Scheidsrechtersbal opgegooid door Robert de Wit

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

De in Groningen woonachtige Robert de Wit is vanaf 2005 als scheidsrechter actief. De twintigjarige arbiter geldt als een van de talenten uit het Noorden en gooide voor Puurvoetbalonline de scheidsrechtersbal omhoog.

De in Groningen woonachtige Robert de Wit is vanaf 2005 als scheidsrechter actief. De twintigjarige arbiter geldt als een van de talenten uit het Noorden en gooide voor Puurvoetbalonline de scheidsrechtersbal omhoog.

 alphen4

 Robert de Wit spreekt hier een speler van Alphen vermanend toe

 

Als scheidsrechter ben je in het voordeel als je zelf gevoetbald hebt.
Hier ben ik het absoluut mee eens. Je leert om naast de regels ook in de sfeer van de wedstrijd te fluiten. Daar is ervaring als voetballer erg handig bij. Je kijkt op een andere manier naar een wedstrijd en hebt een beeld voor je van hoe jij een goede scheidsrechter ziet als voetballer. Door deze bagage mee te dragen ben je beter in staat om een wedstrijd aan te voelen.

De regel dat je op je zeventigste als KNVB-arbiter moet stoppen bestaat niet meer en dat is een juiste beslissing. Ik vind dit een goed uitgangspunt. Het lijkt mij dat je mensen beter kunt beoordelen op hun manier van fluiten dan op hun leeftijd. Mensen die op hun 70ste nog fit zijn moet je gewoon in blijven zetten als ze dit graag willen.

In de landelijke media wordt er teveel de nadruk opgelegd als een scheidrechter een foute beslissing neemt. Helaas is dit maar al te waar. De media vergeten soms dat scheidsrechters maar mensen zijn. Een scheidsrechter ziet alles maar 1 keer en moet op basis daarvan een beslissing nemen. Uiteraard kun je niet op tegen alle camera’s in een stadion. Als je de vraag omdraait vind ik dat er wel eens wat meer gekeken mag worden naar de dingen die onze scheidsrechters goed doen. Dat wordt in mijn ogen vaak te weinig benadrukt door de media ‘’goed nieuws is geen nieuws’’

Ik ben er van overtuigd dat de talentenklassen op termijn nieuwe scheidsrechters voor het betaalde voetbal opleveren. Ik zie op dit moment enorm veel jonge talentvolle scheidsrechters over de voetbalvelden lopen en maak me geen zorgen over de toekomst van scheidsrechters in het betaald voetbal. De talentenklassen worden in mijn ogen erg goed begeleid en wat goed is komt vanzelf boven drijven. We moeten echter niet vergeten dat we op ieder niveau goede scheidsrechters nodig hebben en daarom ben ik blij dat er steeds meer aandacht aan onze scheidsrechters besteed wordt.

Nederland levert bij het EK in Polen en de Oekraïne ten minste een arbiter. Als het aan mij ligt wel. Ik vind dat er in het Nederlandse betaalde voetbal voldoende scheidsrechters rondlopen die voldoen aan de eisen voor het EK. Nu hopen dat de FIFA er net zo over denkt.

Als je ziet wat arbiters tijdens wedstrijden in het amateurvoetbal soms meemaken zou de vergoeding die ze krijgen wel wat hoger mogen zijn. De vergoeding mag altijd hoger. Maar ik denk dat een vergoeding in de vorm van respect veel meer betekend voor scheidsrechters. Ook goede begeleiding vanuit de KNVB op het gebied van persoonlijkheid en uitstraling is hierbij erg belangrijk. Je weet dat je als scheidsrechter af en toe vervelende situaties meemaakt, maar daar gaat een vergoeding echt niets aan veranderen. Je moet geen scheidsrechter worden, omdat je een zakcentje wilt verdienen. Als scheidsrechter ben je een voetbal liefhebber en moet je ondersteuning krijgen op vervelende momenten, zodat je plezier blijft houden in het fluiten.

De scheidsrechtersvereniging COVS doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is. Ik ben zelf al jaren lid van de COVS Groningen en ben er trots op dat ik lid ben van deze vereniging. Veel mensen denken dat een COVS vereniging alleen bestaat voor conditietrainingen, maar deze verenigingen doen veel meer: Je leert er een hoop mensen kennen en leert heel veel van je collega’s. Bovendien worden er een hoop activiteiten georganiseerd, zoals: spelregelkampioenschappen, gastsprekers, het jaarlijkse trainingskamp naar Ameland, hulp bij problemen en ga zo maar door. Ik wil iedere scheidsrechter die geen lid is aanraden om een keer langs te komen bij de COVS om de sfeer te proeven!

Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen. Ik durf daar nu nog geen uitspraken over te doen, omdat ik niet weet hoe we er precies voor staan. In district Noord zijn er veel nieuwe jonge talentvolle scheidsrechters bijgekomen, maar of dit er genoeg zijn om alle wedstrijden te bemannen is nog maar de vraag. Scheidsrechter worden is tegenwoordig niet iets wat bij mensen bovenaan het lijstje staat. Mede door de verruwing in de maatschappij, werken om geld te verdienen, etc.

Het is een uitstekende zaak dat Roelof Luinge verder is gaan fluiten in het amateurvoetbal en zijn voorbeeld zou door meer scheidsrechters uit het betaalde voetbal gevolgd moeten worden. Roelof Luinge is een icoon voor het voetbal. Hij laat zien dat hij zich na al die jaren op het hoogste niveau niet te min voelt om in het amateurvoetbal verder te gaan. Ik hoop dat er meer scheidsrechters zijn die hem zullen volgen. Ik hoop alleen niet dat deze mensen hiermee jonge talentvolle scheidsrechters in de weg staan.

Het digitaliseren van het wedstrijdformulier maakt het voor ons als arbiters een stuk makkelijker want nu zijn alle namen goed te ontcijferen. Ik fluit dit seizoen zelf in groep 21 en kom dus overal in het land. Soms kom je elftallen tegen waar ik geen naam goed uit zou kunnen spreken, laat staan schrijven. Ik denk dat het digitale wedstrijdformulier niet alleen een uitkomst is voor het ontcijferen van namen, maar veel meer pluspunten heeft. Voor een wedstrijd wil iedereen bezig zijn met die wedstrijd. Soms zitten leiders ruim een half uur aan een tafel om het formulier in te vullen. Nu kan iedereen zich na 10 minuten lekker richten op de wedstrijd.

Dat Michel Winter afgevallen is als scheidsrechter in het betaalde voetbal is jammer voor de Noordelijke arbiters: Dit is inderdaad erg zonde voor zowel Michel Winter als voor de KNVB district noord. Met het wegvallen van Roelof Luinge (vorig seizoen), Kristian Bakkelo & Michel Winter zijn er weinig noordelingen meer te vinden in het scheidsrechterskorps. Ik hoop dat Michel besluit om in de top van het amateurvoetbal te gaan fluiten, want hij is en blijft een goede scheidsrechter.

Ik heb tot nu toe alles uit mijn carrière als scheidsrechter gehaald. Mijn carrière verloopt tot op heden erg goed. Ik ben in nog geen 3 jaar van de starters groep in groep 21 terecht gekomen en ben daar enorm trots op. Ik had er een paar jaar geleden alleen van mogen dromen om de toppers van de toekomst te mogen fluiten in de landelijke jeugd. Dat ik zulke grote stappen heb gemaakt is een droom die uitkomt. Ik hoop nog veel te kunnen bereiken als scheidsrechter, maar wil benadrukken dat dit al heel mooi is om te bereiken. De belangrijkste dingen die mij als scheidsrechter hebben doen groeien is het plezier in mijn hobby, de begeleiding vanuit de KNVB, de COVS en mijn vrienden en familie die mij altijd hebben gesteund om scheidsrechter te zijn.