Scheidsrechtersbal opgegooid door Marcel Belllinga

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

'Scheidsrechtersbal''  betekend weer een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline waarin we scheidsrechters enkele stellingen voorleggen. Stellingen die betrekking hebben op zaken die voor de arbitrage spelen rond en binnen de lijnen. We bijten de spits af met scheidsrechter en tevens secretaris van de scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken Marcel Bellinga.

Scheidsrechtersbal betekend weer een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline waarin we scheidsrechters enkele stellingen voorleggen. Stellingen die betrekking hebben op zaken die voor de arbitrage spelen rond en binnen de lijnen. We bijten de spits af met scheidsrechter en tevens secretaris van de scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken Marcel Bellinga.

 MarcelBellinga

Naam                            : Marcel Bellinga

Leeftijd                         : 37 jaar

Woonplaats                  : Groningen

Scheidsrechter vanaf   : 1990

Actief op welk niveau  : landelijke lijst amateurs topklasse en hoofdklasse ( Daarnaast secretaris van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken)

Een scheidsrechter zou zelf ook gevoetbald moeten hebben Dat is een voordeel, zeker als je op hoog niveau hebt gespeeld, maar het is geen noodzaak. Een goede voetballer is niet per sé een goede scheidsrechter, net als dat een goede speler niet per definitie een goede trainer is. Ik ken genoeg voorbeelden van goede scheidsrechters die nooit een bal aangeraakt hebben.” 

De regel dat je op je zeventigste als KNVB-arbiter moet stoppen is niet goed. ‘Deze regel is afgelopen jaar ook afgeschaft, mede omdat onze vereniging (Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken) en de landelijke  scheidsrechtersorganisatie COVS er fel tegen hebben gestreden. Het gaat niet om leeftijd, maar om kwaliteit wat ons betreft.”

 

Dat Pieter Vink en Ruud Bossen de spelregeltoets niet haalden is te breed uitgemeten. ‘Hoge bomen vangen veel wind en dat was hier helaas ook zo. Dit had nooit in de media mogen komen, omdat het hen alleen maar beschadigd, terwijl  ze er geen centimeter minder om fluiten.”

 

De talentenklassen leveren op termijn scheidsrechters voor het betaalde voetbal op. ‘Zeker! Er zijn al voorbeelden in het betaalde voetbal te zien, onder wie Jochem Kamphuis uit Groningen.”

Nederland levert bij het EK in Polen en de Oekraïne tenminste een arbiter. ‘Ik weet niet hoe die selectieprocedure in elkaar zit, maar we hebben kwaliteit genoeg ervoor. Bovendien hebben we meerdere scheidsrechters op de  hoogste lijsten van de UEFA staan. Ik denk dat we er met een scheidsrechter bij zullen zijn.”

Als je ziet wat arbiters tijdens wedstrijden in het amateurvoetbal soms meemaken mag de vergoeding wel hoger zijn. ‘Dat zijn twee verschillende zaken denk ik. De vergoeding moet worden gebaseerd op werkelijke kosten als benzine, afschrijving auto, kleding en  overige zaken. De vergoeding die we nu krijgen is heel behoorlijk. Het andere aspect heeft met respect voor de scheidsrechter te maken. Fair play  zou belangrijker moeten zijn binnen voetbalverenigingen. Als je ziet en hoort hoe volwassen mensen te keer gaan tegen een scheidsrechter, terwijl die  naar eer en geweten een wedstrijd fluit, is dat schrikbarend. Ik vraag me dan altijd af of die mensen dat ook tegen hun kinderen of collega’s doen…”

 

De COVS doet veel voor zijn leden maar zo wel wat meer respons van zijn leden willen zien. ‘Ik kan niet anders zeggen dan dat wij bij de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken erg tevreden zijn. We hebben genoeg vrijwilligers,  zien veel leden bij de clubactiviteiten en krijgen veel respons. Het gaat onze vereniging gewoon goed!”

Leo Horn was de beste scheidrechter die Nederland ooit gehad heeft. Ik durf dat niet te zeggen. Heb Horn nooit zien fluiten en vind het bovendien lastig om scheidsrechters uit verschillende periodes met elkaar te vergelijken. Het voetbal is nu heel anders en aan scheidsrechters worden ook hele andere eisen gesteld. De oudere generatie zou deze stelling met een vette ja hebben beantwoord denk ik. Horn stond bekend om zijn uitstraling/persoonlijkheid.”

Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen. Ik ken de aantallen niet, maar weet wel dat het korps aardig vergrijsd is. De KNVB heeft de laatste jaren wel een stevig beleid ingezet en we zien nu weer meer aanwas van vooral jonge scheidsrechters. Of dat voldoende is weet ik niet.”

Bij amateurwedstrijden moet er ook met een headset gewerkt worden. ‘In de top wel denk ik, daaronder is het een utopie. Die sets kosten veel geld en ik denk dat ze alleen nuttig zijn bij neutrale assistenten. In de  topklasse worden dit seizoen wel zogenoemde piepvlaggen ingezet.”

Tot nu toe heb ik alles uit mijn carrière gehaald ‘Ik fluit nu ruim 20 jaar en ben zeker tevreden: dit wordt mijn 11e seizoen op het hoogste amateurniveau, heb bijna 100 duels in de hoofdklasse  gefloten, mooie derby’s en topduels mogen leiden, in veel mooie stadions gestaan en viermaal een wedstrijd om het algemeen amateurkampioenschap  van Nederland mogen fluiten. Nu ben ik er bij in de topklasse, dus ben tevreden. “