Frans Arnoud Ozinga werd bij toeval assistent-scheidsrechter

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Frans Arnoud Ozinga debuteerde dit jaar in het betaalde voetbal bij de wedstrijd tussen de beloften van ADO Den Haag en Sparta als assistent-scheidsrechter. De twintig jarige inwoner van Aduard zit in de talentenklas waar aankomende assistent-scheidsrechters klaargestoomd worden voor de eredivisie. Daar vertelt hij over in onderstand interview waar verder de media aandacht, de kansen van Oranje op het EK en zijn toekomst als assistent-scheidsrechter aan de orde komen.

Frans Arnoud Ozinga debuteerde dit jaar in het betaalde voetbal bij de wedstrijd tussen de beloften van ADO Den Haag en Sparta als assistent-scheidsrechter. De twintig jarige inwoner van Aduard zit in de talentenklas waar aankomende assistent-scheidsrechters klaargestoomd worden voor de eredivisie. Daar vertelt hij over in onderstand interview waar verder de media aandacht, de kansen van Oranje op het EK en zijn toekomst als assistent-scheidsrechter aan de orde komen.

                                     211805_1018451770_1497318187_n

                                         Frans Arnoud Ozinga


Jij bent actief in het betaalde voetbal als assistent-scheidsrechter. Ben je dat al een aantal jaren: Dit is mijn eerste seizoen op het talententraject betaald voetbal. Hiervoor heb ik één seizoen in de Hoofdklasse zondag gevlagd.

Je woont, zo staat in jouw Facebook-info, in Aduard. Heb jij ook voor Aduard 2000 gevoetbald: Ja, ik heb tot mijn 17e bij Aduard 2000 gevoetbald. Op een gegeven moment stond ik meer langs de lijn met een vlag in de hand dan dat ik voetbalde. Op dat moment heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met voetballen en mij te storten op het fluiten van wedstrijden. Al snel had ik door dat wedstrijden fluiten niet echt mijn ding was en ben ik begonnen met assisteren.

Je bent in dienst bij de KNVB. Is dat een volledige baan: Haha, een volledige baan zou ik het niet willen noemen. Ik vlag nu bijna elke maandag een beloftenwedstrijd en af en toe in het weekend wil er nog wel eens een Hoofd- of Topklasse wedstrijd voorbij komen. Meestal ben ik dus één middag/avond  per week kwijt aan het vlaggen. Natuurlijk moet er ook getraind worden, maar ook dat neemt niet heel veel tijd in beslag. Veel meer tijd daarentegen ben ik kwijt aan de studie, maar ja, dat is dan wel weer een ‘volledige baan’.

Ik sprak laatst een 44-jarige arbiter en die vertelde dat je op die leeftijd door de voetbalbond als ‘oud” wordt gekwalificeerd. Geldt dat ook voor assistent-scheidsrechters: Als je puur kijkt naar leeftijd, zou je 44-jarigen als oud kunnen kwalificeren. Aangezien de KNVB bezig is om te verjongen, ben je als 44-jarige al gauw 'oud'.  'Oud' wordt tegenwoordig ook al vaak gekoppeld aan 'niet goed' of 'slecht'. Dit vind ik echter onterecht. Er lopen genoeg arbiters rond die 44 jaar zijn of ouder die het nog prima doen! Leeftijd heeft dus lang niet altijd met kwaliteit te maken. Het gaat erom of je de wedstrijd nog goed kan leiden. En als je dat op je 60e nog steeds kan, dan ben je misschien qua leeftijd wel een van de ouderen, maar doe je qua fluiten misschien niet eens onder voor iemand van 30. Ik denk wel dat je goed moet kijken naar de inzet van de al wat oudere scheidsrechters en dan heb ik het over het amateurvoetbal. Ik sta soms wel eens bij wedstrijden te kijken waarbij het spel snel op en neer gaat, er veel gebeurt en dat de scheidsrechter de middencirkel amper uitkomt. Dit zorgt nogal eens voor irritaties en frustraties, omdat de scheidsrechter dan gewoon niet alles kan zien. Ik denk dat we dat de ploegen niet aan moeten doen, maar ook de scheidsrechter niet. Je fluit voor je plezier en om elke wedstrijd gezeur en gezeik te hebben, lijkt mij niet bevorderlijk voor het plezier in je hobby! 
 

Iedere scheidsrechter hoopt ooit op een WK of EK actief te zijn. Gezien jouw leeftijd ben je een ‘coming men” in de scheidsrechterswereld. Ga jij voor Brazilië, of Quatar wat het WK betreft: Het WK in Brazilië is in 2014, dus al over 3 jaar. Dat lijkt me te vroeg. Het WK in Quatar is in 2022, dan ben ik 31 en heb ik veel meer ervaring met het assisteren van wedstrijden. Tegen die tijd zou een WK misschien mogelijk kunnen zijn. Maar goed, dit zou pas over een lange tijd aan de orde kunnen zijn. Eerst maar eens zorgen dat we de volgende stap kunnen zetten: promotie naar de Masterclass. 
Wat was jouw debuutwedstrijd in het betaalde voetbal: Mijn eerste wedstrijd in de beloften eredivisie was ADO Den Haag tegen Sparta Rotterdam.
Er is steeds wel wat te doen rond de arbitrage. Ik vind dat iedere fout steeds meer en meer uitgemolken wordt. Deel jij mijn mening: De laatste tijd wordt er inderdaad veel gefocust op fouten die arbiters maken. Elk weekend zijn er wel een aantal momenten die voor de voetbalprogramma’s aanleiding zijn om flink te zeuren over het niveau van de scheidsrechters in Nederland. Ik ben het aan de ene kant met je eens dat er vaak te lang wordt gepraat over ‘fouten’. Kijk maar naar de rode kaart die Kevin Blom uitdeelde aan Strootman in de wedstrijd Twente-PSV. De gehele week na deze wedstrijd werd er nog gediscussieerd over de kaart, terwijl er naar mijn mening maar één beslissing mogelijk was: rode kaart. Aan de andere kant vind ik het wel een goede zaak dat wij als scheidsrechters en assistenten op onze fouten gewezen worden, zodat we er van kunnen leren.
Hoe vaak train jij in een week: Ik train 1 à 2 keer in de week. 
 

Waarom ben jij assistent-scheidsrechter geworden: Dat is een lastige vraag. Ik ben er als het ware een beetje ingerold. Na mijn periode als voetballer heb ik eerst de BOS cursus gedaan en ben ik begonnen met het fluiten van wedstrijden. Na 5 vijf wedstrijden had ik er al weer genoeg van, want het fluiten lag mij niet en om eerlijk te zijn had ik er ook geen plezier aan. Ik wilde eigenlijk helemaal stoppen met het ‘scheidsrechteren’, maar toen zag ik een stuk op de KNVB site met de oproep je op te geven voor de cursus assistent scheidsrechter, want de Topklasse kwam er aan en men zocht extra assistenten. Dit heb ik toen gedaan en toen bleek dat ik het wel aardig kon en het ook leuk vond, ben ik dit blijven doen.

Zoals het er naar uitziet gaat Bjorn Kuipers naar het EK in Polen en de Oekraïne. Een terechte keuze: Bjorn Kuipers doet het de laatste tijd erg goed. Zo heeft hij onlangs de Supercup mogen fluiten en laatst nog een EK play-off wedstrijd. Ook in de Eredivisie is hij een van de betere scheidsrechters, dus ja, ik vind het wel een terechte keuze. 
 

Is de regel nog steeds van toepassing dat jij bijvoorbeeld niet bij FC Groningen als assistent-scheidsrechter kunt zijn: Niet dat ik weet, want ik sta voor 28 november gewoon aangesteld bij Jong FC Groningen- Jong FC Twente. 

Waarom wordt Nederland volgend jaar Europees Kampioen: Misschien bij het volleybal of bij het tafeltennissen, maar Nederland wordt geen Europees Kampioen voetbal. Afgelopen week speelden ze tegen Duitsland, waar ze met 3-0 verslagen werden. Ik vond het spel van Nederland niet om aan te zien, ze waren geen schim van het elftal dat speelde op het WK. Nu duurt het gelukkig nog even voor het WK begint en misschien had het elftal een offday, maar ik heb zo'n voorgevoel dat het niet gaat lukken in 2012. Ik hoop trouwens wel dat ik ongelijk heb!