Scheidsrechter Marco Oosting: Veel begeleiders en ouders zijn veel te nadrukkelijk aanwezig

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Marco Oosting is nog niet heel erg lang actief als KNVB-scheidsrechter. Maar de Niekerker heeft al een paar promoties gemaakt omdat hij als een talentvolle scheidsrechter wordt gezien. Puurvoetbalonline nodigde de jonge arbiter daarom uit om een aantal vragen en stellingen te beantwoorden.
Marco Oosting
Marco jij fluit nog maar sinds kort als KNVB-scheidsrechter. Wat deed je tot dat besluit komen: ‘Door knieproblemen moest ik al op redelijk vroege leeftijd stoppen als actief voetballer. Om lichamelijk wat actief te blijven ben ik gaan fluiten bij onze vereniging, de voetbalvereniging Niekerk. Nooit met het idee om hier serieus mee aan de slag te gaan, maar ik had er wel plezier in. Ik was leider van Niekerk zondag 1, totdat dat team 1,5 jaar geleden door een te krappe selectie helaas opgeheven moest worden. Toevallig werd ik door Fre Huizinga getipt dat de BOS-cursus bij ons op de club zou worden gegeven. Voor mij een uitgelezen kans om die cursus te volgen. Na deze leuke en leerzame BOS cursus, gegeven door Gert Jan Ris, was ik om en besloot ik om in december 2013 voor de KNVB te gaan fluiten.”
Kun je in het kort vertellen wat jouw activiteiten als voetballer of scheidsrechter tot nu toe waren: ‘Van jongs af aan ben ik altijd fanatiek voetballer geweest tot aan het 1e elftal van V.V. Niekerk- zondag. Door mijn knieproblemen heb ik veel eerder dan ik zou willen mijn voetbalschoenen aan de wilgen moeten hangen. Ik ben toen leider geworden van het 1e zondag team om bij de club, de groep en het spelletje betrokken te blijven. Daarnaast was ik af en toe clubscheidsrechter om toch de voetbalschoenen af en toe aan te kunnen trekken. In december 2013 ben ik gestart als KNVB scheidsrechter. Begonnen bij de jeugd, maar in april de overstap gemaakt naar de senioren. Naast het fluiten ben ik bij V.V. Niekerk nog actief als voorzitter van de jeugdafdeling.
Wat is tot nu toe het leukste duel geweest waar jij als arbiter de leiding had en waarom: ‘Dat is moeilijk aan te geven, ik heb nog geen grote aantallen wedstrijden gefloten voor de KNVB en ik leer nog van iedere wedstrijd. Als vierde wedstrijd kreeg ik FC Groningen – Heerenveen. Weliswaar bij de D-pupillen, maar natuurlijk enorm leuk om een dergelijk affiche te krijgen. Daarnaast heb ik aan het einde van het seizoen een aantal promotie/degradatie wedstrijden mogen fluiten bij de reserve elftallen. Erg leerzaam omdat de belangen hier groot waren. Dit seizoen was Staphorst 2 – ACV 2 een leuk affiche en was ik erg blij met mijn debuut in de derde klasse bij de Friese derby VIOD-WTOC. Een mooi en spannend duel voor veel publiek.
De regelgeving rond de buitenspelregel is velen een doorn in het oog. Begrijp jij dat: ’De buitenspelregel blijft natuurlijk altijd interessant en geeft vaak veel stof tot discussie. Er worden door de FIFA regelmatig wijzigingen doorgevoerd en dat maakt het er voor iedereen niet gemakkelijker op. Daarnaast is iedereen niet altijd goed op de hoogte van de regel. Spelers, trainers en publiek weten lang niet altijd de exacte regels. Na de scheidsrechterscursus kwam ik er achter dat er toch meer regels zijn dan ik als voetballer wist. Maar natuurlijk ook als de regels wel duidelijk zijn blijft het mensenwerk en daardoor zullen er op alle niveaus fouten gemaakt blijven worden. “
Als verslaggever zie ik veel voetbalwedstrijden. Snap jij dat ik niets van de verschillende interpretaties rond de regelgeving bij een doorgesproken speler begrijp: ‘De regel op zich is duidelijk, maar natuurlijk voor de scheidsrechter niet altijd even gemakkelijk te beoordelen. Ik snap de discussie wel over de sanctie. Het is natuurlijk een enorm zware straf om de wedstrijd met een man minder te spelen, de week erna ook nog geschorst te zijn en vaak nog een penalty tegen. Er zijn meerdere instanties die er tegen in beroep zijn gegaan, maar tot nu toe zijn de FIFA samen met de spelregelmakers nog niet overstag gegaan. Ik kan de regel wel begrijpen want ben bang dat wanneer deze sanctie zal verdwijnen alle verdedigers te pas en te onpas aanvallers neer zullen halen wat tot gevaarlijke situaties zal leiden. Wat mij betreft mag de schorsing achterwege blijven mits de speler geen buitensporige inzet gebruikt met gevaar voor de tegenspeler.”
Sommige van jouw oudere collega’s kunnen het niet meer belopen. Daar zou wel wat meer mee gedaan kunnen worden door de bond:’ Daar ben ik het niet mee eens. Denk dat dit niet alleen met leeftijd te maken heeft. Ik train zelf regelmatig bij de scheidsrechtersvereniging in Groningen en daar lopen jonge en oudere, ervaren scheidsrechters allen met een goede conditie. Alle KNVB scheidsrechters worden natuurlijk door rapporteurs en/of coaches bekeken. Mochten er collega’s zijn die onvoldoende scoren op conditie of spelregelkennis dan is het natuurlijk prima dat ze hier op aangesproken worden.”
Volgens velen worden scheidsrechters tegenwoordig te volgestopt met instructies. Deel jij die mening: ’Als ik voor mezelf spreek deel ik die mening niet. Als beginnend scheidsrechter heb je een prima (noodzakelijke) opleiding bij de BOS-cursus (basisopleiding scheidsrechter). Natuurlijk moet je goed alle regels kennen, want het kan natuurlijk niet zo zijn dat je niet goed op de hoogte bent van de regelgeving. Daarnaast worden de scheidsrechters jaarlijks bijgepraat over eventuele nieuwe regelgeving en wordt de spelregelkennis getoetst. Ik vind dit absoluut noodzakelijk dat iedereen goed op de hoogte blijft van de regels. Ik vind wel dat de arbiters ondanks alle regels hun eigen identiteit en persoonlijkheid moeten behouden. Daarnaast heb ik de begeleiding vanuit de KNVB als beginnend scheidsrechter als erg prettig ervaren. Goede begeleiding en coaching bij de eerste wedstrijden. Bij het betaalde voetbal zie je natuurlijk dat er meer instructies zijn, maar hier zijn de belangen ook groter. Je ziet vaak tijdens een EK/WK een aantal elementen in het spel waar de scheidsrechters extra op letten. Zelf heb ik mij voor mijn eigen ontwikkeling aangesloten bij de scheidsrechtersvereniging COVS Groningen. Naast voornoemde punten is het natuurlijk ook leuk en gezellig om ervaringen met collega’s te delen.”
Clubs zouden veel meer aan de spelregelkennis van de eigen leden moeten doen: ‘Absoluut! Spelers, trainers en publiek kennen lang niet altijd goed de regels of hanteren ze gekleurd voor hun eigen team. Ik vind het een gezamenlijke taak voor clubs en de KNVB om spelers zo goed mogelijk de spelregels duidelijk te maken. Ik maak bij de jeugd, maar ook bij senioren nog spelers mee die het verschil tussen een directe en indirecte vrije trap niet kennen. Jeugdspelers zou je best één keer per jaar een leuke spelregelavond kunnen geven. Geen saaie theorie, maar met leuke interactieve beelden!”
Is de verschillende wijze van fluiten in de eredivisie volgens jou debet aan het de steeds meer toenemende kritiek op de arbitrage in het algemeen:’ Moeilijk om aan te geven vind ik. Kritiek op scheidsrechters, maar ook spelers en trainers is er natuurlijk altijd geweest. Denk dat het vooral te maken heeft met de hoeveelheid wedstrijden die je tegenwoordig live op televisie kunt zien. De plaats en het aantal camera’s willen ook nog wel eens zorgen voor een ander beeld. Verder verandert de samenleving natuurlijk ook.”
Enkele weken geleden hoorde ik van een van jouw collega’s dat veel afspraken over, met respect met elkaar omgaan op de voetbalvelden, al weer verdwenen zijn. Verbaas jij je daarover: ’Als scheidsrechter heb ik dit zelf nog niet gemerkt en is er tot nu toe altijd veel respect. Emotie hoort er natuurlijk bij en dat maakt het ook leuk mits het binnen de perken blijft. Ik denk dat je als arbiter hier ook op een goede manier mee om moet kunnen gaan en durf je fouten ook toe te geven. Of leg uit waarom je een bepaalde keuze maakt. Dit zorgt voor zoveel meer begrip. Na een aantal vreselijke incidenten wordt er uiteraard meer aandacht aan geschonken en proberen we elkaar er weer bewust van te maken. Echter komt de orde van de dag snel weer terug. In mijn ogen is respect voor een ander altijd belangrijk en zouden we er niet iedere dag aan herinnerd hoeven te worden. Als voetballiefhebber bekijk ik veel wedstrijden en sta ik regelmatig op de zaterdagochtend langs de lijn. Ik schrik af en toe wel hoe we langs de lijn met elkaar omgaan. Niet zozeer de kinderen, maar begeleiders en ouders die verbaal teveel aanwezig zijn! Zelfs bij de E en F pupillen staat niet het plezier, maar het winnen al teveel voorop.”
Wat doe je in het dagelijks leven:’ Na de opleiding Vastgoed en Makelaardij aan de Hanzehogeschool ben ik vier jaar geleden begonnen bij Oosting Makelaars in Beilen. Ben hier actief als makelaar in Drenthe en ook actief in mijn woonomgeving het Westerkwartier. Verder in mijn vrije tijd bestuurlijk actief bij V.V. Niekerk en als er nog wat vrije tijd over is probeer ik regelmatig een rondje te maken op de racefiets.
Wat zijn de ambities van Marco Oosting als scheidsrechter: ‘Belangrijkste is voor mij om met plezier te blijven fluiten. Lekker mezelf blijven en doorgroeien en door ontwikkelen tot een betere scheidsrechter. Ik ben pas sinds korte tijd actief en heb geen idee waar mijn plafond ligt. Twee jaar geleden had ik nooit gedacht scheidsrechter te worden, dus het kan snel gaan. Ambities heb ik zeker en hoop de komende tijd door te groeien naar een hoger niveau! Natuurlijk zou het geweldig zijn om in de top van het amateurvoetbal actief te zijn. We zullen zien wat de mogelijkheden zijn……”