Scheidsrechtersbal opgegooid door: Adriaan Inia.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Met Adriaan Inia maken starten we weer met de rubriek ‘Scheidsrechtersbal opgegooid’. Adriaan Inia is naast assistent-scheidsrechter medewerker scheidsrechterszaken bij de KNVB en vulde voor Puurvoetbalonline de vragen en stellingen voor deze ‘opgefriste’ rubriek in.

Met Adriaan Inia maken starten we weer met de rubriek ‘Scheidsrechtersbal opgegooid’. Adriaan Inia is naast assistent-scheidsrechter medewerker scheidsrechterszaken bij de KNVB en vulde voor Puurvoetbalonline de vragen en stellingen voor deze ‘opgefriste’ rubriek in.

 

                                       1313176203NAdriaan_Inia

            Medewerker Scheidsrechterszaken KNVB en assistent-scheidsrechter Betaald Voetbal: Adriaan Inia


Als scheidsrechter of als assistent-scheidsrechter ben je in het voordeel als je zelf hebt gevoetbald: Absoluut! Je weet ongeveer hoe er gespeeld wordt en hoe voetballers kunnen reageren op beslissingen die niet altijd in hun voordeel zijn.

De regel dat je als arbiter op je 70e moet stoppen bestaat niet meer wat een juiste beslissing is: Er zijn genoeg mogelijkheden om te bepalen of iemand nog geschikt is als scheidsrechter. Denk aan de rapportage en de testen die gevolgd moeten worden. Als je van de ene op de andere dag niet meer je hobby uit mag oefenen, omdat je jarig bent geweest is niet meer van deze tijd. Binnen de FIFA hanteren ze overigens nog steeds de leeftijdsgrens van 45 jaar. Collina, van der Ende, Jol etc. moesten stoppen omdat ze 45 jaar waren, terwijl ze tot de wereldtop behoorden.

In de landelijke media wordt de nadruk steeds vaker gelegd op wat de arbitrage fout doet: Het is niet interessant als iemand een goede beslissing neemt of goed presteert. De media neemt het vaak op voor de spelers, omdat ze daar een belang bij hebben. Immers de media wil graag de goede band bewaren, omdat ze de spelers of de trainers ook graag nog een keer willen interviewen. Het is makkelijk om de schuld bij de scheidsrechter te leggen. Van hem zullen ze toch geen last hebben.

De talentenklassen zorgen voor het nodige talent dat kan doorstoten naar het betaalde voetbal: Hoe hoger het niveau in het amateurvoetbal, hoe kleiner de overstap is naar het betaalde voetbal. Om beter te worden zul je in een sterke competitie moeten spelen zoals de Topklasse nu is.

Dat scheidsrechters die in de top van het amateurvoetbal fluiten maar een geringe vergoeding krijgen is niet terecht als je kijkt naar de belangen die op het spel staan: Door een hogere vergoeding ga je echt niet beter fluiten. Wel ben ik van mening dat er een balans moet zijn tussen datgene waar de scheidsrechters leiding over geven.

Dat er in het amateurvoetbal geregeld scheidsrechters gemolesteerd worden is voor mij onbegrijpelijk: Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden. Het is alweer een tijdje geleden, maar bij de toenmalige Hoofdklasse wedstrijd Be Quick Gr. - Appingedam kreeg ik van een supporter een klap. Hij was het niet eens met een strafschop die ik gaf. Het heeft voor een scheidsrechter een behoorlijke impact als zoiets gebeurt en dat terwijl hij naar eer en geweten beslissingen neemt. Als scheidsrechter zou je soms wel eens wat meer begrip willen hebben. Wij kunnen immers niet alles alleen en zullen samen met de voetballers, het kader en het publiek dit prachtige spel zonder problemen moeten kunnen spelen. Toch??

Roelof Luinge behoort nog steeds tot de toppers in het amateurvoetbal: Het is prachtig dat Roelof nog steeds plezier heeft in zijn hobby. Dat is de basis om goed te presteren.

Dat ik bij het afscheidsduel van Edwin van der Sar aanwezig was als assistent-scheidsrechter beschouw ik als het hoogtepunt uit mijn carrière tot nu toe: Het was prachtig om tussen alle toppers van het Nederlandse voetbal te mogen staan. Mijn hoogtepunten waren echter mijn deelname aan het EK 2008 en de vele wedstrijden in de Champions League, waaronder Real Madrid-Juventus.

Dat er steeds meer technische hulpmiddelen zullen komen in het betaalde voetbal is niet tegen te houden: Als we een beetje verder kijken dan puur naar de hulp van de technische middelen zullen we toch moeten concluderen dat er maar één persoon de beslissing kan nemen: de scheidsrechter. Het aantal fouten zal zeker minder worden, maar fouten zullen blijven bestaan. Als we van meer hulpmiddelen gebruik gaan maken moeten we ook eens met zijn allen accepteren dat fouten “gewoon” bij het voetbal horen. En dan niet alleen denken aan de fouten die scheidsrechters maken, maar ook de fouten van de spelers benoemen.

Buitenspel staan is iets wat door velen op het veld en tribune niet goed wordt begrepen: Als je een toeschouwer vraagt wat buitenspel is kan hij het je niet uitleggen, terwijl hij waarschijnlijk het hardst schreeuwt. Het is de moeilijkste regel van het voetbal en de interpretatie (wanneer is het strafbaar buitenspel) gaat heel ver en ontwikkeld zich nog steeds. Eigenlijk is het fysiek onmogelijk om én het speelmoment én de buitenspellijn te beoordelen. De insteek is om zoveel mogelijk het voordeel aan de aanvallende partij te geven. Maar buitenspel zal heel vaak een discussiepunt zijn.

Wat houdt de functie medewerker scheidsrechterszaken precies in: Samen met drie collega’s bezetten wij met de ons beschikbare scheidsrechters zoveel mogelijk wedstrijden in het amateurvoetbal district Noord. Alle wijzigingen, verhinderingen, gegevens van scheidsrechters, rapportage, organiseren van bijeenkomsten, luisterend oor en noem maar op worden door ons verwerkt en/of behandeld. Wij zijn er voor de scheidsrechter en proberen hem/haar zoveel mogelijk te ondersteunen.