Henk Krans geniet nog steeds met volle teugen als scheidsrechter

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Al bijna 42 jaar is Henk Krans actief als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Een boegbeeld mag de 63 jarige arbiter zeker genoemd worden want overal waar Krans komt is hij een graag geziene gast. Henk Krans mocht dan ook niet ontbreken in de rubriek, Scheidsrechtersbal opgegooid van Puurvoetbalonline.

1333176923N377979 265247103536428 100001534221449 713882 577288886 n

Henk wat heeft jou doen besluiten om scheidsrechter te worden: Gerard Helsma, bij velen bekend in de scheidsrechterswereld, was een collega van mij bij V&D en hij heeft mij zover gekregen dat ik ben gaan fluiten, en waar ik 42 jaar later nog geen seconde spijt van heb .

Als scheidsrechter ben je in het voordeel als jezelf gevoetbald hebt: Dat is inderdaad een voordeel. Je weet toch beter wat er te koop is op het voetbalveld want iedere scheidsrechter wordt ‘uitgetest”. Ik heb zelf jarenlang gevoetbald maar was geen lastige speler voor een scheidsrechter.

In de landelijke media wordt er teveel de nadruk opgelegd als een scheidrechter een foute beslissing neemt: Mee eens. De media legt teveel de nadruk op een foute beslissing en moet een keer beseffen dat een scheidsrechter geen machine is maar een mens.

Johan Derksen: Ik mag Johan Derksen wel. Hij kan soms hopeloos doorzeuren maar we kunnen er niet omheen dat hij veel verstand van voetbal heeft.

Ik ben er van overtuigd dat de talentenklassen op termijn nieuwe scheidsrechters voor het betaalde voetbal opleveren: Dat beantwoord met een volmondig, Ja. Als ik kijk wat er bij het COVS bij ons in Groningen rondloopt, kan ik daar van genieten. Onze talenten gun ik dan ook een mooie toekomst want ze doen er genoeg voor.

Bjorn Kuipers gaat, zoals het er naar uitziet naar het EK als scheidsrechter. Dat is een terechte keuze: Dat denk ik wel want Kuipers fluit prima maar ik ben heel eerlijk mijn favoriet is Bas Nijhuis.

De scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is: Daar heb je wel een beetje gelijk in want de scheidsrechtersvereniging doet heel veel voor zijn leden. We kunnen twee keer per week centraal trainen, er worden spelregelavonden georganiseerd, een trainingsweekend naar Ameland dus genoeg activiteiten waar nog meer scheidsrechters aan deel zouden kunnen nemen.

Het twee keer per week trainen bij de centrale trainingen zorgt ervoor dat ik nog steeds topfit ben: Dat klopt want ik ben nu 42 jaar actief als scheidsrechter en de 60 gepasseerd maar ik voel me nog topfit. Daar ben ik ontzettend blij om want ik zou het fluiten van wedstrijden nog niet graag willen missen.

We hebben de jaarlijks terugkerende discussie over een langere winterstop weer achter de rug. Deel jij mijn mening dat we moeten stoppen met voetballen onder bijna Siberische omstandigheden zoals nu weer in de eredivisie gebeurde: Ja en nee. Siberische toestanden is niets maar als je zoals ik in de hogere jeugdafdelingen fluit dan sta je wel erg lang stil. Wat dat betreft zou de winterstop wel korter mogen.

Het digitaliseren van het wedstrijdformulier maakt het voor jullie als arbiters een stuk makkelijker want nu zijn alle namen goed te ontcijferen: Het digitale wedstrijdformulier is nog geen succes want bijna ieder weekend is er wel een storing maar laten we er vanuit gaan dat het de bekende kinderziektes zijn.

Wat is tot nu toe het mooiste duel dat je gefloten hebt en waarom: Dat was een duel in mei 1985 en ging tussen GVAV Rapiditas A1 en Lycurgus A1. Dat was een kampioenswedstrijd waar ruim 900(!) toeschouwers op af kwamen. Een geweldige wedstrijd met heel veel sfeer.

Wat wil Henk Krans verder nog kwijt: Ik fluit nu bijna 42 jaar en train nog 2 keer per week met veel plezier. Aan die periode heb ik veel vrienden overgehouden waar ik nog alle dagen dankbaar voor ben. Want echt scheidsrechter, het is nog steeds mijn lust en mijn leven.