Scheidsrechterbal opgegooid door Marja Adema

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Marja Adema is de eerste dame die als scheidsrechter  de bal opgooid. voor Puurvoetbalonline

 

Marja Adema is de eerste dame die als scheidsrechter de bal opgooid voor puurvoetbalonline

foto_Marja_Adema

 

Marja Adema 

Leeftijd: 47 jaar

Woonplaats: Leek

Scheidsrechter vanaf: 1997 als verenigingsscheidsrechter, sinds 2009 voor de KNVB

 

Als scheidsrechter ben je in het voordeel als jezelf gevoetbald hebt. Ik vind het voor mezelf wel een voordeel. Je weet wat er in een speler omgaat. Je kunt wat 'spelen' met emoties, maar wel tot een bepaalde grens natuurlijk.

De regel dat je op je zeventigste als KNVB-arbiter moet stoppen bestaat niet meer en dat is een juiste beslissing Ik vind het een prima zaak als diegene conditioneel nog aardig meekan. Verder zal de jarenlange ervaring die een oudere collega
heeft dan ook een voordeel kunnen zijn.

In de landelijke media wordt er teveel de nadruk opgelegd als een scheidrechter een foute beslissing neemt Met 3 'voetbalmannen' thuis kun je je onze discussies daarover ook wel voorstellen haha. Maar het is natuurlijk in NL wel heel extreem en unfair om na vele herhalingen en vertraagde beelden in diverse programma's een scheidsrechter neer te sabelen.
Veel journalisten zijn dramatisch in hun commentaar en spelregelkennis. Ik zie ook veel engels en duits voetbal, daar komen dezelfde fouten voor,
maar kort na afloop is het klaar! Natuurlijk ben ook ik voor electronische hulpmiddelen op het hoogste niveau. Verder hetzelfde systeem hanteren als bij bijv. rugby. De scheids geeft aan welk moment door de 'camera-official' her-beoordeeld moet worden. 

Ik ben er van overtuigd dat de talentenklassen op termijn nieuwe scheidsrechters voor het betaalde voetbal opleveren.  Dat geloof ik zeker. In het Noorden lopen er een aantal rond die het ver gaan schoppen, al moet het niet te snel gaan. Een stukje levenservaring, waar je je voordeel in de arbitrage mee kunt doen, vind ik heel belangrijk. En van KNVB-zijde niet te snel het vertrouwen opzeggen in deze mensen.

Nederland levert bij het EK in Polen en de Oekraïne tenminste een arbiter. Ik had niet anders verwacht. In dit kleine land kunnen we echt groot zijn v.w.b. de arbitrage, ook op grote toernooien. Met alle respect, als je op bijv. een WK sommigen uit exotische landen ziet fluiten dan hebben onze toppers meer recht daar hun vak uit te oefenen vind ik, maar bij de grote voetbalorganisaties heb je vast meer vrienden nodig.......

Als je ziet wat arbiters tijdens wedstrijden in het amateurvoetbal soms meemaken zou de vergoeding die ze krijgen wel wat hoger mogen zijn Ik vind het prima zo, al zou bijv. een tenue wel eens leuk zijn. Het fluiten is voor mij een 'prestatieve hobby' waar ik veel plezier aan beleef.Als je het voor de vergoedingen doet, dan is dat een verkeerde insteek om deze hobby uit te oefenen.

De scheidsrechtersvereniging COVS doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is. Helemaal mee eens. De COVS is een steun in de rug voor elke scheidsrechter en assistent op welk niveau ook! Ik heb er veel aan. Tevens is de COVS Groningen ook nog eens een gezellige club!

Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen. Ik denk op zich dat het wel meevalt, want liefhebbers om te fluiten zullen er altijd blijven. Echter velen 'durven' niet of haken vrij snel af door de verharding in de voetbalsport (en maatschappij). Dat moet dus aangepakt worden door bond (naar spelers) en clubs (naar ouders) en dat begint al bij de F-jes!.

Het is een uitstekende zaak dat Roelof Luinge verder is gaan fluiten in het amateurvoetbal en zijn voorbeeld zou door meer scheidsrechters uit het betaalde voetbal gevolgd moeten worden. Het is natuurlijk hoe je zelf bent, maar het moet dan in de Topklasse/Hoofdklasse niet een soort afscheidstournee worden. Ik zie liever die 45+'ers op een of andere manier actief bij de bond, als opleider, coach o.i.d. Ze blokkeren wellicht ook de doorstroming naar de top van de amateurs. Dat jongere scheidsrechters die terugkeren uit het betaalde voetbal in de topamateurs gaan acteren vind ik een beter idee.

Het digitaliseren van het wedstrijdformulier maakt het voor ons als arbiters een stuk makkelijker want nu zijn alle namen goed te ontcijferen. Ze zijn natuurlijk gekoppeld aan het relatienummer. Het digitale formulier werkt natuurlijk wel veel sneller, dan het geschreven formulier. Ik denk dat de meesten het daar wel over eens zijn. Het bevalt mij prima.

Dat Michel Winter afgevallen is als scheidsrechter in het betaalde voetbal is jammer voor de Noordelijke arbiters
't Is dun gezaaid met de Noordelijke arbiters in het betaalde voetbal, zeker nu Bakkelo die zelfs nog geen eens 30 is, ook nog een stap terug moet doen. Voor hen beide is dit wel heel teleurstellend. Zijn we hier in het Noorden wellicht toch te bescheiden?

Ik heb tot nu toe alles uit mijn carrière als scheidsrechter gehaald.
Nee. Ik had veel eerder voor de bond moeten gaan fluiten. Ondanks mijn leeftijd en 'vrouw-zijn' heb ik nog wel ambities om hogerop te komen.