Scheidsrechter Jochem Kamphuis: Ik heb van mijn hobby mijn vak mogen maken.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Jochem Kamphuis is sinds 2011actief als scheidsrechter in het betaald voetbal. Jochem trof ik enkele weken geleden in Haren waar hij een uitstekende presentatie gaf over het vak van scheidsrechter. Daar stelde ik de talentvolle arbiter de vraag of hij wilde meewerken aan een vraaggesprek voor Puurvoetbalonline. Een vraag waar een positief antwoord op volgde en waar het resultaat hieronder te lezen valt.
image-2014-12-01

 

Jochem, je floot op 15 oktober 2011 jouw eerste wedstrijd in de eredivisie. Wat is tot nu toe het mooiste duel in de eredivisie geweest en waarom: 'Ik heb ondertussen ruim 30 wedstrijden in de Eredivisie mogen leiden en heb veel clubs al een keer gehad. Er springt zo niet echt één duel uit, maar mijn debuut bij SC Heerenveen – De Graafschap blijft wel een hele speciale wedstrijd.”
Jij vertelde enkele weken geleden bij Gorecht dat de headset voor jou als scheidsrechter erg belangrijk is. Kun jij eens uitleggen waarom dat het geval is: 'Mijn allereerste wedstrijd in het betaalde voetbal (7 november 2008) floot ik al met de headset. Ik ben dus eigenlijk niet anders gewend. Vorig seizoen heb ik de opleiding ‘CORE’ (Centre of Refereeing Excellence) gevolgd bij de UEFA en daar hebben we twee wedstrijden zonder headset gefloten. Vooral dan merk je hoe beperkt je dan bent in de samenwerking met je assistenten. Je moet je voorstellen dat je als scheidsrechter alleen niet alles kunt zien, maar samen zien we meer. Je assistenten bekijken een bepaalde situatie bijvoorbeeld net uit een andere/betere hoek of kunnen je adviseren in situaties achter je rug. Arbitrage is teamwork. Met behulp van de headset kan je beter, sneller en duidelijker met je assistenten communiceren en tot de juiste beslissingen komen. “
Jullie hebben een redelijk aantal shirts tot jullie beschikking om je qua kleur te onderscheiden van de veldspelers en keepers. Waarom zie ik sommige arbiters dan in het geel lopen terwijl een doelman ook geel draagt: 'Elke dinsdagmiddag, na de aanstellingen, krijgen we vanuit Zeist een kledingadvies waarin de kleur van het shirt, broekje en kousen van beide teams en de scheidsrechter staan genoemd. We hebben op dit moment vier verschillende shirts: zwart, geel, groen en licht grijs. We proberen zo veel en zo goed als mogelijk onderscheid in kleding aan te brengen, maar dit is niet altijd mogelijk. Neem als voorbeeld: Heracles Almelo tegen Cambuur. Wit/zwart tegen geel. Als scheidsrechter kan je dan alleen groen aantrekken. Het kan voorkomen dat een van beide keepers ook alleen groen heeft als optie. Alleen dan wordt er toegestaan dat de keeper en de scheidsrechter een gelijke kleur shirt dragen.”
Hoe ziet een gemiddelde week in aanloop naar een ‘half drie’ wedstrijd op zondag eruit: 'dinsdag om 12.00 uur krijg ik de aanstellingen per mail. Aan de hand daarvan plan ik mijn verdere week. Ik doe altijd een training op de avond voor de wedstrijd, een herstel training de dag erna, en de dag daarna is een rustdag. Mijn ideale week in de aanloop naar een wedstrijd ziet er ongeveer als volgt uit:

- Dinsdag: overdag werken en ’s avonds ruim 80 min een maximale conditietraining

- Woensdag: 1 keer per maand naar Zeist / anders ca. 90 min krachttraining in de sportschool

- Donderdag: overdag werken en ’s avonds een sprinttraining van ca. 70 min,

- Vrijdag: kracht- en rompstabiliteitstraining van ca. 60 min

- Zaterdag: rond de wedstrijd tijd een wedstrijd voorbereidende training van ca. 45 min

- Zondag: 12.30 uur bij het stadion aanwezig, bezoek aan de bestuurskamer, omkleden, warming-up, wedstrijd en nabespreking

- Maandag: overdag werken en ’s avonds een hersteltraining van ca. 40 min (uitfietsen / fitness).
Jij noemde in Haren je familie en vriendin als grootste steun en toeverlaat. Wat zijn verder de personen die jou als scheidsrechter echt ondersteunen:' Topsport, zoals ik arbitrage benader, is heel egoïstisch. De hele week draait om mijn trainingen, wedstrijden en bijeenkomsten. Het is dan erg fijn als de mensen die dicht bij je staan, je volledig steunen en de mogelijkheid geven om je vak zo professioneel mogelijk te kunnen benaderen. De steun van mijn familie en vriendin is daarin voor mij erg belangrijk. Daarnaast heb ik veel aan vrienden, collega-scheidsrechters, mijn voormalige coach Minne Modderman en mijn huidige coach Hans Reijgwart.
Kun jij in Groningen nog steeds redelijk anoniem je boodschappen doen of verandert dat al een beetje: 'Soms word ik wel eens herkend en hoor je mensen smoezen: “Hé dat is toch die scheids?!” Dat is leuk, maar over het algemeen kan ik redelijk anoniem over straat en dat bevalt mij uitstekend.”
Wat zijn naast dat je scheidsrechter in het betaald voetbal bent verder je hobby’s: Laten we voorop stellen dat Scheidsrechter Betaald Voetbal meer dan een hobby is. Het is als hobby begonnen, maar inmiddels is het mijn vak. Als ik een weekend vrij ben en het is mooi weer ga ik graag met vrienden motorrijden. Verder doe ik graag aan fitness, hardlopen en wielrennen.”
Je staat nu op de A-lijst Nationaal (heet tegenwoordig Senior Scheidsrechter). Hoe werkt het wat de volgende stap, naar de A-lijst internationaal, betreft: 'Nederland heeft 7 plekken op de internationale lijst. In de eerste plaats moet ik goed genoeg zijn om het internationale niveau aan te kunnen en ten tweede moet er plek zijn. Mijn doel is om binnen nu en drie jaar de stap te maken naar internationaal scheidsrechter. Tot die tijd kan ik de nodige ervaring opdoen en laten zien dat ik de stap kan maken.”
Het veranderen van de buitenspelregel zorgt voor irritatie bij spelers, trainers en publiek. Begrijp je dat: 'Ik denk eigenlijk wel dat dit meevalt. Ik begrijp dat als je de regel onvoldoende kent en de wijzigingen niet hebt bijgehouden, dat het lastig is. Voor de assistenten is de buitenspelregel juist eenvoudiger geworden. Je ziet de afgelopen jaren ook dat er weinig fouten worden gemaakt in de buitenspelbeoordeling, zowel nationaal als internationaal.”
Wat is er sinds 2011 het meest veranderd qua arbitrage:' Er schieten mij meteen 3 veranderingen te binnen die de laatste jaren toch wel het meest opvallend waren: de invoering van doellijntechnologie, de 5e en 6e officials en de proef die wij in Nederland doen met een video-scheidsrechter.”
Via de beelden die jij in Haren liet zien weten degenen die daar aanwezig waren hoe moeilijk het vak van scheidsrechter is. Wordt het daarom niet eens tijd voor nog meer voorlichting vanuit de scheidsrechterswereld richting voetbalclubs:' Dat doen we al!: 'Elk jaar gaan de Betaald Voetbal- scheidsrechters en de Technische Staf Scheidsrechterszaken naar alle Betaald Voetbal- clubs en de verschillende media, zoals de NOS en FOX, om instructies te geven over spelregels en veel voorkomende spelsituaties. Dit wordt in het amateurvoetbal ook in de hoofd- en topklasse gedaan. Daarnaast heeft de KNVB in samenwerking met sponsor ARAG verschillende initiatieven opgestart die elke voetballiefhebber de mogelijkheid biedt zich de spelregels beter eigen te maken. Zo is er recent gestart met het spelregelbewijs voor B-Junioren.”
‘Voetbalhumor‘ is iets waar jij na afloop van het duel Helmond Sport - FC Dordrecht mee te maken kreeg, toen je door Gerard de Nooijer in je kleedkamer werd opgesloten. Doet zoiets wat met je of denk je, laat lekker gaan….:'Ik heb inmiddels wel geleerd om alles waar ik geen invloed op heb lekker langs mij heen te laten gaan. Nee, dit doet mij dus weinig. Al vind ik het wel te allen tijde belangrijk om normaal met elkaar om te gaan en respect voor elkaar te tonen. Niet alleen op het voetbalveld, maar ook daarbuiten. “
Team Bjorn Kuipers heeft baanbrekend werk verricht voor jullie als jonge scheidsrechters richting het internationale voetbal:' Bjorn en zijn team hebben een fantastische reeks wedstrijden neergezet met prachtige finales en deelname aan het WK als bekroning. Dit heeft naar mijn idee de Nederlandse arbitrage absoluut op de kaart gezet. Deze successen inspireren bovendien veel jongeren om ook te gaan fluiten.”
Ik denk dat er onder de aanwezige jonge clubscheidsrechters bij v.v. Gorecht potentiële aanwinsten voor de KNVB zitten. Deel jij mijn mening: 'Helemaal mee eens! Het is erg positief om te zien dat er bij een voetbalclub zoveel jonge en enthousiaste scheidsrechters zijn.”