannen natuurlijk niet alles mogen eten of valt dat wel een beetje mee: Er wordt zeker op hun voeding gelet en vooral rond wedstrijddagen maar daar hoef je geen chefkok voor te zijn. Maar gelukkig eten ze eten alles en dat is wel zo gemakkelijk.

Tegenwoordig kunnen we complete boekwerken en kunstwerken lezen op de lichamen van spelers die in het betaalde voetbal. Hoe kijk jij daar tegenaan: Persoonlijk vind ik het niet mooi maar ieder zijn eigen keus.

Kevin en Robin komen/ zitten in een leeftijd dat ze ook interessant worden voor de meisjes. Hoe bescherm je jongens van deze leeftijd tegen meisjes die het meer om de voetballer dan om de persoon gaat: Echt beschermen lukt niet ze moeten ervan leren denk ik, want je kunt van te voren niet aan een meisje zien of de bedoeling echt is.

 

Allebei studeren ze nog begreep ik laatst of is de situatie ondertussen veranderd: Kevin ging naar HBO op de Hanze school maar is daar mee gestopt omdat het niet te combineren viel met het voetbal en wat natuurlijk in overleg met ons en FC Groningen is gegaan. Robin zit nu in Atheneum 5

 

Vaak hoor je beroemde ex-voetballers zoals Bergkamp en Frank en Ronald, maar ook voetballers als Virgil van Dijk laatst in de VI. zeggen dat een stabiele thuisbasis heel belangrijk is. Hoe beleef jij dat als moeder: Ja daar ben ik het helemaal mee eens. We zijn er altijd voor ze, we brengen ze overal heen, ze kunnen altijd hun verhaal bij ons kwijt en we zorgen ook voor de rust en regelmaat.

Als gezin investeren jullie heel veel maar is er maar een beperkt aantal voetballers wat echt doorbreekt. Wat er ook gebeurt de investering is het absoluut waard geweest: Ja dat is het zeker waard geweest want die kans die zij hebben gekregen hebben ze met beide handen aangepakt en ze doen er alles voor. Ze leren zoveel en ze hebben er allebei heel veel plezier in.

Ik begreep dat jij op het UMCG werkt. Wat doe je daar precies: Ik werk op het lab medisch geneeskunde daar werk ik met bloedmonsters waar testen mee gedaan worden.

Laatst ontmoette ik beide jongens in Winsum en toen viel mij op dat ze in hun gedrag nog niets veranderd waren bij drie jaar geleden toen ik ze mocht interviewen. Daar hameren jullie absoluut op ouders want: Vooral op het sociale vlak normaal doen vinden we erg belangrijk. Even iemand gedag zeggen of de hand schudden of een praatje maken is een kleine moeite vinden we erg belangrijk en dat geldt ook voor onze dochter van zes

Als je Kevin en Robin qua speelstijl zou moeten vergelijken met een speler/keeper die in de eredivisie actief is waar zou jouw keuze dan op vallen: Ik heb ze nog nooit vergeleek ik vind ze uniek in hun eigen spel.

Wat zou je zelf nog willen vertellen maar heb ik niet gevraagd: Dat ik ontzettend trots op Kevin en Robin ben als ik zie hoeveel tijd en energie ze aan voetbal besteden en ze er iedere dag weer met plezier heen gaan. En dat ik ontzettend van ze geniet tijdens wedstrijden.