Scheidsrechter Jochem Kamphuis wil graag meer respect voor de scheidsrechter

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Jochem Kamphuis is scheidsrechter in het betaalde voetbal en vertelt daarover in de rubriek: Scheidsrechtersbal opgegooid. Verder aandachtspunten zijn onder andere de rol van de media, de leeftijdsgrens van scheidsrechters en het feit dat er wel iets meer respect voor de scheidsrechters in het amateurvoetbal opgebracht mag worden.

Jochem Kamphuis is scheidsrechter in het betaalde voetbal en vertelt daarover in de rubriek: Scheidsrechtersbal opgegooid. Verder aandachtspunten zijn onder andere de rol van de media, de leeftijdsgrens van scheidsrechters en het feit dat er wel iets meer respect voor de scheidsrechters in het amateurvoetbal opgebracht mag worden.

                 208056_217874321556180_100000008409861_947112_8052916_n

 

Als scheidsrechter is het goed dat jezelf gevoetbald hebt: Ik denk dat het in ieder geval in je voordeel kan werken. Je staat dan gevoelsmatig dichter bij het spel staat en je kunt emoties plaatsen, want die heb je zelf ook gevoeld toen je nog speelde. Maar het is geen must. zonder eigen voetbalcarrière kun je door veel ervaring op te doen het spel ook beter gaan begrijpen en daardoor wordt het fluiten makkelijker.

In de media wordt teveel doorgezeurd over een foutieve beslissing van de arbitrage: In sommige gevallen vind ik dat absoluut het geval. Als scheidsrechter heb je slechts een split second om een beslissing te nemen. Achteraf wordt er naar mijn idee dan soms te veel een ‘te groot item’ van gemaakt, maar er is al wel een duidelijke verbetering merkbaar. Voorafgaand aan elk seizoen gaat de technische staf bij de verslaggevers langs om de richtlijnen van het seizoen te verduidelijken. Dit doen we ook bij alle clubs. Dit neemt veel vragen en onduidelijkheden weg en hiermee creëren we begrip voor onze positie en beslissingen.Hiernaast moeten we ons er ook niet te druk over maken. Er wordt nou eenmaal veel nagesproken over wedstrijden. En ook scheidsrechters maken wel eens fouten.

Na je zeventigste mag je voor de KNVB nog wedstrijden fluiten wat iedereen van harte toejuicht. Is het ook in jouw ogen een goede keuze of deel jij mijn mening dat ook de oudere arbiter zijn testen moet halen qua conditie: Dit vind ik afhankelijk van het niveau. Ik ben het helemaal met u eens, dat als je bijvoorbeeld standaard eerste elftallen of hogere jeugd groepen fluit moet voldoen aan de gestelde conditie en spelregel eisen. Dit is nu ook het geval. Maar als je jezelf nog fit voelt en er erg veel plezier in hebt, dan is het toch prima dat je na je 70e een wedstrijdje bij de club fluit?

Vaak zie ik dat arbiters een kleur shirt dragen die veel lijkt op die van een keeper in die wedstrijd. Zijn daar geen regels voor: Ja, “de doelverdedigers moeten kleding dragen die hen onderscheidt van de andere spelers, de scheidsrechter en de assistent-scheidsrechters”. Dat is de letterlijke tekst uit het spelregelboek veldvoetbal, uitgave juli 2011.

Wat is tot nu toe jouw mooiste duel geweest die je hebt gefloten: Ik heb een aantal mooie wedstrijden in de Jupiler League mogen leiden, waaronder: BV Veendam – Fc Emmen, Helmond Sport – Fc Eindhoven en SC Cambuur – Fc Volendam. In mei dit jaar heb ik gefloten op het vierlanden toernooi onder de 18 in Lissabon. Hier heb ik Portugal – USA mogen fluiten. Een fantastische ervaring! Ook ben ik dit jaar in de Europa League 4e official geweest bij Atletico Madrid – Stromsgodset. Dat was ook een van mijn mooiste ervaringen op het gebied van arbitrage.

Ben jij volledig in dienst van de KNVB of doe je er nog wat naast: Nee ik ben niet volledig in dienst bij de KNVB. Naast het fluiten werk ik 24 uur per week bij O.K. Invest als Vastgoed Manager. Hier houd ik mij onder andere bezig met de verhuur en het onderhoud van bedrijfs- en kantoorgebouwen.

Van scheidsrechters wordt vaak gezegd dat ze ijdel zijn waar ik het wel een beetje mee eens ben. Waarom heb ik ongelijk: Het is maar net hoe je er tegen aan kijkt. Als scheidsrechter leid je een wedstrijd met 22 verschillende spelers en een tal van onvoorspelbare wendingen in het spel. Je moet dan wel stevig in je schoenen staan en een bepaalde vorm van zelfverzekerdheid hebben / uitstralen. Bij deze uitstraling is ook je eerste indruk van groot belang en je krijgt geen tweede kans om die te maken.Naar mijn idee is het dus belangrijk dat een scheidsrechter zelfverzekerdheid uitstraalt, er netjes en verzorgt uitziet, dat zijn kleding perfect zit en o.a. de voetbalschoenen gepoetst zijn. Jij ziet het als ijdel, ik als goed voorbereid.

Nog te vaak worden collega’s van jou in de lagere klasses gemolesteerd en worden er wedstrijden gestaakt. De KNVB gaat strenger straffen maar denk jij dat het gaat helpen: Ik hoop het! Het is belachelijk wat er soms op de velden gebeurd. Natuurlijk zijn we het weleens niet eens met een scheidsrechter of assistent-scheidsrechter en natuurlijk maken zij ook weleens een fout. Maar dit alles rechtvaardigt geen geweld. Een ieder staat daar op zijn vrije dag en doet zijn best. Daar moeten we met elkaar meer respect voor krijgen. Het is jammer dat dit bewerkstelligd moet worden met hogere straffen, want dit respect had er eigenlijk al van nature moeten zijn.

Welke scheidrechter is jouw grote voorbeeld: Ik heb niet echt een specifiek voorbeeld. Elke scheidsrechter heeft zijn eigen stijl en kenmerkende onderdelen in zijn arbitrage. Van al deze wijzen van fluiten leer ik veel door ook veel voetbal te kijken. Uiteindelijk zal ik aan de hand hiervan en mijn eigen ervaringen langzaam mijn eigen stijl ontwikkelen.    

 

Wat heb ik je niet gevraagd en wil je wel graag vertellenVoetbal is een van de grootste sporten en wekelijks worden er onder de vlag van de KNVB al ruim 30.000 wedstrijden gespeeld. Zonder scheidsrechters kunnen deze wedstrijden niet worden gespeeld, maar ook zonder spelers is dit natuurlijk niet mogelijk. Ongeacht het niveau waarop wordt gespeeld vind ik het belangrijk dat we er met elkaar iets moois van maken en respect hebben voor elkaar!