Voorbeschouwing tweede klasse J zaterdag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Terwijl de laatste confettisnippers nog maar net zijn opgeruimd wat betreft de diverse nacompetities heeft de KNVB de nieuwe indeling alweer bekend gemaakt voor het seizoen 2010-2011.

 

Duur foutje!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 

We hebben het allemaal wel eens gehoord of misschien wel meegemaakt dat een wedstrijd schriftelijk afgehandeld wordt.

YOU NEVER WALK ALONE

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

YOU NEVER WALK ALONE.

Liverpool-Fans-wallpaper-26-468x332

De fans van Liverpool tijdens het zingen van YOU NEVER WALK ALONE
 

Een van de beroemdste voetballiederen is er één die even net als het Hand en Hand Kameraden van Feyenoord vele voetballiefhebbers
koude rillingen bezorgt.
Dit voetballied bij uitstek is het YOU NEVER WALK ALONE.
Het is allang niet meer alleen bij de voetbalclub Liverpool dat dit
lied wordt gezongen. In vele stadions hoor je het vandaag de dag maar toch blijf ik het een lied vinden dat bij de club van Ryan Babel en Dirk Kuyt hoort. Dirk Kuyt vertelde in een van de interviews die ik over hem las hoe geïmponeerd hij was toen hij het gezang voor de eerste keer als speler van Liverpool mee maakte. Op de beroemde tribune van Liverpool, de Spionkop, wordt het nummer met een overgave gezongen die zijn weerga niet kent. De fans steunen daarmee hun favorieten op weg naar alle successen die de, Reds” door de jaren heen al behaald hebben
Ook bij Nederlandse clubs valt deze klassieker vaak te horen. Toen in november 2005 toenmalig FC Utrecht-speler David di Tommaso aan een acute hartstilstand overleed werd er in stadion Galgenwaard een indrukwekkende herdenkingsdienst gehouden. Duizenden supporters, en ook collega, s van andere clubs namen daar afscheid van de sympathieke Fransman. Op die avond werd ook het YOU NEVER WALK ALONE gezongen waarbij je wel een hele koele kikker moest zijn als het gezang je onberoerd liet. Zo is het nummer uitgegroeid tot het beroemdste voetballied aller tijden terwijl het nummer ooit gecomponeerd is als een onderdeel voor een musical die helemaal niets met voetbal te maken had Het nummer YOU NEVER WALK ALONE komt oorspronkelijk uit de musical Carrousel (1945) van Rodgers en Hammerstein
.
Het werd gezongen nadat een van de personages in de musical was overleden en is later onder meer door Elvis Presley, Pat Boone, Frank Sinatra, Pink Floyd, Lee Towers, Andre Hazes en niet te vergeten: Gerry and the Pacemakers gezongen in de hun bekende stijl waardoor het lied wereldberoemd is geworden. De informatie dat YOU NEVER WALK ALONE van oorsprong
geen voetballied was kwam van wie anders dan Gerard Helsma die deze informatie opstuurde wat ik zeer waardeer.

YOU NEVER WALK ALONE …..mooier kan het niet.

 

 

voorbeschouwing 1e klasse F zondag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Terwijl de laatste confettisnippers nog maar net zijn opgeruimd wat betreft de diverse nacompetities heeft de KNVB de nieuwe indeling alweer bekend gemaakt voor wat betreft het seizoen 2010-2011.

voorbeschouwing 1e klasse E zaterdag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Terwijl de laatste confettisnippers nog maar net zijn opgeruimd wat betreft de diverse nacompetities heeft de KNVB de nieuwe indeling alweer bekend gemaakt voor wat betreft het seizoen 2010-2011.

 

Mooie woorden van een bevlogen voetbaldier

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Viboa

Zaterdag speelde Viboa C1 zijn laatste wedstrijd voor de zomerstop.Helaas gebeurde dit door diverse omstandigheden niet in de vertrouwde samenstelling. Blessures, zware blessures en een schooltrip naar Polen zorgden er voor dat maarliefst 7 spelers (Rick, Jasper, Rutger, Erik, Robin, Cedric en Jeff) ontbraken. En dan moet je nog even tegen FC Groningen C1. Met de vijf vervangers (Roel, Noordpool UFC), Jesse (VV Eenrum), Lennart (C2), Wouter en Menno (D1) werd de strijd aangebonden. Laatstgenoemde (en enige wissel) moest al na een kwartiertje de aan zijn hamstring geblesseerde Delano vervangen, waardoor ons aanspeelpunt voorin wegviel. Ons tactiek kon de kast in en hard werken en gokken op een countertje was hetgeen ons restte. De 0-2 bij rust was mee te leven, alleen zou zelf een goaltje maken leuk zijn. Met die instelling is Viboa ook aan de tweede helft begonnen. Twee mogelijkheden kreeg Viboa; een iets te korte lob van Duncan en Stefan die van te ver moest komen en zijn inzet gepareerd zag worden door de Groninger goalie. In tweede instantie leek Menno de bal alsnog binnen te kunnen tikken , alleen was de doelman net iets sneller bij de bal.Meer kon dit Viboa C1 (?) niet brengen, maar desondanks de 6-0 nederlaag kon worden teruggezien op een leuke wedstrijd. De nieuwelingen hebben laten zien een welkome versterking te zijn voor de jeugd. En zonder de anderen te kort te doen, wil ik Wouter even complimenteren met zijn zeer goede optreden in het doel. Waar keihard trainen (met Erik) toe kan leiden. Met dank aan moeder, die vier keer per week met zoonlief naar Winsum rijdt.

Na afloop van de wedstrijd werden Roy, Ard, Jordy en Martin nog even in het zonnetje gezet door de ouders. Met een bloemetje en een paar heerlijke zoenen van Sandra werden de vier bedankt voor het (succesvolle) seizoen, waarin veel lief en leed met elkaar is gedeeld. Ook Jasper werd nog even apart genomen. Zijn seizoen speelde zich grotendeels in bed af, levend in onzekerheid. Hij kreeg een t-shirt met voorop een foto van zijn goal in de kampioenswedstrijd. Achterop stonden de namen van spelers en begeleiding. Ondanks dat het team uit elkaar gaat zal het komend seizoen nog twee keer in oude samenstelling worden gespeeld. Op 5 oktober in Friesland tegen SC Heerenveen C1 en in de winterstop nogmaals tegen FC Groningen C1.

Namens de selectie wil ik iedereen bedanken die C1 het afgelopen jaar heeft gesteund en gevolgd. De belangstelling tijdens wedstrijden (competitie en oefen), maar vooral de belangstelling naar Jasper. Het heeft hem en zijn familie enorm goed gedaan. Maar ook mij. En vooral het team, dat sinds de midwintercup (bij het zien van een doodzieke Jasper) ook geestelijk ontzettend is gegroeid. Het heeft C1 als team alleen nog maar sterker gemaakt, met het kampioenschap als resultaat.

Een kampioenschap van ons allen. Bedankt !!

Groots afscheıd Ronnıe Medema( v.v. Middelstum)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 

Toen ik donderdag 3 juni bij Ronnie Medema op bezoek kwam voor het interview dat op 7 juni in de Ommelander Courant zou verschijnen rond zijn afscheid was de routinier al behoorlijk nerveus.

Zesde Meıdenvoetbaltoernooı Eeenrum weer succes!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Verslag van de week

logoeenrumVV Dokkum wint finale na strafschoppen tegen Drachtster Boys, SV Rees (Duitsland) in halve finale verrassend uitgeschakeld.

Op zaterdag 12 juni organiseerde VV Eenrum voor de zesde achtereenvolgende keer het meidenvoetbaltoernooi. 36 teams, waarvan 1 elftal uit Duitsland, maakten er een vlekkeloos verlopen toernooi van. Bijna 500 speelsters kwamen in actie, de teams kwamen uit de provincies Groningen, Friesland, Overijssel, Noord Holland, Utrecht en Flevoland.

MC: Meiden Junioren (tot 16 jaar):

Net als de voorgaande 5 edities kende het MC-toernooi weer een zeer spannend verloop.

Wel was duidelijk dat Dokkum, Drachtster Boys, SV Rees en Helpman vandaag de sterkste teams waren en zij plaatsten zich dan ook voor de halve finales. Met name SV Rees maakte indruk door alle poulewedstrijden met ruime cijfers te winnen. Toch werden de Duitse meiden, hoewel ze een overwicht hadden en een aantal uitstekende kansen kregen, in de halve finale uitgeschakeld door Drachtster Boys. De andere halve finale ging tussen het Groningse Helpman en VV Dokkum. Dokkum won en daarmee werd de finale een Fries onderonsje. Drachtster Boys kwam op 1-0 doordat een hoekschop rechtstreeks in de kruising belandde, door een eigen doelpunt kwam het fysiek sterke Dokkum op 1-1. Dit was ook de eindstand zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Dokkum nam deze net iets beter: daarmee kende het toernooi na Buitenveldert (2005), RKHVV (2006), Oranje Nassau (2008) en SV Rees (2009) opnieuw een andere winnaar*.

De eindstand: 1. Dokkum; 2. Drachtster Boys; 3. SV Rees; 4. Helpman; 5. Hooglanderveen; 6. OKVC; 7. Appingedam; 8. Hunsingo; 9. Flevo Boys; 10. Zwaagwesteinde; 11. Warffum; 12. Blauw Wit '34; 13. Eenrum; 14. Heracliden; 15. KRC.

MD: Meiden Pupillen (tot 13 jaar)

Ook de finale tussen Hunsingo en Bolsward bij de DM-meiden was zeer spannend, pas in de laatste seconden werd de wedstrijd beslist door een doelpunt van de meiden uit Winsum en daarmee kende ook het MD-toernooi, na Oerterp (2005), Be Quick Zwolle (2006), Drachtster Boys (2008) en Hooglanderveen (2009) een nieuwe winnaar. De 12 teams maakten er een leuk toernooi van.

De eindstand (eerste vier): 1. Hunsingo; 2. Bolsward; 3. Drachtster Boys; 4. Helpman.

ME: Meisjes Pupillen (tot 11 jaar)

Voor het eerst werd een ME-poule bestaande uit zes teams voor de allerjongste meiden samengesteld, Geuzen Middenmeer uit Amsterdam nam voor het eerst deel en ging meteen met de eerste prijs aan de haal. De eindstand: 1. Geuzen Middenmeer; 2. Hunsingo; 3. Kootstertille; 4. Eenrum; 5. De Fivel; 6. Waskemeer.

Toernooi wederom groot succes, in 2011 de 7e editieç Het toernooi was wederom een groot succes, onder prima weersomstandigheden lieten de speelsters voetbal op hoog niveau zien en de sfeer was wederom zeer sportief en gezellig.Volgend jaar zal de 7e editie van het Meiden Toernooi plaatsvinden, gezien de altijd weer enthousiaste reacties, blijkt dit groots opgezette en sterk bezette meidenvoetbaltoernooi, een schot in de roos en waarschijnlijk uniek in Nederland.

 

 

 

 

 

 

 

En toen was het over

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

 

 

Na iedere ochtend weer heerlijk te hebben ontbeten op het balkon van ons op de vijfde verdieping liggende appartement in Appartementencomplex Havanna met een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee ,,surfde" ik graag richting Nederland om toch maar op de hoogte te blijven van het laatste nieuws in voetballend Groningen.

Joodse voetbalclubs deel2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Joods Voetbal deel 2.  door Gerard Helsma
RA01_30051001477154_W

De stad Groninger voetbalclubs:Hakoah en DE Raven waren Joodse clubs,
maar er waren wel meer clubs waar Joodse spelers lid waren.
W.V.V. uit Winschoten had in de periode 1920-1921 een team met alleen
Joodse spelers. De leden beschouwen het als een eer tot dit elftal te behoren.
De ziel van de elftalcommissie was Simon Cohen en Sam van Dam fungeerde
als leider van het z.g. Sam team.
Bekende spelers waren o.a.:
Levie Bollegraaf
Levie Simons
Juultje Israels
Marcus Rintel
Jopie West
Elie Frank.

OUDE PEKELA had in de jaren 1920 ook een team wat haast geheel uit Joodse
spelers bestond. De naam van de club was: HARJOSTEFF.
De club werd opgericht door Jo Kosses,de slager uit Oude Pekela ,die later nog
met Koetje Brons de achterhoede van W.V.V. heeft gevormd.
met Koetje Brons de achterhoede van W.V.V. heeft gevormd.
Kosses en Brons mochten er wezen,het duo was goed voor 400 pond gewicht.
Harjosteff speelde achter Hotel Nienoord in Oude Pekela.

Ook in de rest van Nederland waren voor de 2e Wereldoorlog  veel Joodse Clubs.
Enkele bekende clubs waren:
Achdoeth (Leeuwarden).
Maccabi (Tilburg)
De Ooievaars (Den Haag)
H.J.V.C.Tempo (Den Haag)
Bar Kochba (Amsterdam)
Maccabi  (Amsterdam)
H.D.E.W    (Amsterdam)
Wilhelmina Vooruit (Amsterdam)
Wilhelmina vooruit was de club van de oud topscheidsrechter LEO HORN.
Ook in het buitenland waren veel Joodse Voetbalclubs.
In Antwerpen (België waren er zelfs drie).
Jask
Hapoël
Maccabi
De allerbekendste  en beste Joodse voetbalclub kwam echter
uit OOSTENRIJK.
Het was HAKOAH WIEN,de club werd in de jaren 20 zelfs
kampioen van Oostenrijk
Vele spelers kwamen uit voor het nationale elftal van Oostenrijk.
In 1938 hield de club op te bestaan.
De velden werden ingevorderd door de Duitsers.
Hakoah Groningen die  in 1929  werd opgericht  nam de zelfde
naam (HAKOAH) aan als eerbetoon aan deze Oostenrijkse Topclub.

Doelman een uitstervend ras?

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

Doelmannen een uitstervend ras?

 

Doelmannen gevraagd zie ik geregeld staan in onder andere de berichten op Twee-Nul de site van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Nu was het bericht dat de v.v. Noordwolde een doelman zocht een bericht wat mijn aandacht trok. Ik hoor niets te snappen dat er clubs zijn die een doelman zoeken maar ik begrijp het wel. Doelman zijn is in de jeugd al een drama en er zijn in de onderbouw niet veel teams die een vaste doelman hebben. In de wedstrijd van CVVB E2 tegen Hunsingo zag ik echter een echte , Julian Walraven. Een doelman met op zijn leeftijd al een uitstraling van, jullie komen mij niet voorbij vandaag. Maar vooral in de onderbouw moet je ze met een lantaarn zoeken en op latere leeftijd wordt het helemaal een strijd om een goede doelman te vinden. In mijn jeugd hadden we nog geen PC en in mijn aller jongste jaren ook geen TV. Toen dat wel zo werd zagen mijn broertjes en ik doelmannen als Jan van Beveren, Eddy PG, Tonny van Leeuwen, en uit het buitenland, Gordon Banks en Lev Yashin voorbij komen. Dan werden er door de broertjes Staal op het ,,olle veld” in Eenrum met deze mannen als voorbeeld veel strijd geleverd wie zo lang mogelijk op doel kon staan van ons drieën. Maar eerlijk is eerlijk we konden alle drie wel een balletje vangen en ook de schotkracht werd redelijk ontwikkeld waarbij ik zo eerlijk ben om toe te geven dat ik niet zo hard kon schieten als mijn beide broers en ik Henk de beste doelman van ons drieën vond.

Keepen werd in mijn loopbaan iets wat erbij hoorde en afgewisseld werd met  een plaats in het veld omdat er weleens iemand op doel moest die als voetballer altijd met de doos nog om zijn schoenen speelde en als doelman in een verder sterk team ons het minste last bezorgde.

Maar toch bleef ik een zwak voor keepers houden omdat ze hun verdriet over een gemaakte fout vaak alleen moeten verwerken en bij een gescoorde goal op afstand mogen mee juichen. Bij CVVB E2 viel mij op dat het ook anders kan. Na afloop werd Julian bijna bedolven onder de complimenten van teamgenoten en supporters voor zijn uitstekend keeperswerk. Een waardering die hem wel wat deed zal er voor zorgen dat hij ook het volgend seizoen actief zal zijn als doelman en daar zit nu net de kneep wat veel verenigingen betreft.

Keeperstrainers aanstellen gebeurt bij veel verenigingen niet want het kostenplaatje laat dit niet toe. Je kunt beter een oproep op welke site dan ook voor een doelman en hopen dat iemand erop af komt. Nee clubbesturen zo werkt dat niet beginnen bij de basis dat is het werk. Zaterdag voor de wedstrijd tegen Hongarije werd hij koninklijk onderscheiden, Edwin van der Sar, de beste keeper die Nederland ooit heeft gehad. Veel heb ik over hem gelezen over zijn carrière die hem via de amateurclubs Foreholte, v.v. Noordwijk, Ajax, Juventus en Fulham bij Manchester United bracht waar hij uitgroeide tot een van beste keepers ter wereld. 130 interlands heeft hij achter zijn naam staan waar hij uren voor heeft getraind onder begeleiding van diverse keeperstrainers. Dat moeten clubs als voorbeeld nemen in plaats van via advertenties te vragen of er nog ergens een doelman rond loopt. Geld vrij maken voor een keeperstrainer betaald zich altijd uit is namelijk mijn mening. Dus verenigingen ….. wakker worden en ophouden met de onzin van keeper gevraagd maar zelf gaan opleiden!!

Deel 5 Historie Euro voetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in De derde helft

In deel vijf van de historie van Eurovoetbal is te lezen dat de financiële situatie voor het organiseren van een groot toernooi steeds lastiger wordt,treedt Jacques 'd Ancona terug als voorzitter en ook komt er met Emmen een derde plaats bij waar de openingswedstrijden van het toernooi gespeeld gaan worden