Scheidsrechterbal opgegooid door Bert Kamstra

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

 Bert Kamstra is de arbiter die deze week meewerkt aan scheidsrechtersbal opgegooid

Bert Kamstra is de arbiter die deze week meewerkt aan scheidsrechtersbal opgegooid

wedstrijd__SGV-CVVB_026

Bert Kamstra in actie tijens het duel SGV-CVVB

Naam:        Bert Kamstra

Leeftijd:      57 jaar

Woonplaats: Groninge

Scheidsrechter vanaf: 1983

Actief op welk niveau: groep 3

Een scheidsrechter zou zelf ook gevoetbald moeten hebben. Nee dat is niet beslist nootzakelijk, maar je moet wel gevoel hebben voor het spel en weten wat er speelt

De regel dat je op je zeventigste als KNVB-arbiter moet stoppen bestaat sinds vorig jaar niet meer en dat is terecht. Ben een groot voorstander dat de leeftijdsgrens er af is. Iemand die zeventig is soms fitter dan iemand van vijftig en we worden met elkaar steeds ouder en fitter.

 Dat Pieter Vink en Ruud Bossen de spelregeltoets niet haalden is te breed uitgemeten in de landelijke pers. Het kan iedereen overkomen dat je dag niet hebt, en dan helpt de vraagstelling daar ook niet in mee.

 De talentenklassen leveren op termijn scheidsrechters voor het betaalde voetbal op. Dat denk ik wel en zeker met de begeleiding die er tegenwoordig bij is. Al moet je er wel voor waken dat het niet te hard gaat en de talenten juist de andere kant ophelpt in plaats naar het betaald voetbal.

Als je ziet wat arbiters tijdens wedstrijden in het amateurvoetbal soms meemaken mag de vergoeding wel hoger zijn. Ben ik het helemaal mee eens, ook al het is een hobby. Wil je het goed doen dan moet je er tijd insteken door zeker twee keer in de week te trainen. Daar komt bij dat we zelf onze kleding bekostigen, en tegenwoordig niet meer met een shirt kunnen volstaan omdat wij ons tenue moeten aanpassen bij de teams.

 De COVS doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is. Het is zeker een gegeven dat niet iedereen weet wat de scheidsrechtersverenigingen doen voor hun leden. Daarom is de scheidsrechtersvereniging Groningen en omstreken ook met een eigen website gestart www.covsgroningen.nl waar zeer veel informatie te vinden is. Tevens kun je twee keer in de week trainen onder leiding van ervaren trainers.

Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen. Ik ben bang dat vijf jaar te optimistisch is, er worden nu al standaard wedstrijden gefloten door verenigingsscheidsrechters.

Bij amateurwedstrijden moet er ook met een headset gewerkt worden. Headsets moet je alleen gebruiken bij neutrale trio's in de top- en hoofdklasse, bij de lagere klassen moet je het laten zoals het nu is.

 Ik heb tot nu toe alles uit mijn carrière gehaald Ja dat heb zeker. Het belangrijkste is dat je plezier in het fluiten hebt.