Scheidsrechter Henk Mulder: “zonder respect geen voetbal en helemaal geen voetbal zonder scheidsrechter”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Henk Mulder uit Vries loopt al een aantal jaren als scheidsrechter in de voetbalwereld rond en Henk was bereidt om een aantal vragen en stellingen voor Puurvoetbalonline te beantwoorden. Stellingen en vragen waar hij antwoorden op gaf waarvan ik dacht, dat geeft stof tot nadenken..


1387976448N1482163 594639483940942 81163300 n

 


Henk jij bent al een groot aantal jaren actief in de scheidsrechterswereld. Kun je in het kort jou scheidsrechtersloopbaan tot nu toe beschrijven:
In de laatste wedstrijd van het seizoen 1997/1998 kruisbanden ingescheurd tijden de competitiewedstrijd van Vako-Ezinge en na een jaar revalideren begonnen met de cursus SO3 van de KNVB. Sinds mei 1999 scheidsrechter op de zondag tot heden. Dus alweer 14 jaar actief in het mooie wereldje van de KNVB. Tot nu toe nog steeds geen spijt gehad en het is een mooie hobby zolang er plezier is. Als er geen acceptatie en plezier meer is dan wordt het tijd om te stoppen maar dat is nu nog niet aan de orde. Ik fluit mijn wedstrijden sinds een half jaar in groep 3 zondag, maar heb 7 jaar in Groep 2 gefloten in de 1ste en 2de klasse van de zondag.

Volgens velen worden scheidsrechters tegenwoordig te volgestopt met instructies. Deel jij die mening: Ja en Nee!

Scheidsrechters moeten ook met de tijd mee en ook de regels veranderen van tijd tot tijd. Maar als een scheidsrechter zegt dat er teveel veranderd word dan deel ik deze mening niet. Elke scheidsrechter veld of zaal moet in de aanloop van elk seizoen spelregels maken dat is een verplichting van de KNVB. En dan worden we ook nog bijgespijkerd in de spelregels middels bewegende beelden. Alles kan natuurlijk niet behandeld worden tijdens 1 avond maar wel de belangrijkste punten uit het voetbal zoals buitenspelregel en de soorten overtredingen. Een nieuwe beginnende scheidsrechter die wordt wel volgestopt met alle regels die een scheidsrechter moet kennen maar een ervaren scheidsrechter die toch al een paar jaar mee loopt is zo`n avond ook een mooie gelegenheid om het weer zien van collega`s en dat is vaak net zo gezellig als het maken van 10 spelregelvragen. Tot vorig jaar hadden we ook nog de verplichte conditie testen, maar die zijn verdwenen aan het begin van dit seizoen wat ik eigenlijk wel jammer vind. Nu wordt een scheidsrechter beoordeeld op zijn spelregelkennis en in de wedstrijd door een rapporteur. Als er een rapporteur langs komt, wij weten niet wanneer, bij een wedstrijd en de scheidsrechter heeft een mindere dag dan wordt hij of zij beoordeeld naar de vorm van de dag, zo simpel is het!

De meeste voetballers halen op een spelregeltoets een stevige onvoldoende :Ja deze mening deel ik wel, al zal een enkeling een voldoende halen. Maar niet alleen voetballers kennen de regels niet of nauwelijks maar ook trainers en plubliek kennen de regels niet. Vaak roept men maar wat omdat Jan plubliek een andere pet opheeft en voor hun club opkomt. En dat zelfde geld voor een trainer. Ik vind dat een trainer zeker de vaardigheden moet kennen die een scheidsrechter ook kent of heeft. Ik zeg ook vaak dat een scheidsrechter alleen maar oordeelt naar wat hij of zij ziet!

Ook scheidsrechters moeten durven erkennen dat het fluiten van wedstrijden op een gegeven moment afgelopen is: Ja klopt maar wanneer is de beker voor iemand vol. Dat moet de scheidsrechter zelf aangeven wanneer hij of zij het genoeg vindt. Ik vind dat het hier in Noord nog wel mee valt met dien verstande dat ik de klasses bedoel waar ik in fluit. Het probleem ligt ook vaak bij lagere elftallen en of jeugd wedstrijden. Maar over het algemeen valt het nog mee in de noordelijke provincies, maar ik ken de cijfers ook niet qua gestaakte wedstrijden in een weekend. Maar elke exces is er 1 te veel laat dat duidelijk zijn!

Dat de KNVB strenger straft, zie VVK en Farmsum is een prima zaak: Ik vindt deze stelling moeilijk te beantwoorden. Ten eerste was ik niet bij deze wedstrijd en ten tweede ik ken de richtlijnen niet die de KNVB hanteert. Dus is het moeilijk oordelen laat staan veroordelen. Maar dat de KNVB een statement wil neer zetten is duidelijk.

Clubs zouden veel meer aan de spelregelkennis van de eigen leden moeten doen: Helemaal mee eens. Ik doe het als scheidsrechter wel.

Ik bied me aan bij clubs om bijvoorbeeld in de winterstop een spelregelavond te organiseren. En dan in de regel eerste elftallen en of selecties van clubs.

Ik doe dat aan de hand van bewegende beelden en spelregels. Ik doe dit nu zo`n 5 jaar en heb elke winter wel 2 a 3 verenigingen waar ik een avond zoet ben.

Na afloop dan zijn de reacties ook leuk en is er toch wel respect hoe een scheidsrechter kijkt en loopt in het speelveld.

Is het geweld op de velden volgens jou afgenomen na de dood van Richard Nieuwenhuizen: Ja, dat was toch wel een drama wat daar is gebeurt. Hier in Noord waren er niet zoveel excessen maar ook hier is het RESPECT gevoel is wel wat weggeëbd volgens mij. De spelers moeten toch eerst nadenken wat men doet en dan moet men de gevolgen ook maar onder ogen zien! Als ik nu hoor dat een speler geschorst is voor 7 wedstrijden omdat hij de scheidsrechter aan heeft gezeten dan vind ik dat terecht. Behandel je tegenstander met respect dan krijg je ook respect terug! Voetbal is nog altijd een spelletje, maandags gaan we gewoon weer aan het werk en het moet geen uitlaatklep zijn.

 

Is de verschillende wijze van fluiten in de eredivisie volgens jou debet aan het de steeds meer toenemende kritiek op de arbitrage in het algemeen: Ook de betaalde collega`s moeten op èèn lijn zitten zij komen veel vaker in Zeist bij elkaar dan wij als amateurscheidsrechter maar we zien altijd de beelden bij Studio Sport 10 keer terug en de scheidsrechter heeft maar 2 a 3 seconden om te beslissen en dan gaat het wel eens mis!

Maar er is geen verschil in de wijze van fluiten in het betaalde voetbal of in het amateurvoetbal.

In de vijfde klasse lopen net als in iedere andere klasse prima arbiters rond maar is het niet zo dat getalenteerde jonge scheidsrechters erg snel promoveren: Ieder niveau heeft zijn of haar scheidsrechter. Als een scheidsrechter in de eerste klasse fluit dan zal hij of zij daar in thuis horen en dat geld ook voor een scheidsrechter in de vijfde klasse. Jonge scheidsrechters gaan (soms) snel omhoog dat klopt maar wat goed is komt ook snel boven!

Maar ik ben wel van mening dat die jonge collega`s geen voetbalgogme hebben. Men moet wel weten wat er te koop is in een echte mannenwereld en van fouten leer men dat weet ik ook! Ook ik ben vaak op m`n bek gegaan maar ik ben er wel een betere scheidsrechter door geworden.

Jij gaf aan dat jij regelmatig spelregelavonden verzorgt. Is dat iets wat bij de scheidsrechter op niveau zijn hoort of is dat omdat je het leuk vind:

Wat ik al eerder in dit interview aangaf dat ik uit eigen beweging spelregelavonden ging organiseren omdat ik merkte dat de kunde en onkunde bij de spelers te wensen overliet. Ik moet je eerlijk bekennen dat ook ik moeite had met de spelregels toen ik op de cursus ging in `99 maar nu loop ik er zo door heen met maximaal 1 a 2 fouten!

Jij noemde in ons telefoongesprek dat veel afspraken over meer respect naar elkaar toe op de voetbalvelden al weer verdwenen zijn. Kun je daar een paar voorbeelden van noemen: Ik heb dat genoemd idd maar in de klasse`s waar ik fluit is het respect naar elkaar toe goed!

Ik verneem dat vooral bij de jeugd het nog al eens mis gaat. Korte lontjes gedrag en haantjes gedrag dat moet men verbannen van een voetbalveld.

De aanvoerder is verantwoordelijk voor zijn team want hij tekent het wedstrijd formulier, dan moet de aanvoerder maar in grijpen voor dat de scheidsrechter dat doet buiten een trainer of wie dan ook. Neem je verantwoordelijkheid!!

Zonder respect geen voetbal is volgens velen niet meer haalbaar omdat de voetbalwereld een afspiegeling van de maatschappij is. Onzin of de waarheid: Tja dit is een moeilijke. Als scheidsrechter zeg ik behandel een ander zo hoe jij ook behandelt wit worden. Als persoon zeg ik denk na met wat je doet en met wat je zegt dan zou de wereld er een heel maar dan ook een heel klein beetje beter uit zien. Dit geld ook voor trainers en publiek, voetbal is maar bijzaak. Maar wel een leuke bijzaak!

Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij nog wel graag vertellen: “zonder respect geen voetbal en helemaal geen voetbal zonder scheidsrechter