Martin Rozema: Via FC LEO naar KNVB-scheidsrechter

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Het fluiten van wedstrijden binnen FC LEO beviel Martin Rozema zo goed dat hij in 2011 besloot om voor de KNVB te gaan fluiten. De scheidsrechter uit Leens vertelt hierover in het onderstaand vraaggesprek waar ook het digitale wedstrijdformulier, de toekomst van het arbitragekorps, de media en zijn voorlopig hoogtepunt als scheidsrechter aan de orde komen

1331106076Nscheids bij t zandt boerakker

Martin Rozema via FC LEO nu scheidsrechter voor de KNVB

Foto: Herman Spier Bedum

Wat heeft jou doen besluiten om scheidsrechter te worden: Was het voetbal zat en was al een aantal jaren voor FC Leo aan het fluiten en begon dit steeds leuker te vinden. Heb in 2011 het besluit genomen om voor de KNVB te gaan fluiten.

Als scheidsrechter ben je in het voordeel als jezelf gevoetbald hebt: Mee eens, ik heb ongeveer 28 jaar gevoetbald en dan kun je ook inleven in wat er in een speler omgaat tijdens een wedstrijd. Sommige scheidsrechters die niet zelf hebben gevoetbald fluiten echt precies volgens het boekje, en niet in de geest van de wedstrijd.

In de landelijke media wordt er teveel de nadruk opgelegd als een scheidrechter een foute beslissing neemt: Hier ben ik het mee eens, want als een voetballer een fout maakt wordt dat lang niet zo vaak herhaald als wanneer een scheidsrechter een fout maakt. Je moet in een split second beslissen of het een overtreding is of niet en met buitenspel ben je meestal afhankelijk van je assistenten.

Ik ben er van overtuigd dat de talentenklassen op termijn nieuwe scheidsrechters voor het betaalde voetbal opleveren: Niet helemaal mee eens want ik denk dat er soms te snel jonge scheidsrechters naar de talentenklassen worden overgeplaatst.

Bjorn Kuipers gaat zoals het er nu naar uitziet als scheidsrechter naar het EK. Dat is een terechte keuze: Ik denk het wel, want op dit moment vind ik hem wel de beste scheidsrechter die Nederland heeft, dus moet hij naar het EK.

Wat doet Martin Rozema in het dagelijks leven. In het dagelijks leven ben ik glazenwasser, kijk graag voetbal, luister graag naar muziek en geniet van de dingen thuis.

De scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is: Behalve een belangenvereniging is de COVS ook druk met onder andere trainingen, themabijeenkomsten en lezingen.

Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen, of is dat een te negatief beeld: Ik denk dat dit een te negatief beeld is. Ik heb zelf het idee dat er steeds meer jeugd begint te fluiten, dus denk ik niet dat er in de toekomst een tekort aan scheidsrechters zal zijn.

We hebben de jaarlijkse terugkerende discussie over een langere winterstop weer achter de rug. Deel jij mijn mening dat we moeten stoppen met voetballen onder bijna Siberische omstandigheden: Deze mening deel ik wel, want ondanks dat bijna elke club veldverwarming heeft is het voor het publiek niet echt een pretje om met min 10 in het stadion te zitten. Dus als het aan mij ligt een langere winterstop.

Wie is in jouw ogen de beste Nederlandse arbiter ooit en waarom: Een Nederlandse scheidsrechter vraag je me, ik weet zo niet iemand maar als het een ander mag zijn dan kies ik voor Collina, de oud-scheidsrechter uit Italië. Daar had iedereen respect voor en ze durfden hem bijna niet tegen te spreken. Als hij je aankeek dan wist je al genoeg.

Het digitaliseren van het wedstrijdformulier maakt het voor jullie als arbiters een stuk makkelijker want nu zijn alle namen goed te ontcijferen: Je kunt nu inderdaad duidelijk zien welke spelers er op het wedstrijdformulier staan. Dat was wel eens anders met de papieren versie, sommige mensen hebben namelijk een handschrift dat echt niet te lezen is. Het digitale wedstrijdformulier kost dus minder tijd dus heb je daardoor meer tijd om je voor te bereiden op de wedstrijd.

Wat is tot nu toe het mooiste duel dat je gefloten hebt en waarom: Dat is de wedstrijd FC Leo1-Viboa1 oefenwedstrijd eind seizoen 2010/2011. Niet alleen omdat het zo goed ging maar omdat er redelijk wat publiek was en daar kreeg ik aardig wat complimenten van en dat is wel leuk als je in groep 5* fluit, en voor diegene die het niet weten FC Leo was net vanuit de 4e naar de 3e klasse gepromoveerd en Viboa speelt in de 1e klasse.