'Elftallijder met: Ingrid Dijk( SIOS Sauwerd)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Ingrid Dijk is sinds enkele maanden Elftalleidster van het eerste elftal van SIOS uit Sauwerd. Ingrid beantwoorde voor Puurvoetbalonline de vragen en stellingen in de rubriek ‘Elftallijder”

 

Ingrid Dijk is sinds enkele maanden Elftalleidster van het eerste elftal van SIOS uit Sauwerd. Ingrid beantwoorde voor Puurvoetbalonline de vragen en stellingen in de rubriek ‘Elftallijder”

SAM_0933_1

Elftalleidster Ingrid Dijk ( v.v.SIOS Sauwerd)

Als leid/ster moet jezelf gevoetbald hebben: niet perse nodig, maar wel handig dat je weet waar het over gaat. Ik heb zelf jaren gevoetbald bij onder andere Asser Girls. Ik weet dus wel wat van voetbal. Verder ga ik als ik kan kijken bij mijn dochter en zoon. Zij spelen altijd op zaterdagmorgen. Nu ik leidster ben kan ik mijn man helaas niet meer zien voetballen, hij speelt in het derde elftal. Bij ons thuis staat zaterdag en zondag in het teken van voetbal. De eredivisie en natuurlijk vooral FC Groningen volg ik op de voet.

Als leider/ster moet je ook bij de  trainingen aanwezig zijn: kan inderdaad handig zijn, maar niet noodzakelijk.

Om ouders te vinden die willen rijden als jeugdleden ouder worden is vaak een groot probleem: soms wel. Als iemand niet kan, zelf voor vervanging zorgen en niet bij de trainer of leidster neer leggen.

Binnen het jeugd voetbal komen te vaak uitslagen van bv. 20-0 voor waar de bond wat aan zou moeten doen: hier doen ze volgens mij al wel aan door het spelen van halve competities. Als je met zulke dikke uitslagen wint wordt je hoger ingedeeld. 

De kleinste jeugd zou niet om 9 uur moeten spelen maar pas vanaf 11 uur: Afwisselend zou het mooiste zijn. Dus de ene week om 9 uur en de andere week om 11 uur.

In alle kantines wordt 's morgens niet meer gerookt en alcohol geschonken wat een goede zaak is: Dit vind ik inderdaad een goede zaak, volgens mij mag er helemaal niet meer gerookt worden in de kantine. Gelukkig hebben ze bij Sios buiten een overkapping gemaakt, waardoor er in elk geval “droog”gerookt kan worden.

De jeugd beseft niet altijd dat ze zuinig op gesponsorde kleding moeten zijn in bijvoorbeeld de kleedkamers. Het is belangrijk dat men zuinig is op gesponsorde kleding, dit geldt voor de jeugd en ook voor de senioren.

Als leider/ster heb je een verantwoordelijke taak die vaak onderschat word: dat vind ik wel, het hangt natuurlijk wel af wat je afspreekt met de trainer. Bij mij is het zo dat de trainer voor een wedstrijd de tactiek en de opstelling met mij bespreekt. Hij heeft hier natuurlijk het laatste woord in, maar mijn mening telt zeker mee. Dit vind ik super. Verder praat je met de spelers over hoe het gegaan is, wat de volgende keer anders kan of persoonlijke zaken. Daarin heb je naast de rol van leidster, een coachende rol. Ik ben nog maar net een paar maanden leidster van SIOS, dus in deze rol moet ik nog groeien. Of te wel het leiderschap moet ik me nog eigen maken.

Het is belachelijk dat clubs voor niet voetballende vrijwilligers van teams bondscontributie moet betalen: nee, vind ik niet. Hier zit volgens mij ook de verzekering bij voor als er wat gebeurt.

Vaak zie je langs de kant leiders die puur prestatie gericht, en voor hun eigen ego, tekeer gaan tegen jonge kinderen. Dat zou strenger door club en bond aangepakt mogen worden: Ik vind dat positieve coaching voorop moet staan. Prestatiegericht is niks mis mee, natuurlijk is plezier en lol in het samen voetballen net zo belangrijk. Als de leider een kind gaat uitschelden, ja daar zou de bond en de club tegen moeten optreden. Dan ook graag tegen de ouders, die soms te keer gaan tegen hun kind of de tegenstander of de scheidsrechter.