Jessica Kloosterhof- Spijk(Viboa): Een echte promotor van het dames/meisjesvoetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Jessica Kloosterhof- Spijk komt uit een echte voetbalfamilie die in de beide Winsumer voetbalclubs vertegenwoordigd is. Waar Jessica, haar broertje Duncan(B1) en haar twee kinderen Robin(D1) en Bo(F-pupillen) voor Viboa uitkomen, voetballen haar man Dennis(Hunsingo zat) en broer Tim( Hunsingo1 zon) voor de andere vereniging uit Winsum. Naast speelster is Jessica ook trainster van een uniek team en dat is een F-team van Viboa die volledig uit meisjes bestaat. Daar vertelt de 31jarige voetbalster over maar ook hoe ze de toekomst van het dames/meisjesvoetbal bij Viboa ziet.

Jessica Oosterhof- Spijk komt uit een echte voetbalfamilie die in de beide Winsumer voetbalclubs vertegenwoordigd is. Waar Jessica, haar broertje Duncan(B1) en haar twee kinderen Robin(D1) en Bo(F-pupillen) voor Viboa uitkomen, voetballen haar man Dennis(Hunsingo zat) en broer Tim( Hunsingo1 zon) voor de andere vereniging uit Winsum. Naast speelster is Jessica ook trainster van een uniek team en dat is een F-team van Viboa die volledig uit meisjes bestaat. Daar vertelt de 31jarige voetbalster over maar ook hoe ze de toekomst van het dames/meisjesvoetbal bij Viboa ziet.

Viboa_Da1_-_Farmsum_Da1___20110319_4287

Jessica Kloosterhof in het middelpunt van de belangstelling na een gescoorde goal voor Viboa  foto: Hoite Jouke Winsum

Jij voetbalt voor de dames van Viboa en jullie presteren uitstekend in de competitie. Verrast dat jou of had je het verwacht: Mijn verwachting en doelstelling was dat we bij de eerste zes zouden eindigen, het verrast me wel dat we nu boven aan zijn geëindigd . Vorig seizoen was een seizoen waar we aan elkaar moesten wennen, ik zie nu ook terug op het veld dat we veel hebben geleerd van dat seizoen. Of we voor de zomerstop ook een feestje mogen vieren voor promotie naar de 4e klasse zullen we zien. Het vertrouwen en de sfeer in de groep is er in ieder geval wel.

Viboa is een vereniging die veel aandacht besteed aan het dames/meisjesvoetbal: De afgelopen anderhalf jaar heeft Viboa veel aandacht voor het meisjes/dames voetbal en dat is nu in nog meer in een stijgende lijn, niet dat het daar voor niet zo was. De dames van Viboa hebben de afgelopen jaren veel prestaties geleverd, hebben de 2e klasse gehaald. Helaas was er op dat moment geen 2e dames team, velen hebben na dat seizoen afscheid genomen. Toch na veel inspanning en werving hebben we een damesteam, een D meisjes team en na de winterstop een F meisjes team. Dan zeg ik JA Viboa is een club die veel aandacht besteed aan dames/meisjesvoetbal.

F_meisjes_jel

Jessica met haar F-pupillenteam op het trainingsveld

 Jij vertelde dat jij een F-team van meisjes hebt samengesteld die jij ook traint. Vertel daar eens wat meer over: In het kader van het 90- jarig bestaan van Viboa hebben wij ook de dames van S.C Heerenveen op bezoek gehad met een clinic, daar liepen enthousiaste F meisjes rond. Ik heb dit opgepakt vanuit de Jeugd Commissie waar ik de meisjes vertegenwoordig, het hele jaar door heb ik de meisjes met verschillende activiteiten mee laten doen en open trainingen gegeven.Vanuit deze groep zijn er 10 meisjes overgebleven, deze meisjes starten na de winter in de competitie. Het is een leuke groep meisjes waar veel talent tussen loopt.

Te vaak hoor ik dat voetballen niet geschikt is voor dames qua motoriek. Ik denk dat bij jongens de motoriek ook niet altijd geschikt is voor voetballen: Elke kind zit motorisch anders in elkaar, ik denk hoe eerder je met een sport begint op jonge leeftijd, dat je veel aan je motoriek kunt werken. Natuurlijk zijn er altijd spelers die een iets houterige motoriek hebben. Ik zie wel bij dames die vanaf hun jeugd al voetballen hun motoriek beter is ontwikkeld dan bij dames die op latere leeftijd begonnen zijn met voetballen. De grondbeginselen van het voetbal zijn dan erg belangrijk.

Het regioteam Noord Groningen zou 22 november tegen SIOS oefenen dat in de vijfde klasse uitkomt. Daar bewijst de Stichting het damesvoetbal geen dienst mee: Voetballen tegen een lagere klasse kan ook zeer leerzaam zijn, veel teams onderschatten een lager elftal. Ik neem aan dat de dames uit het regioteam ook voornamelijk met hun eigen team uitkomen in de 3,4 en 5e klasse. Ruimtes zoeken en creëren en vooral niet allemaal willen scoren kan moeilijk zijn tegen een team uit een lagere klasse.

De eredivisie voor damesteams komt niet echt van de grond. Verbaasd jou dat: Ik heb afgelopen zomer veel contact gehad met de teammanager van S.C Heerenveen dames, de damesteams in de eredivisie hunkeren om erkenning en het financiële plaatje komt hier zeker bij kijken. Gezien het financiële plaatje verbaasd me het niets dat ze niet van de grond komen, sommige eredivisie clubs hebben al moeite om het hoofd boven water te krijgen bij hun mannen afdeling.

 

Er zijn een paar  die redelijk wat aandacht aan het damesvoetbal besteden zoalswww.vrouwenvoetbalfriesland.nl. Voor het damesvoetbal is dat een prima zaak. Hoe vaak bekijk jij die site: Toen we met de Viboa dames nog 2e klasse speelden keek ik dagelijks, nu we in de 5e klasse spelen iets minder. Toen speelde fanatisme nog een grote rol, nu gaat plezier voorop en volg ik andere teams minder. Uiteraard ben ik blij met deze site, ze zijn erg update.

Bedenk je alle trainingen voor de F-junioren zelf of heb je een cursus gevolgd: Tot nu toe geef ik mijn trainingen uit mijn eigen ervaringen als speelster, heb in de afgelopen 20 jaar veel trainers voor bij zien komen. Elke trainer met zijn eigen opvattingen over een goede training. Het meest geleerd van Ramon Kauw en Neil Judkins, veel trainings oefeningen van hun laat ik terug komen op een speelse manier bij de F meisjes. Ik sta zeker open om in de toekomst een cursus te volgen op het gebied van een goede training geven aan de jeugd.

Welke trainer uit de eredivisie zou je graag eens willen ontmoeten en waarom: Ik zou ze allemaal wel willen uitnodigen voor een borrel bij mij thuis aan de achter tafel , gewoon voor de gezelligheid. Ik mag graag praten over voetbal, maar een specifieke trainer om mee in discussie te gaan, heb ik niet.

Hoe ziet de toekomst van het damesvoetbal bij VIBOA eruit volgens jou: Wij gaan als dames en meisjes van Viboa positief, sportief en enthousiast 2012 in. Met deze drie kernwoorden zie ik een goede toekomst binnen Viboa.