ScheidsrechterJan Hendrik Hadders: Je moet je kunnen inleven in de spelers en het spel.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Jan Hendrik Hadders is scheidsrechter in het jeugdvoetbal. Als KNVB-scheidsrechter is hij actief in groep 1 van het jeugdvoetbal waar hij het prima naar zijn zin heeft. Verder is Jan Hendrik ook o.a. de vader van scheidsrechter Anita Hadders waar hij op de zondag mee langs de voetbalvelden reist. Dat en nog veel meer vertelt de scheidsrechter aan Puurvoetbalonline in de rubriek, scheidsrechtersbal opgegooid ‘
naamloos1

 Jan Hendrik zou je eerst wat over je scheidsrechterloopbaan tot nu toe willen vertellen: Ik ben begonnen als scheidsrechter bij het elftal van mijn zoon, omdat ze daar geen scheidsrechter hadden. Dat begon ik zo mooi te vinden, dat ik me heb aangemeld voor de BOS-cursus van de KNVB. Na de BOS-cursus te hebben gehaald kwam ik in de startersgroep die ik vrij snel doorliep waarna ik gelijk in groep 3 jeugd kwam. Het bleef een zeer leuke en boeiende hobby. Na twee seizoenen promoveerde ik naar groep 2 jeugd en na het einde van dat seizoen was er gelijk een promotie naar groep 1 jeugd. Hierin ben ik nog steeds actief.

Jij bent een van de scheidsrechters die is aangesloten bij de COVS Veendam. Kun je iets meer over jullie scheidsrechtersvereniging vertellen: De COVS Veendam e.o. is een zeer gezellige kleine vereniging. Het is een vereniging waar we met een leuke groep fanatiek trainen en ervaringen uitwisselen. Ook de gezelligheid staat er hoog in het vaandel.

Jij bent voor jouw dochter Anita haar grote voorbeeld maar wie is als scheidsrechter jouw voorbeeld: Ik vind dat je als scheidsrechter je eigen persoonlijkheid moet neerzetten, als ik daarbij kijk naar een scheidsrechter waarvan ik zeg die heeft persoonlijkheid, uitstraling en plezier dan kom je bij scheidsrechters als Björn Kuipers en Eric Braamhaar uit.

Het duel Bayern Leverkusen-Hoffenheim werd beslist door een goal die niet correct was. In mijn beleving had duel overgespeeld moeten worden. Hoe denk jij daarover: Ten eerste denk ik dat je moet uitgaan van het beeld van de scheidsrechter. Als ik op tv een situatie als deze tegenkom moet je reageren bij wat je als eerste ziet, want ook dat ziet een scheidsrechter, niet na het herhalen van de situatie. Daarbij zijn er regels die bepalen wat je in deze situatie moet doen. Ik vind dat je daaraan moet houden.

Het geweld in en rond de velden is bijna niet meer te stoppen. Als jij gemolesteerd zou worden stop jij per direct als scheidsrechter of: Het ligt aan de situatie waarbij ik zou kijken naar mijn lichamelijke en fysieke gesteldheid. Maar ook aan de manier waarop en hoe het plaats vind.

Ik zag Anita laatst in actie in het bekerduel Kloosterburen-Actief waar ze een prima indruk achterliet. Wat wordt er dan na afloop in de auto door vader en dochter besproken: De wedstrijd word dan door ons na geëvalueerd daarbij zullen situaties uit deze wedstrijd worden besproken. Dan krijg je leuke discussies waarbij we alle twee goede ervaringen opdoen. Zo leer je heel veel van elkaars hobby.

Als scheidsrechter moet je zelf gevoetbald hebben om de spelers beter te begrijpen: Het helpt zeker mee maar ik denk dat je als persoonlijkheid je moet kunnen inleven in zowel spelers als in het spel. Als je dan iets ouder bent helpt je levenservaring ook heel goed mee.

Ik krijg steeds meer het idee dat de rapporteurs teveel op de fouten van een scheidsrechter letten i.p.v. op de dingen die ze goed doen. Dit zorgt voor onnodige stress bij arbiters met ambitie: Ik denk dat we de goede rapportage hebben, waarbij ik vind dat een scheidsrechter altijd zichzelf moet blijven, hoewel het toch vaak zo is dat als men een rapporteur heeft men wel probeert een stapje harder te lopen en beter zijn best probeert te doen. Maar als ik mijn persoonlijke rapporten terugkijk kan ik mij heel vaak terug vinden in wat dat er in mijn rapporten staat vermeld.

Vooral in de lagere klasses van het amateurvoetbal lopen scheidsrechters rond die het spel niet meer kunnen volgen. Leeftijd of overgewicht is daar de oorzaak van. Dat is in mijn ogen een diskwalificatie van het scheidsrechterskorps: De KNVB houd jaarlijks testen waaraan een scheidsrechter moet voldoen, om in een bepaalde klasse te mogen fluiten.

Nog te vaak wordt er laatdunkend gedaan als een vrouwelijke arbiter voor een duel tussen twee herenteams is aangesteld. Daar zou de KNVB nog meer campagne voor kunnen voeren om dat beeld te verbeteren of gebeurt dat al voldoende: Er wordt op dit moment veel aandacht aan besteed door lezingen en interviews op de regionale zenders door KNVB districten.

Wat doe je in het dagelijks leven: In het dagelijks leven ben ik bedrijfsleider op een vlees varkensbedrijf.

Wat zijn jou drie meest memorabele wedstrijden tot nu toe in je scheidsrechterscarriere geweest: De promotiewedstrijd na de 3e divisie tussen ACV A1 en Drachtsterboys A1. Maar alle wedstrijden zijn voor mij een groot plezier en daar kijk ik met veel voldoening op terug. Ik geniet van iedere wedstrijd.

Met welke scheidsrechter uit het betaald voetbal zou jij wel een dag mee op willen trekken en waarom: Eric Braamhaar: de humor, de uitstraling en zijn nodige ervaring spreken mij zeer aan.

Bij de arbiters in het betaald voetbal is er onderling veel roddel en achterklap. Hoe ervaar jij dat in het amateurvoetbal: Bij de scheidsrechters waarmee ik omga ervaar ik dat totaal niet, wat ik wel ervaar is de goede samenwerking en het uitwisselen van ervaringen. Dit zowel positief als negatief. Ik heb van veel collega scheidsrechters heel veel mogen en kunnen leren.