Scheidsrechter Roelf Doornbos: Na een goede warming-up ben ik klaar voor mijn wedstrijd

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

In de rubriek scheidsrechtersbal opgegooid is het deze keer Roelf Doornbos die aan het woord komt. Al bijna veertig jaar, met een onderbreking van een paar jaar is hij actief als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Daarnaast is hij regelmatig actief als grensrechter bij de voetbalvereniging Usquert. Roelf Doornbos kreeg, net als eerder diverse collega’s in deze rubriek, een aantal vragen en stellingen voorgelegd die betrekking hebben op het scheidsrechters en assistent-scheidsrechters zijn.

 roelf

Roelf hoelang ben jij al actief als scheidsrechter en ik welke klasse ben jij actief: Met een aantal jaren onderbreking vanaf mijn 18e jaar, ik ben nu 57 jaar. Ik heb t/m 2e klasse standaard gefloten. Door een blessure nu standaard klasse 3e/4e/5e en res. Hoofdklasse.
Ook ben ik scheidsrechter zaalvoetbal en heb de opleiding assistent scheidsrechter Hoofd en Topklasse gevolgd.

Kun je ons ook iets vertellen over je eigen voetbalcarrière: Op het veld ben ik begonnen bij ZEC in Zandeweer, maar vrij snel met scheidsrechteren begonnen. Ik heb in het scheidsrechterelftal Noord gespeeld. Een paar jaar geleden heb ik nog in Usquert gespeeld. Ook heb ik jaren in de zaal gespeeld.

Steeds vaker is er de nodige commotie rond de scheidsrechters in het betaald voetbal. Belachelijk of snap jij dat wel een beetje: Doordat het spel steeds sneller gaat en er “digitaal veel meer mogelijkheden zijn”, is er soms meer commotie. Ik begrijp dat wel. Elke situatie vraagt om:

1)      Waarneming

2)       Interpretatie

3)       Beslissing.

Iedere scheidsrechter doet dit anders, dit hangt af van zijn positie, kennis spelregels, fitheid en mentale instelling op dat moment. Dus naar mijn mening kan hier geen eenheid zijn.

Ik kom jou met enige regelmaat tegen op de velden en zie je dan een warming-up doen. Ben jij het eens met de stelling  dat collega’s die dat niet doen hun eigen hobby niet serieus nemen: Dat moet iedere scheidsrechter voor zichzelf weten, het is onderdeel van mijn voorbereiding. Ik zie een warming up als letterlijk de spieren c.q. het lichaam opwarmen voor de inspanning. Een goede warming up voorkomt blessures en maakt het mogelijk dat je vanaf de 1e minuut direct “vol kunt gaan”. Een wedstrijd vraagt veel van een lichaam qua energie verbruik. Een scheidsrechter loopt ca.13 km tijdens een wedstrijd, 1 km achteruit, 1 km sprint (snelheid >17 km). Qua tijd is het 20% rustig, 40% normaal en 40% top. Daarnaast controleer ik tijdens de warming up het veld, heb even contact met de teams en hun technische staf en ook nog concentreren op de wedstrijd. Na de warming up ga ik mij omkleden, komen de assistent scheidsrechters bij mij voor het maken van afspraken en ben ik klaar voor de wedstrijd.

Hoe denk jij over de stelling, een jonge veelbelovende arbiter moet zo snel mogelijk promoveren: Ik ben meer een voorstander van een goede begeleiding van die jonge arbiter en aan de hand van goede prestaties promotie bewerkstelligen. Ik doe zelf ook aan begeleiding. Heeft niet alleen met het fluiten zelf te maken, maar ook met zaken als persoonlijkheid, omgang met mensen, uitstraling, enz. 

Denk jij dat door de visuele controle wat per een maart ’14 in alle geledingen van het amateurvoetbal toegepast moet worden het aantal geweldsdelicten op de velden afneemt: Dit zal een kleine invloed kunnen hebben, je weet als scheidsrechter met wie je te doen hebt. 

Heb jij voor je eigen gevoel het maximale uit je scheidsrechterscarriere gehaald: Ik floot op jong leeftijd eerst in afdeling Groningen (die was er toen nog) en later naar de KNVB. De omstandigheden en nu zijn heel anders op gebied van begeleiding e.d.) Door een langdurige blessure ben ik er een aantal jaren uit geweest. Ik had nog wel iets meer gewild. Ik ben overigens nog steeds ambitieus (overigens in alles wat ik doe)

Jij bent ook regelmatig assistent-scheidsrechter bij de voetbalvereniging Usquert. Ben jij het met mij eens dat je qua commentaar vanuit het publiek beter scheidsrechter dan assistent-scheidsrechter kunt zijn: Ik ben af en toe assistent bij Usquert, waar mijn bedrijf ook shirtsponsor van is. Ik heb opleiding bij KNVB gedaan voor assistent bij Hoofd- en Topklasse. Je staat als assistent dichter bij het publiek en krijgt het nodige te horen. Het moeilijke is dan voor een assistent om je op de wedstrijd te blijven concentreren.

Wat zijn als scheidsrechter jou drie meest memorabele wedstrijden tot nu toe:

1.       Jubileumwedstrijd vv de monnik op Schiermonnikoog tegen de ploeg van RTL televisie met bekende Nederlanders.

2.    De wedstrijd VVT 1-zwaagwesteinde 1, als je weet dat het sportveld van VVT ca. 500 meter

       Van Zwaagwesteinde ligt, er heel veel publiek was en een geweldige sfeer.

3.   De wedstrijd Genemuiden 2- Urk 2 in de zaterdag Hoofdklasse, geweldig qua niveau en sfeer

Wat doet Roelf Doornbos in het dagelijks leven: Ik heb een eigen NOAB-gecertificeerd administratiekantoor voor administraties, belastingen en personeelszaken Adfisea Doornbos waar op de website www.adfisea.nl alle informatie over te vinden is zoals dat we naast onze hoofdvestiging in Uithuizen, ook een kantoor in Assen hebben..

FC Groningen is voor velen ‘de trots van het Noorden’. Hoe kijk jij tegen FC Groningen aan: Ik ga af en toe naar Groningen, het is een goede subtopper. Zoals bij veel van dit soort clubs blijft het hier ook bij, omdat de topspelers vaak weer snel vertrekken.

Jij bent op 7 juni als scheidrechter aanwezig op het eerste Maran-Karlijn Toernooi. Kun jij in een paar woorden vertellen waarom we als Noord Groninger voetbalwereld op die dag ons gezicht in Roodeschool moeten laten zien: Als sporters heb je niet alleen tijdens de wedstrijden contact, er is meer in het leven. Het is maar een hobby. Dus als je nu het ene kunt gebruiken om voor het andere iets goeds te kunnen doen, is dit de aangewezen mogelijkheid. 

Nederland heeft aardig wat internationaal gelouterde scheidsrechters voortgebracht. Wat is jouw top drie van Nederlandse scheidsrechters en waarom deze keuze:

-          B. Kuipers,

-          K. Blom

-          R. Luinge

Voor alle drie geldt de persoonlijkheid, uitstraling en overtuigende wijze van het leiden van de wedstrijden.

Hoe denk jij over de stelling, het afschaffen van buitenspel zou een hoop ellende voorkomen: Buitenspel was 30 jaar geleden al een discussiepunt en zal het over 30 jaar nog zijn. Ellende vind ik een te groot woord. Het hoort bij het voetbal en we kunnen het proberen zo goed mogelijk waar te nemen, dit zal niet altijd lukken, ook weer afhankelijk van waarneming, interpretatie e.d.