Uniek scheidsrechterstrio beleeft veel plezier aan het fluiten

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Onderstaand interview maakte ik in augustus met drie broers die alle drie als scheidsrechter actief zijn voor de Oostermoer. Doordat er niet direct een goede foto beschikbaar was duurde het even maar dankzij Marije Deuring is dat helemaal goed gekomen.

1349784671NDSC 0246

Bob, Sam en Ben Dröge: een gezamelijke hobby

Drie jonge scheidsrechters uit een gezin mag gerust als een zeldzaamheid worden gezien. De 25 jarige Bob, de 21 jarige Sam en de 19 jaar jonge Ben Dröge uit Zuidlaren zijn verantwoordelijk voor dit misschien wel unieke feit in Nederland. Een feit dat vraagt om een nadere uitleg en wat door de sympathieke broers met veel plezier werd gegeven.

Voor de oudste van de drie broers, de 25 jarige Bob, stond de voetbalsport een paar jaar op een laag pitje maar toch begon het na een tijdje weer te kriebelen. In eerste instantie keerde hij als voetballer van ZFC Zuidlaren weer terug op de velden al waren zijn kwaliteiten niet van dien aard dat er een plaats in de 1e selectie inzat. Bob werd naast actief voetballer echter ook clubscheidsrechter en begon dat onderdeel van de voetbalsport steeds leuker te vinden. ,,Ik merkte dat het fluiten van jeugdwedstrijden mij steeds meer plezier bezorgde en besloot dan ook om mij aan te melden bij de KNVB als scheidrechter.”

Nadat hij in eerste instantie bij de jeugd begon is de oudste van de drie fluitende broers ondertussen zo ver dat hij bij de senioren en in de hoofdklasse van het damesvoetbal als scheidsrechter wordt aangesteld. Dat betekent, de wedstrijden van het eerste competitieweekend zijn ondertussen namelijk bekend gemaakt, dat Bob Dröge op 1 september voor het duel ACV2- Urk 2 is aangesteld. Een, zo op het eerste gezicht, mooi duel en waar hij voorzichtig al een beetje naar uitkijkt. ,,Dat klopt inderdaad want we staan al een tijdje stil en ik moet zeggen dat het zo langzamerhand wel weer begint te kriebelen richting het fluiten van wedstrijden”.

Het fluiten van seniorenwedstrijden is voor Ben Dröge nog niet weggelegd want de benjamin van het drietal is nu nog als scheidsrechter actief bij jeugdwedstrijden en staat voor zaterdag 1 september ingepland voor de derby tussen Be Quick B1 en Helpman B1. Duels in de top van het jeugdvoetbal die hij natuurlijk op termijn graag in wil ruilen voor het leiden van wedstrijd van de senioren om op die manier in de voetsporen van zijn beide broers te treden.

,,Mijn doelstelling is inderdaad om zo snel mogelijk richting het seniorenvoetbal te gaan. Dat is toch uiteindelijke het doel waarom ik ben gaan fluiten. Wat er daarna op pad komt qua niveau weet je nooit natuurlijk want dat hangt van meerdere factoren af.”

Dat wordt bevestigd door de 21 jarige Sam Dröge die in tegenstelling tot zijn beide broers al een aantal jaren actief is als scheidsrechter in het amateurvoetbal.

,,Naast het nodige talent moet je soms ook een beetje geluk hebben in de wedstrijden. Daar bedoel ik mee dat een op papier moeilijke wedstrijd onder jouw leiding lekker loopt zodat alles en iedereen een beetje tevreden is. Nu weet ik wel dat waar twee partijen tegen elkaar spelen dat vrij lastig is maar toch moet dat de insteek zijn van jou als arbiter.”

Een duidelijke en heldere mening van de jonge scheidsrechter die gezien zijn leeftijd en het niveau waarop hij nu fluit kans heeft om het betaalde voetbal te bereiken. Over die laatste opmerking is de inwoner van Zuidlaren zelf wat terughoudend omdat het hoog van de toren blazen niet in het woordenboek van de broers voorkomt verteld Bob die voor de Universiteit in Groningen werkt en op het Zernike-complex studenten en medewerkers ondersteuning biedt in de wereld van de ICT. ,,We zijn alle drie geen types die van alles roepen want daar bereik je vaak niets mee. Dat merk je ook tijdens wedstrijden, spelers hebben liever een rustige scheidsrechter dan een zoals ze dat noemen, een drukte kip.”

Dat laatste wordt door Ben bevestigd die verder aangeeft dat hij toch wel regelmatig hoort dat jeugdspelers blij zijn met een jonge scheidsrechter. ,,Ondanks dat ik mijn eigen leeftijdsgenoten fluit, is dit in de praktijk eigenlijk nooit een probleem. Het is vaker het tegenovergestelde, ik hoor regelmatig van ploegen dat ze juist blij zijn met jonge scheidsrechters"

Dat roept automatisch de vraag op of de afschaffing van de regel dat de oudere scheidsrechter op hun 70e moest stoppen wel juist is geweest waar Sam graag een antwoord op wil geven. ,,Ik zie bijvoorbeeld bij de COVS Groningen en Omstreken, waar ik twee keer per week train, collega’s lopen die de zeventig al gepasseerd zijn of naderen. Die zijn nog steeds in een uitstekende conditie en verdienen daar alle respect voor. Maar er zijn natuurlijk enkele arbiters die om wat voor reden dan ook, conditioneel wat minder sterk zijn. Toch moeten die, althans dat is mijn persoonlijke mening, wel behouden blijven voor het amateurvoetbal als KNVB-scheidsrechter want er is al een tekort aan scheidsrechters.”

Wat zijn eigen conditie betreft zit het door twee centrale trainingen die hij wekelijks volgt en het bezoeken van de sportschool wel goed verteld de econometrie( een combinatie van wiskunde en economie) studerende Sam Dröge, en wat overigens ook geldt voor zijn twee broers. Die vullen de trainingen echter anders in blijkt als daar navraag naar gedaan wordt. Want als Bob over dit onderwerp begint te vertellen begint hij bijvoorbaat al te lachen en neemt Ben het dan ook maar van zijn broer over. ,,Samen met Bob speel en train ik ook bij het vierde elftal van ZFC Zuidlaren en waar we onze conditie op peil proberen te houden. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik in mijn geval nog wel wat meer moet trainen want ook bij ZFC Zuidlaren 4 is de derde helft regelmatig erg gezellig en wat niet bevorderlijk is voor je conditie. Maar als ik hogerop wil, en dat wil ik graag, dan moet er op het gebied van conditietrainingen zeker wat gebeuren want voordat je het weet ben je te oud.”

Dit wordt bevestigd door Bob die aangeeft dat er, gezien zijn leeftijd, waarschijnlijk geen glanzende carrière als scheidsrechter op hoog niveau meer inzit. ,,Als je wat zou willen bereiken in bijvoorbeeld het betaalde voetbal dan moet je op de leeftijd van Sam, die nu 21 jaar is, al op een redelijk hoog niveau fluiten. Want de KNVB heeft, en dat is wel terecht, niets aan een scheidsrechter die pas rond zijn veertigste in het betaalde voetbal terecht komt. Vijf jaar later zou hij namelijk al geen internationale wedstrijden meer mogen fluiten omdat de grens internationaal gezien nog steeds 45 jaar is. Dus wat mij betreft ligt het duidelijk anders dan voor Sam en Ben, hoewel ik wel wil proberen om op een redelijk, en dus zo hoog mogelijk niveau te fluiten.”

In hun pogingen om het beste uit hun carrière hebben ze alle drie baat bij de adviezen van Regiocoach Tom van Wijk. Daarnaast worden Sam en Ben verder nog begeleidt door respectievelijk Jan Hooge en Freek Vandeuren

De drie jonge arbiters zijn duidelijk in hun mening en geven aan dat zowel Tom van Wijk, Jan Hooge als Freek Vandeuren een belangrijke rol spelen in hun ontwikkeling als scheidsrechter vertelt Sam. ,, Ik heb met Jan en Tom, regelmatig contact en ervaar dat als heel prettig moet ik zeggen. Ik ben nog jong, en wat ook voor Ben geldt, dan is het prettig als je de nodige feedback krijgt.”

Dat wordt door de Accountancy en Control studerende Ben direct bevestigd want ook de 19 jarige scheidrechter heeft veel baat bij de tips die hij van Vandeuren en Van Wijk aangereikt krijgt. ,,Tips zijn altijd welkom natuurlijk waar ik wel de kanttekening bij plaats dat je er dan ook wat mee moet doen. Als je bijvoorbeeld in de talentenklas geplaats wordt dan weet je dat er extra op je gelet wordt. Daar moet je wel goed mee omgaan natuurlijk want de bond investeert niet voor niets in jou.”

Wijze woorden van de jonge arbiter die opeens met het verhaal komt dat hij het een keer had meegemaakt dat hij heel stoer een rode kaart wilde trekken maar er achter kwam dat hij die niet meer in zijn zak had zitten. Dit leidt tot hilarische taferelen aan de Stationsweg in Zuidlaren waar ook de ooit vergeten zwarte voetbalkousen van Bob opeens ‘tevoorschijn” komen.

Anekdotes volgen elkaar nu in een rap tempo op en ook komen de mooie complexen van diverse voetbalclubs tersprake en blijkt uit alles dat de drie broertjes Dröge echte liefhebbers zijn. Liefhebbers die iedere keer weer met veel plezier naar hun wedstrijden gaan zoals Sam die op zondag 2 september door de KNVB is aangesteld voor het duel Annen- Wolvega. Zo hebben ze alle drie een opening van het seizoen waar ze naar uitkijken. Een opening van een seizoen richting een toekomst als scheidrechter die qua niveau nog alle kanten op kan gaan maar waarbij een ding duidelijk is, bij Bob, Sam en Ben Dröge staat het plezier bij het beoefenen van hun hobby voorop.