Wouter Horst: Ik wil het niveau halen waar ik mij goed bij voel.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Wouter Horst kwam er na ongeveer vier jaar achter dat er voor hem geen grootse carrière als voetballer weggelegd zou zijn. Hij besloot zich in 2008 als clubscheidsrechter aan te melden bij Rood Zwart Baflo en daar werd zijn interesse in het leiden van wedstrijden steeds groter. Wouter besloot zich verder te bekwamen als arbiter en fluit sinds februari 2011 wedstrijden in de vierde en vijfde klasse.

1333520655N4

Wat heeft jou doen besluiten om scheidsrechter te worden: Een oproep voor scheidsrechters op de website van Rood Zwart Baflo in de zomer van 2008. Na een tijdje te hebben gefloten en ik toch geen stervoetballer ben heb ik wat geïnformeerd naar de mogelijkheden om verder te komen als scheidsrecht. Ik kon niet elke week een wedstrijd fluiten bij de club, omdat er meerdere scheidsrechters waren. Dit heeft mij er tot doen besluiten de BOS cursus(Basis Opleiding Scheidsrechter) in Scheemda te volgen en te beginnen met fluiten voor de KNVB.

Als scheidsrechter ben je in het voordeel als jezelf gevoetbald hebt: Soms wel, maar soms ook niet. Ik heb niet heel lang gevoetbald(3 tot 4 jaar), en een ster speler was ik al helemaal niet, maar je kunt wel bepaalde inleving krijgen hoe een speler denkt. Door je soms iets te veel in te leven kan je op het verkeerde spoor gebracht worden en neem je een verkeerde beslissing. 
 
In de landelijke media wordt er teveel de nadruk opgelegd als een scheidrechter een foute beslissing neemt: Klopt, er staan zoveel camera’s langs de lijn dat alles terug te zien is. In de Jupiler League is het maar 1 camera, maar bij eredivisie duels zijn het er soms wel 10 geloof ik en alles is terug te zien. Waar een scheidsrechter alles in een split second moet beslissen kunnen anderen het beeld 10e keer bekijken. Ik vind het wel goed dat de beelden worden gebruikt om gemaakte fouten te bespreken. Alleen als Messi een grote kans mist wordt er gezegd “ach, normaal scoort die wel, misschien heeft die zijn dag niet”. Als een scheidsrechter een foute beslissing neemt wordt het gelijk door diezelfde 10 camera’s in beeld gebracht en kan er niets meer goed gedaan worden. Na mijn weten zijn zowel de spelers als de scheidsrechter nog steeds mensen en die maken fouten en daar moet je van leren.  
 
Sinds wanneer ben je actief als scheidsrechter: In 2008 ben ik al club scheidsrechter begonnen bij de voetbal vereniging Rood Zwart Baflo. Naar een tijdje de F’jes en E’tjes te hebben begeleid ging ik over naar D’ers en zo groeide dit verder tot de A-junioren in het seizoen 2009-2010. Tijdens mijn periode bij de club als scheidsrechter heb ik vele tips ontvangen van oud scheidsrechter J Stavenga. Na mijn BOS cursus ben ik februari 2011 na begonnen met fluiten bij de reserve elftallen voor de KNVB en fluit momenteel standaard 4e en 5e klasse op zaterdag.

Mijn ambitie is om als scheidsrechter: Het niveau te bereiken waarbij ik mij goed voel en dat het juiste niveau voor mij is. Of dit 1e klasse is of misschien wel betaald voetbal moet allemaal nog maar blijken. Ik ben nu een dik jaar scheidsrechter en fluit mijn wedstrijd, het gaat goed en ik heb plezier aan het fluiten en bekijk het van week tot week wat er gebeurd.

Bjorn Kuipers gaat zoals het er nu naar uitziet als scheidsrechter naar het EK. Dat is een terechte keuze: Als het niet terecht was zou die niet gekozen zijn, maar ik denk dat het de juiste keuze is om Bjorn naar het EK te sturen. Over het gehele seizoen is hij constant in zijn fluiten en heeft weinige cruciale fouten gemaakt na mijn weten. Daarnaast is de wedstrijd Barcelona – Milan in de Champions League op 3 april natuurlijk een leuke wedstrijd voor een van de vele die in de zomer zullen komen. Ik wens hem veel succes op het EK.  
 
Wat doet Wouter Horst in het dagelijks leven: Ik studeer aan de Hanze Hogeschool in Groningen waar ik de opleiding Communicatie Systemen volg. Daarnaast ben ik in 2010 begonnen als ZZP’er en bouw ik websites voor bedrijven en particulieren onder de naam WH Design.

1333520738NZEC 1   Engelbert 1  1 1a

  Wouter Horst in actie bij de wedstrijd ZEC- Engelbert

De scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is: Klopt! Toen ik net begon met fluiten dacht ik van een Scheidsrechtersvereniging, wat is dat dan. Leer je daar hoe ik een kaart moet geven of worden de spelregels behandeld. Daarvoor krijg ik toch elke jaar dat boekje van de KNVB dus zal het wel niet nodig zijn om me aan te melden bij die vereniging. Ik ben echter blij dat ik in de zomer van 2011 bij de groep aangesloten ben. Een leuke vaste trainingsgroep waarbij elk individu op dinsdag en donderdag kan trainen op zijn niveau. Na de training discussiëren over situaties die je meegemaakt hebt in je wedstrijd of gewoon zwijgend naar een spannende wedstrijd op TV kijken J. Daarnaast ben ik in januari mee geweest naar Ameland waar elke jaar een trainingsweekend wordt gehouden, wat je daar mee maakt en leert is in één woord geweldig! 

Ik denk dat sommige, metname jonge, scheidsrechters wel wat meer aan hun conditie zouden mogen doen. Deel jij mijn mening: De jonge scheidsrechters die ik ken hebben een goede conditie. Als je jong bent en je vind het fluiten echt leuk dan ga je er voor en daar hoort ook het onderhouden van de conditie bij. Je redt het niet met alleen de wedstrijd fluiten op zaterdag of zondag en voor de rest niet trainen.

 
We hebben de jaarlijkse terugkerende discussie over een langere winterstop weer achter de rug. Deel jij mijn mening dat we moeten stoppen met voetballen onder bijna Siberische omstandigheden zoals enkele weken geleden in de eredivisie gebeurde: Tja, die lange winterstop. Als het zo koud is sta je denk ik liever als supporter/verslaggever niet aan de kant om te kijken bij een wedstrijd. Maar voor mij, en ik denk velen(scheidsrechters/voetballers) met mij, is het wel frustrerend twee maanden niet actief te kunnen zijn. Daarom ben ik blij met de oefen potjes in de winter. Voor de supporters is het niet te doen een kleine 2 uur op een stoeltje in een koud stadion te zitten. De spelers zijn nog in beweging dus snel koud worden zullen ze niet. Uitstellen lukt ook niet, want we hebben straks alweer het EK wat staat wachten voor diverse spelers en een aantal scheidsrechters. Dus ondanks de kou zou er toch door gevoetbald moeten worden koud of warm weer. Aanpassen aan moeder natuur zal moeilijk gaan.

Wie is in jouw ogen de beste Nederlandse arbiter ooit en waarom: Ik kom net om de hoek kijken dus veel over voetbal van voor mijn tijd weet ik niet, laat staan dat ik oog voor de scheidsrechter. Over een “beste scheidsrechter” ooit zal ik mij niet uitlaten. Die informatie kun je beter inwinnen bij de oudere generatie. Als ik kijk naar de huidige scheidsrechters die regelmatig actief zijn op het hoogste niveau in Nederland vind ik Bas Nijhuis een goede scheidsrechter.

Het digitaliseren van het wedstrijdformulier maakt het voor jullie als arbiters een stuk makkelijker want nu zijn alle namen goed te ontcijferen: Zeker weten! Als het systeem optimaal functioneert en alles is ingevuld hoeven wij alleen nog maar een aantal keer op ja te klikken en we kunnen beginnen.  
 
Wat is tot nu toe het mooiste duel dat je gefloten hebt en waarom:

Als je kijkt naar mijn periode vanaf februari 2011 tot en met vandaag vind ik het duel Holwerd 1 – Eastermar 1 wel mijn mooiste duel die ik gefloten heb. Ik werd op vrijdagmorgen 9 uur wakker gebeld dat ik mijn wedstrijd die op dat moment gepland stond moest afzeggen en naar Friesland mocht voor mijn eerste wedstrijd bij een standaard elftal. Een leuke wedstrijd waarbij ik het verschil tussen standaard en reserve elftallen merkte. Voor Eastermar was het ook nog een spannend duel want bij winst en verlies van de nummer 1 werd het kampioen. Uitslag was 1-4, maar ze werden geen kampioen.