Theo Beijert: Als scheidsrechter moet je niet arrogant lopen doen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Theo Beijert ken ik al een aantal jaren en in mijn periode bij SV Marum hadden we met de B1 in Theo regelmatig een scheidsrechter die liet zien dat zijn plafond niet op het niveau clubscheidsrechter lag. Een arbiter ook met een duidelijke mening en die ventileert hij deze keer voor Puurvoetbalonline in de rubriek, De scheidsrechtersbal opgegooid door …’.

 1363589883Nfoto Theo 24 10 2010

Theo Beijert als scheidsrechter bij het duel SGVV'09-Kloosterburen  op 24-10-2010.

Foto: Jan Gerdez Zoutkamp

Als speler was Theo Beijert niet gemakkelijk voor een scheidsrechter: Ik was het eigenlijk niet vaak met de scheidsrechter eens, omdat ik slecht tegen onrecht kan en wou dat met mijn kennis en soms best wel grote mond kenbaar maken, waar door ik vaak tegen een gele kaart aan liep wat volledig terecht was natuurlijk. Ik durf wel te zeggen dat ze bij mij als scheidsrechter heel veel kunnen zeggen en ik geef wel aan wanneer ik er flauw van ben.

Op welk niveau fluit jij je wedstijden: Ik fluit in groep 2 zondag dit is 1e en 2e klas standaardelftallen

Wanneer kwam voor jou het moment dat je dacht, ik ga mij aanmelden als KNVB-scheidsrechter: Ik wist dat ik na mijn actieve voetbalcarrière in ieder geval scheidsrechter wilde worden, toen bij SV Marum de samenvoeging van zaterdag en zondag een paar jaar geleden eindelijk een feit werd was de keuze voor mij gemakkelijker omdat er spitsen van de toenmalige zondagafdeling bij kwamen die beter waren dan ik. Zodoende heb ik nog een jaar in het tweede gevoetbald maar de trainer vond dat ik twee keer moest trainen om in aanmerking te komen voor een basisplaats, wat ook volledig logisch en terecht was. Ik heb toen met mijn Annemarie besloten om mij volledig op het fluiten te richten, maar wel lid te blijven van het prachtige SV Marum, zodat teams in nood een beroep op mij kunnen blijven doen.

Als scheidsrechter ben je in het voordeel als je zelf hebt gevoetbald: Absoluut, scheidsrechters die zelf niet gevoetbald hebben kunnen veel minder tegen emotie van spelers en gaan dan direct met kaarten strooien wat natuurlijk averechts werkt. Maar ja als je alles volgens de regels wilt doen krijg je ook emotie met zo nu en dan agressie. Dat zie je vaak ook met hele jonge scheidsrechters die alles volgens het boekje willen doen. Die begrijpen dan niet dat spelers kwaad worden omdat ze zelf niet of nauwelijks gevoetbald hebben. Soms is het slimmer om een oogje dicht te knijpen en gewoon net doen of je het niet gezien hebt en voor je eigen veiligheid te kiezen, dan maar een iets minder rapport veiligheid gaat voor alles. Maar begrijp me goed, je moet doen hoe jezelf bent en je niet anders gaan gedragen. Daar kunnen voetballers slecht tegen. En het allerbelangrijkste ga niet arrogant lopen doen.

Wat doet Theo Beijert in het dagelijks leven: Beton timmerman en malopbouwer bij Kijlstra Beton te Drachten

De regel dat je als arbiter op je 70e moet stoppen bestaat niet meer en dat is een terechte beslissing: Als je nog veel plezier hebt om elk weekend te fluiten en je kunt het nog doen qua conditie vind ik het terecht, maar er mag wel zo nu en dan naar deze personen gekeken of het nog wel verantwoord is en als dat niet zo is een gesprek aangaan met desbetreffende persoon

In de landelijke media wordt de nadruk steeds vaker gelegd op wat de arbitrage fout doet: Mensen maken fouten alleen dat word niet geaccepteerd ga zelf maar eens op de lijn staan bij een wedstrijd en beslis maar eens in een split second of hij wel of niet over de lijn was. Ik ervaar nu zelf hoe verschrikkelijk moeilijk het is. Je hebt zo vaak dat er een speler in jou lijn loopt waardoor jij het net niet goed kunt zien. Dan zal iedereen nu zeggen dan moet je anders gaan lopen maar dat is klinkklare onzin want daar ontkom je niet aan. Het is zo moeilijk om alles goed te zien. Daarom raad ik iedereen aan om eens wedstrijdje bij de jeugd te gaan fluiten. Dan kun je ervaren hoe moeilijk dat al is en dan word je je ook bewust van hoe moeilijk het is om alles in goede banen te leiden met zo weinig mogelijk fouten.

De talentenklassen zorgen voor het nodige talent dat kan doorstoten naar het betaalde voetbal: Ik ben niet zo heel erg met de talentenklassen bezig, maar wat ik wel zie is dat er ook veel jonge scheidsrechters zijn die een uitstekende conditie hebben om op een fluit te kunnen blazen, maar dat zegt nog niets over dat jij een goede scheidsrechter bent. Ik zie bij Marum liever een ervaren scheidsrechter dan een jonge scheidsrechter om dat de meeste ervaren scheidsrechters beter een wedstrijd kunnen lezen en aanvoelen.

Dat scheidsrechters die in de top van het amateurvoetbal fluiten maar een geringe vergoeding krijgen is niet terecht als je kijkt naar de belangen die er ook op dat niveau op het spel staan: Het is toch een fantastische hobby, het is een mooi extraatje en je moet vaak net doen alsof je doof bent.

Als er na 3-12-2012 nog scheidsrechters in het amateurvoetbal gemolesteerd worden dan kunnen we er met elkaar maar beter mee stoppen: Voetbal is een emotie sport en jij bepaald tot hoever dat gaat en spelers moeten weten dat wij als scheidsrechters fouten maken en zij zelf ook.

Dat er steeds meer technische hulpmiddelen zullen komen in het betaalde voetbal is niet meer tegen te houden: Doellijn technologie is noodzaak Het is een dure investering maar het scheelt je ook twee scheidsrechters op de doellijn

Wat is voor jou tot nu toe het hoogtepunt als scheidrechter geweest: Dat ik elke week met een tevreden gevoel van het veld af kan lopen en dat iedereen ook tevreden over mijn prestatie kan zijn

Je hebt jarenlang voor het eerste elftal van Marum gespeeld. Ben je nu nog actief bij Marum betrokken: Ik ben sinds twee jaar scheidsrechtercoördinator en speel zon nu en dan nog in de lagere elftallen mee en draai nog wel eens een bar dienstje en fluit mijn wedstrijden nog genoeg bij de jeugd.

Wat heb ik je niet gevraagd maar wil je wel graag kwijt: Ik erger mij mateloos aan scheidsrechters met een bandje met respect om hun arm. Sorry, maar dat vraagt toch om reactie van spelers wat niet goed valt te praten. Doe a.u.b. gewoon en blijf jezelf dan krijg je ook het respect van de spelers terug.