Chantal Wolfs( Velocitas 1897): Het verenigingsgevoel moet meer terugkomen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Chantal Wolfs is sinds twee voorzitter van de jeugdcommissie van Velocitas, de roemruchte voetbalclub uit het Stadspark. Chantal beantwoorde de vragen en stellingen voor Puurvoetbalonline en daarin verteld ze over hoe men qua kader aan de weg timmert bij Velocitas, over dat het verenigingsgevoel terug moet keren en dat de jeugdafdeling van Velocitas weer groeiende is.

Chantal Wolfs is sinds twee voorzitter van de jeugdcommissie van Velocitas, de roemruchte voetbalclub uit het Stadspark. Chantal beantwoorde de vragen en stellingen voor Puurvoetbalonline en daarin verteld ze over hoe men qua kader aan de weg timmert bij Velocitas, over dat het verenigingsgevoel terug moet keren en dat de jeugdafdeling van Velocitas weer groeiende is.

                                                                chantalwolfsk

Ik zag op de site van Velocitas dat jij voorzitter bent van de jeugdcommissie. Kun je in het kort vertellen hoe lang je dat al bent en wat je beweegredenen was om de functie te aanvaarden: "Ik ben sinds twee jaar voorzitter. Ik zet mij graag in voor de vereniging van mijn kinderen. Daarnaast vind ik het geweldig om samen met een groep gedreven ouders structuur te kunnen brengen in een snelgroeiende jeugdafdeling. Het bieden van een gedegen opleiding voor zowel lagere- als selectieteams, waarbij plezier op elk niveau voorop staat, zijn hierin belangrijke speerpunten voor mij"

Ben jezelf ook actief voetbalster geweest:" Nee nooit, al loop ik al wel jarenlang op de voetbalvelden rond door mijn ouders en mijn man"

Op de site van Velocitas zag ik tot mijn verbazing dat ‘Velo” niet over A- junioren beschikt. Snap je mijn verbazing: " Ik snap je verbazing, maar ‘Velo” heeft tot een aantal jaren terug een "jeugddip" gehad. Door de komst van nieuwbouwwijken in de buurt groeit de jeugdafdeling weer en hopen wij volgend seizoen met onze B-junioren weer door te groeien naar de A"

Ouders moeten tegenwoordig metname bij de oudere jeugd bijna naar de velden getrokken worden: "Dat klopt, en dat blijft lastig. Het verenigingsgevoel moet terugkomen. Dat gaat niet meer vanzelf zoals vroeger. Om hier verandering in te brengen zul je van onderaf (jongste jeugd) ouders actief moeten benaderen om ze te betrekken bij de vereniging. Niet alleen kind, maar ook ouder moet zich thuis voelen. Vorig seizoen heeft een ouder bij Velo het initiatief genomen om "vadervoetbal" te introduceren. Een grote groep vaders traint in ontspannen sfeer op donderdagavond en er komen steeds meer aanmeldingen. Veel van deze ouders zijn inmiddels actief geworden als kader/vrijwilliger binnen de club. Daar begint het verenigingsgevoel! Ik denk dat als je daarin blijft investeren, je veel van deze ouders langs de lijn zult blijven zien, ook als hun kroost ouder is"

Het wordt voor clubs steeds moeilijker om kader te vinden voor de jeugd is iets wat ik vaak hoor. Hoe is dat bij Velocitas: "Eigenlijk heb ik dat al aangegeven. Het is een wisselwerking. Met een simpel oproepje op de site kom je er niet meer. Wij proberen ouders actief te betrekken en ook als jeugdcommissie zichtbaar en aanspreekbaar te zijn voor ouders. Er zijn steeds meer ouders die opstaan en iets willen doen en daarmee creëer je ook weer betrokkenheid."

Jullie leiden ook zelf scheidsrechters op die jeugdwedstrijden kunnen fluiten maar worden ze verder ook begeleidt richting het seniorenvoetbal: "Nee, op dit moment richten wij ons alleen op oudere jeugdleden en ouders die (lagere) jeugdteams willen fluiten. Dit staat ook nog in de kinderschoenen, begeleiding richting senioren zou wel een logische volgende stap kunnen zijn"

Wat vindt jij de ploeg die jou in de eredivisie het meest verrast tot nu toe: "Hmmm, dan zeg ik RKC. Gepromoveerd uit de Jupiler league en staan nu 7e. Maar of dat nu de club is wat mij verrast of meer het niveau van het Nederlands voetbal.Ik denk het laatste.

Wat betekent Velocitas voor jouw persoonlijk: "Velocitas is een sociale club, die zowel de sportieve prestatie als het plezier in de sport hoog in het vaandel heeft staan. Dat vind ik een prettige balans voor een vereniging. Daarnaast heeft mijn man jaren terug in Velo 1 gekeept en is nu nog actief op "recreatieniveau" in Velo 3. Dat mijn twee oudste zoons hier nu, eveneens als keeper, hun jeugd doorbrengen, geeft mij persoonlijk wel een extra gevoel bij deze club"

Je hoort in de voetbalwereld vaak geluiden dat er in de stad Groningen teveel voetbalclubs zijn. Deel jij die mening: "Nee niet direct. Dit is nooit een probleem geweest. Dat veel clubs nu in zwaar weer zitten, want dat is waar men op doelt, heeft andere redenen. De maatschappij is veranderd, waardoor het verenigingsleven is weggeëbd, dat heb ik al duidelijk gemaakt. Daar is het begonnen. De "transfermarkt" in het amateurvoetbal vandaag de dag levert ook een negatief bijdrage. Clubs zonder jeugd komen nu als eerste in zwaar weer, zeker als ze niet (meer) op hoog niveau mee kunnen komen"

Met welke trainer uit de eredivisie zou Chantal Wolfs weleens een avondje willen stappen: Frank de Boer; Nu ben ik ook wel Ajax-minded, maar deze man is lekker relaxed en heeft een positieve impact op de club. Het hele Ajax bestuur staat op zijn kop, maar hij is gefocust, blijft met beide benen op de grond staan en doet zijn ding. Dat weet hij ook nog eens over te brengen op de spelersgroep. Als je dat kunt bij een dergelijke club als Ajax is ben je voor mij een groot trainer!

Dat de jeugd tegenwoordig steeds minder beweegt zorgt er mede voor dat het niveau van het voetbal achteruit gaat: "Daar zit zeker een kern van waarheid in. Toevallig had ik het hier laatst nog over met de trainer van onze E1. Naast techniektraining moet je steeds vaker een training besteden aan de conditie. De conditie van kinderen verbetert ook wel weer snel, maar je merkt wel dat hier specifiek aandacht aan besteed moet worden."