Joyce Eisinga- Dekker Damesteam SC Loppersum heeft alles voor een stapje hogerop.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Sinds vier seizoenen komt Joyce Eisinga-Dekker voor het dameselftal van SC Loppersum uit. De 23 jarige Loppersumse is de vaste doelvrouwe van de damesselectie van de Lopsters, dat uitkomt in de vijfde klasse.

aaajoyce

Joyce begon pas op latere leeftijd te voetballen en kwam eigenlijk bij toeval in het doel terecht en wat sindsdien zo gebleven is. ‘Toen ik aangaf dat ik wilde gaan voetballen was er geen vaste keepster. Toen werd gevraagd of ik het niet wilde proberen waar ik positief op reageerde, maar onder een voorwaarde. Ik wilde het een paar wedstrijden proberen en als ik het leuk zo vinden wilde ik wel de vaste keepster worden. Nadat ik een aantal wedstrijden had gespeeld vond ik het steeds leuker worden waardoor ik vier jaar later nog steeds keepster ben.

Kwaliteit

Joyce keept in een team dat op dit moment in de vijfde klasse uitkomt maar waarvan ze vindt dat die klasse niet het eindstation van het damesteam moet zijn. ''We hebben binnen ons team genoeg kwaliteit om zeker in de vierde klasse mee te kunnen doen maar we presteren nog te wisselvallig. Maar gezien de rek die nog in het team zit denk ik dat een stapje hogerop zeker tot de mogelijkheden behoort.

In het damesvoetbal is een veel voorkomend verhaal dat veel selecties te smal zijn. Vaak worden dan damesteams van twee verschillende clubs samengevoegd iets waar ze bij SC Loppersum geen last van ondervinden al komen niet alle speelsters uit Loppersum zelf vertelt Joyce. ‘Bij ons komt niet iedereen uit Loppersum maar ook uit bijvoorbeeld Stedum. Daar zijn we erg blij mee want als je het echt alleen van speelsters uit je eigen dorp moet hebben wordt het een lastig verhaal. Nu hebben we de beschikking over negentien dames en dat heb je ook nodig want net als ieder ander damesteam hebben wij speelsters die in bijvoorbeeld wisselende diensten werken.

abdls


Uitstraling

De op dit moment aan een stage in de Agrarische Verzekeringen bezig zijnde Joyce Eisinga-Dekker is verder van mening dat de uitstraling van het damesteam sterk verbetert sinds een aantal sponsoren er voor gezorgd heeft dat het damesteam van SC Loppersum van nieuwe kleding is voorzien  ‘We waren al een tijdje op zoek naar een sponsor en waren dan ook erg blij met het gebaar van Woortman Elektrotechniek en Albert Heijn Loppersum die ons helemaal in het nieuw staken.”

Als we nog even doorpraten over de kleding van het dameselftal dan blijkt er nog iets speciaals aan de tenues van de Lopster-dames te zijn vertelt de keepster, die zelf in een prachtig roze shirt haar wedstrijden keept. ‘Onze shirts zijn echte damesshirts want in tegenstelling tot de normale voetbalshirts zijn ze wat eleganter. Daar bedoel ik mee dat ze wat beter zitten qua pasvorm. Vaak heb je bij shirts dat de mouwen veel te lang zijn of dat shirts te wijd zijn. Bij de shirts die wij nu via onze twee sponsoren hebben gekregen is dit niet het geval en dat komt de uitstraling van het team zeker ten goede.”

Bestuur

Naast dat ze de uitstraling van haar team in het veld erg belangrijk vindt is ze kort na haar lidmaatschap ook toegetreden tot het hoofdbestuur. Een toetreding waarbij de vraag gerechtvaardigd was, waarom dat zo snel is gegaan.‘Toen ik mij als lid aanmeldde kreeg ik een formulier waarbij je in kon vullen wat je eventueel als vrijwilliger voor SC Loppersum wilde doen. Ik besloot om een eventuele functie binnen het bestuur of een commissie in te vullen. Wat ik echter niet wist dat er op dat moment naar een vrouwelijk bestuurslid gezocht werd, omdat er ook een damesafdeling binnen de club was. Zo werd ik dus als afgevaardigde van de damesafdeling in het bestuur gekozen. Een functie waar ik nog geen seconde spijt van heb want ik vind Loppersum echt een prachtige club.

Keepersvak

Aan het einde van ons gesprek keren we toch nog weer even terug naar het keepersvak. Keepen is niet zonder gevaar want bij het uitkomen wil er zo links en rechts weleens een speler of speelster doorglijden. Dat leverde PSV-doelman Przemyslaw Tyton op 18 september 2011 nog een zware hoofdblessure op waardoor de PSV-goalie enkele maanden uit de roulatie was. Joyce heeft de beelden uiteraard ook gezien maar is van mening dat dit wel inherent aan de sport is. ‘In elke tak van sport waarbij lichamelijk contact is toegestaan loop je een bepaald risico, dat weet je. Als keeper moet je niet bang zijn al vind ik wel dat er soms te gemakkelijk doorgeleden wordt op een mijn inziens onmogelijke bal. Daar zouden scheidsrechters wel wat beter op mogen letten vind ik persoonlijk. Maar verder hoort het er gewoon bij wat mij betreft.”

Dat erbij horen geldt trouwens ook voor haar man Sander Eisinga die samen met Bennie Bouwman de begeleiders zijn van het damesteam. Een team waarbij Ruben Danhof verder nog als trainer actief is. Een prima combinatie vindt Joyce die het duidelijk niet als een probleem ziet dat echtegenoot Sander haar coach/leider is. ‘Geen enkel probleem wat mij betreft want ik ben onderdeel van een team en dan maakt het niet uit of je een relatie hebt met elkaar. Voor en tijdens de wedstrijden zijn Sander en Bennie de personen die de beslissingen nemen en heb ik dat als een van de speelsters maar te accepteren.”

Hogerop

Duidelijke taal van de keepster die hoewel op latere leeftijd begonnen het prima naar haar zin heeft onder de lat van het damesteam en dan ook vurig hoopt dat zij en haar teamgenoten binnen afzienbare tijd de stap naar minimaal de vierde klasse kunnen maken.