Scheidsrechtersbal opgegooid door Christian Mulder

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Christian Mulder is de volgende scheidrechter die de scheidsrechtersbal opgooit voor Puurvoetbalonline. Christian is twintig jaar, woonachtig in Uithuizen en fluit vanaf het seizoen 2009-2010

Christian Mulder is de volgende scheidrechter die de scheidsrechtersbal opgooit voor Puurvoetbalonline. Christian is twintig jaar, woonachtig in Uithuizen en fluit vanaf het seizoen 2009-2010.

Christian_Mulder

Christan Mulder als scheidsrechter voor aanvang van het duel WTOC 1 tegen SC Stiens 1

 

 

 

 

Als scheidsrechter ben je in het voordeel als jezelf gevoetbald hebt: Je kunt wel situaties beter inschatten omdat jij ze zelf ook mee gemaakt hebt. Nu is dit geen garantie omdat jij als niet voetballer ook best situaties goed kunt inschatten. Zo kan het ook een nadeel zijn omdat je dan duels door laat gaan omdat je zoveel van het spelletje houd. En daardoor te lang laat doorgaan.

De regel dat je op je zeventigste als KNVB-arbiter moet stoppen bestaat niet meer en dat is een juiste beslissing: Dit vind ik correct. Op je 70e kun je best nog een goede scheidsrechter zijn die zijn hobby nog goed kan uitvoeren.

In de landelijke media wordt er teveel de nadruk opgelegd als een scheidrechter een foute beslissing neemt: Daar ben ik het mee eens. In de media word toch ook niet elke gemiste kans van een voetballer bekritiseerd. Dan hebben we kranten 10 keer zo dik.

Ik ben er van overtuigd dat de talentenklassen  op termijn nieuwe  scheidsrechters voor het betaalde voetbal opleveren: Dat is wel de bedoeling van die klassen. Dus ga ik ervan uit dat het ook op termijn resultaat op zal leveren.

Nederland levert bij het EK in Polen en de Oekraïne tenminste een arbiter: Zeker, internationaal staan onze scheidsrechters er best goed op.

Als je ziet wat arbiters tijdens wedstrijden in het amateurvoetbal soms meemaken zou de vergoeding die ze krijgen wel wat  hoger mogen zijn: De vergoeding is vrij schappelijk. Niet elke hobby word betaald. Voor de meeste hobby’s betaal je zelfs, dus ik vind het prima.

De scheidsrechtersvereniging COVS doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is:. Ze verzorgen trainingen onder leiding van goede trainers. Ook word er elk jaar een trainingskamp georganiseerd, en zijn er verenigingsavonden. Ik vind dat de COVS al heel veel doet, en dit ook goed doet.

Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen: Ik ken de aantallen niet. Maar naar mijn idee zijn er best veel jeugdigen die het fluiten ambiëren. Dus hier kan ik geen goed antwoord op geven.

Het is een uitstekende zaak dat Roelof Luinge verder is gaan fluiten in het amateurvoetbal en zijn voorbeeld zou door meer scheidsrechters uit het betaalde voetbal gevolgd moeten worden: Hier ben ik het wel mee eens. Natuurlijk is het op papier wel een stap terug. Maar je bent toch scheidsrechter omdat je het leuk vind…..

Het digitaliseren van het wedstrijdformulier maakt het voor ons als arbiters een stuk makkelijker want nu zijn alle namen goed te ontcijferen: Voor sommige (met alle respect) oudere scheidsrechters is dit wel lastig maar dat zal wel moeten wennen. Voor de clubs en ons is het wel een stuk makkelijker.

Dat Michel Winter afgevallen is als scheidsrechter in het betaalde voetbal is jammer voor de Noordelijke arbiters: Natuurlijk is dit jammer, maar de besten moeten op het hoogste niveau fluiten. Nu heb ik Michel nooit zien fluiten, en kan ik ook niet oordelen of het terecht is. Maar het is jammer.

Ik heb tot nu toe alles uit mijn carrière als scheidsrechter gehaald; Nee, er zit nog wel rek in. Voor alsnog gaat het erg goed en vind ik het allemaal leuk. Zolang het allemaal zo leuk gaat hoop ik er ook veel uit te halen.