Danny Makkelie(scheidsrechter betaald voetbal): Ik ga voor de absolute top

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Danny Makkelie is met zijn 28 jaar de jongste FIFA scheidsrechter die Nederland tot nu toe ooit gehad heeft. De talentvolle scheidsrechter is vanaf 1 januari 2011 dan ook Internationaal en Nationaal full time scheidsrechter. Danny vertelt in het onderstaande vraaggesprek aan Puurvoetbalonline onder andere over zijn trainingsschema, s die er voor moeten zorgen dat hij als scheidsrechter topfit aan een duel kan beginnen. Verder komt aan de orde wie zijn voorbeeld was als arbiter en komen ook de vele camera’s rond de velden aan bod.

Danny Makkelie is met zijn 28 jaar de jongste FIFA scheidsrechter die Nederland tot nu toe ooit gehad heeft. De talentvolle scheidsrechter is vanaf 1 januari 2011 dan ook Internationaal en Nationaal full time scheidsrechter. Danny vertelt in het onderstaande vraaggesprek aan Puurvoetbalonline onder andere over zijn trainingsschema, s die er voor moeten zorgen dat hij als scheidsrechter topfit aan een duel kan beginnen. Verder komt aan de orde wie zijn voorbeeld was als arbiter en komen ook de vele camera’s rond de velden aan bod.

             224229_127696550640673_100002009854159_205100_7612197_n


Jij bent met je 28 jaar ongetwijfeld een van de jongste scheidsrechters met een FIFA-badge: Klopt. Sinds 1 januari 2011 ben ik benoemd tot FIFA scheidsrechter en daarmee vooralsnog de jongste FIFA scheidsrechter die Nederland ooit geteld heeft. Ook op de Internationale lijst behoort tot één van de jongste arbiters.

Ik neem aan dat jij volledig beroepsmatig als arbiter actief bent of heb ik het mis: Ik ben sinds 1 december 2010 inderdaad volledig beroepsmatig als arbiter actief, zowel Nationaal als Internationaal. Daarvoor, was ik 10 jaar werkzaam als politieagent bij de regiopolitie Zuid-Holland-Zuid. Nu ben ik volledig in dienst van de KNVB.

Wanneer kwam jij op het idee om je volledig op het scheidsrechtersvak toe te leggen: Eigenlijk van jongs af aan al. Toen ik op mijn 12e begon met fluiten wilde ik al professioneel scheidsrechter worden. Op de basisschool wilde ik al tijdens de gymlessen spelleider zijn. Toen ik op mijn 16e solliciteerde bij de politie, maakte ik direct bekend dat ik ook scheidsrechter was in het amateurvoetbal en dat ik daarvoor graag vrijstelling wilde verkrijgen. Want bij de politie werk je naast onregelmatig, ook in de weekenden. De korpsleiding stond mijn ambitie niet in de weg en heeft altijd volledig meegewerkt. Ook relaties, vrienden, uitgaan, sociale contacten, verjaardagen, bruiloften op mezelf wonen kwam bij mij op de tweede plek. Mijn focus lag volledig gericht op carriere maken als scheidsrechter. De absolute top bereiken. 

Wat was het allereerste duel waar jij als scheidsrechter actief was: Dit waren jeugdwedstrijden bij mijn toenmalige voetbalclub SC. Stadspolders uit Dordrecht, waar ik tot mijn 20e als voetballer en (verenigings)scheidsrechter actief ben geweest.

Toen jij als scheidsrechter begon wie was toen jouw grote voorbeeld en waarom: Mijn grote voorbeeld in Nederland was toen Dick Jol. Zijn stijl, persoonlijkheid, uitstraling en manier van fluiten (gedurfd en lekker laten spelen) trok mij wel. Ik herkende heel veel van hem in mezelf. Ik nam ook sommige dingen van zijn stijl over waar ik mij goed bij voelde. 

Tegenwoordig wordt iedere foute beslissing van een scheidsrechter in de media helemaal uitgemolken omdat het door te veel camera’s gezien wordt. Deel jij mijn mening: Ja ben ik het mee eens. Vanwege de sportieve en financiële belangen, worden veel zaken onder een vergrootglas gelegd. Van de vele camera's kunnen wij scheidsrechters het niet winnen. Het gaat allemaal zo snel en je moet in een split second beslissen. Fouten maken zit opgesloten in de arbitrage, al proberen we dit natuurlijk tot een minimum te beperken en een wedstrijd zo eerlijk en sportief mogelijk te laten verlopen. Dat verdienen de clubs, spelers en publiek. Daarbij zijn wij ook gebaat als de spelers een positieve bijdrage willen leveren. De media, zoals kranten, tijdschriften en de vele praat- en sportprogramma's dragen natuurlijk ook bij aan de discussies rondom goede en foute beslissingen.

Nederland heeft het niet getroffen met de poule-indeling op het EK of denk jij daar anders over: Het is mijn inziens de zwaarste poule, de poule des doods. Oranje zal dus gelijk vanaf het begin vol aan de bak moeten. Normaal gesproken groeit Oranje tijdens een toernooi en worden ze elke wedstrijd steeds beter. Voor groei zal nu geen tijd zijn. Want tegen Duitsland en Portugal moet gewonnen worden. Het voordeel van een moeilijke poule is wel, dat als ze de volgende ronde bereiken, ze vol zelfvertrouwen zitten om de finale te kunnen bereiken en te winnen.

Een paar weken geleden is het gebeurd dat een vader een scheidsrechter van 12 jaar, die een wedstrijd van de E-pupillen floot, heeft bedreigd. Moeten we niet als daad stellen dat het team waar hij bij betrokken is uit de competitie gehaald wordt of gaat dat te ver: Dit soort zaken zijn in en in triest. Ik heb dan ook geen goed woord over voor de actie van deze vader. Ik zou me dood schamen als mijn vader zoiets zou doen. Ouders moeten juist blij zijn dat er vrijwilligers zijn die willen fluiten, zodat hun kinderen kunnen voetballen. Ik hoop dan ook dat deze 12 jarige scheidsrechter gewoon wil blijven fluiten. Om als daad te stellen door het team uit de competitie te halen waar deze vader bij betrokken is, vind ik eerlijk gezegd geen gepaste maatregel. Want die pupillen zijn niet verantwoordelijk voor het gedrag van hun ouders. Ik zou een alternatieve straf zoals die vader een verplichte scheidsrechterscursus laten volgen gepaster vinden. Wil hij daar niet aan mee werken, dan zou ik hem als club verdere toegang tot het sportpark ontzeggen.

Wat doe jij aan trainingen zodat jij tijdens jouw wedstrijden goed in conditie bent: Wij krijgen tweewekelijks van de KNVB via de e-mail trainingsschema's aangeleverd. Deze trainingen zijn op maat gemaakt en bedoeld om je conditioneel sterk(er) te maken. Elke week (afhankelijk van het aantal wedstrijden) heb je meestal drie trainingsvormen:

(1) twee tot drie keer een conditionele training (pittig, sprint, interval- en/of duurtraining);

(2) voorbereidende training (lichte training een dag voor de wedstrijd);

(3) hersteltraining (de dag na de wedstrijd), zoals uitlopen, uitfietsen of uitzwemmen. De trainingen worden met een hartslagmeter geregistreerd en moeten wij terug sturen naar de KNVB, zodat deze gecontroleerd en eventueel aangepast kunnen worden.

Wat is tot nu toe het mooiste duel in je carrière geweest en waarom: Het mooiste duel wat ik tot nu toe als scheidsrechter heb gefloten, was de wedstrijd Atletico Madrid tegen Stromgodset in de voorronde van de Europa League. Dit was pas mijn tweede wedstrijd als FIFA scheidsrechter en ik werd door de UEFA gelijk al bij deze grote club in Madrid aangesteld. Ook het stadion; het Vicente Calderon, met een capaciteit van 55.000 toeschouwers, was indrukwekkend.

Net als een voetballer die voor een EK of WK geselecteerd hoopt te worden is dat ook op een scheidsrechter van toepassing. Daarom de vraag voor welk WK ga je vol voor Brazilië, Rusland of Qatar: Het is mijn streven om mee te strijden als scheidsrechter voor het EK van 2016, een automatisch gevolg is dat ik daarna voor het WK in 2018 wil strijden. Het WK in Rusland dus.

Roelof Luinge is na zijn carrière in het betaalde voetbal teruggekeerd naar de amateurs. Is dat ook voor jou een eventuele optie: Eerlijk gezegd denk ik van niet. Mijn ambitie ligt op een veel hoger niveau en ik streef altijd naar het hoogst haalbare. Het amateurvoetbal zou voor mij een flinke stap terug betekenen en ik denk niet dat ik mij daarvoor wekelijks weet op te laden of te motiveren. Mijn voldoening zou dan veel meer liggen in het opleiden en begeleiden van talentvolle scheidsrechters of de mogelijkheid tot het innemen van een positie binnen de scheidsrechterscommissie.

Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog graag vertellen: Niks, leuke en verfrissende vragen!