Scheidsrechtersbal opgegooid door :Sam Dröge.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

 De negende scheidsrechtersbal wordt opgegooid door Sam Dröge.

 

De negende scheidsrechtersbal wordt opgegooid door Sam Dröge. De negentien jarige arbiter fluit sinds twee jaar voor de KNVB en is actief op zaterdag, zaterdagjeugd-22 en op zondag in groep 4 van het amateurvoetbal.

17-10-2010_Klburen_-_Warffum_4-2_035

Sam Dröge voor aanvang van het duel Kloosterburen-Warffum samen met o.a zijn collega-scheidsrechter Alex Traa die als assistent fungeert.

Een scheidsrechter zou zelf ook gevoetbald moeten hebben. Voor scheidsrechters is het natuurlijk erg belangrijk om wel gevoel voor het spel te hebben. Zelf gevoetbald hebben, kan hier heel erg aan bijdragen, maar is in mijn ogen zeker niet essentieel.

 

De regel dat je op je zeventigste als KNVB-arbiter moet stoppen bestaat sinds vorig jaar niet meer en dat is terecht. Natuurlijk is dat meer dan terecht. Voor iedereen ligt het punt waarop het te zwaar begint te worden ergens anders. Het zou dan erg onterecht zijn als de KNVB een grens zou invoeren; scheidsrechters kunnen beter voor zichzelf bepalen tot hoelang ze nog doorkunnen.

 

Dat  oudere arbiters als Ben Haverkort (stopt helemaal) en Pieter Vink een stapje terugdoen is een prima zaak voor de jonge scheidsrechters. Het is uiteraard altijd zonde als een goede, ervaren scheidsrechter stopt of gaat minderen. Daarentegen is het voor jongere scheidsrechters natuurlijk wel een uitgelezen kans om ervaring op te doen, zeker op het niveau waarop Haverkort en Vink fluiten.

 

 

De talentenklassen leveren op termijn scheidsrechters voor het betaalde voetbal op. Ik denk dat de talentenklassen in Nederland allemaal erg goed geregeld zijn. Niet voor niets zijn er genoeg voorbeelden in het betaalde voetbal te noemen, die via deze talentenklassen in het betaalde voetbal terecht zijn gekomen. 

Nederland levert bij het EK in Polen en de Oekraïne tenminste een arbiter. Dat zit er wel dik in! Als je kijkt dat Nederland op allerlei internationale niveaus meerdere scheidsrechters op de lijst heeft staan, is het logisch dat deze ook in aanmerking komen voor het EK. Zeker nu bijvoorbeeld Björn Kuipers ook is uitgenodigd voor het Wereldkampioenschap voor clubteams. 

 

Als je ziet wat arbiters tijdens wedstrijden in het amateurvoetbal soms meemaken mag de vergoeding wel hoger zijn. Ik denk dat de vergoedingen en de ervaringen tijdens wedstrijden eigenlijk los van elkaar staan. De vergoedingen voor deze hobby zijn niet meer dan een (welkome) bijdrage aan de onkosten van de arbiters, zoals aanschafkosten van schoenen/shirts en natuurlijk de reiskosten naar en van wedstrijden. Wat scheidsrechters soms meemaken tijdens wedstrijden heeft meer te maken met fair play en sportiviteit. Hier kan uiteraard nog een hoop aan verbeteren, maar desondanks gaat dit gelukkig bij het gros van de clubs wekelijks prima! 

 

De COVS doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is. Absoluut! Vanaf dat ik ben begonnen met fluiten voor de KNVB, ben ik lid geworden van de COVS, en daar heb ik nog geen dag spijt van gehad! Dit seizoen volg ik vrijwel alle trainingen en dan merk je toch duidelijk in de wedstrijden dat je hier enorm profijt van hebt: niet alleen van de conditietrainingen maar ook het contact met de andere scheidsrechters. Ik zou de COVS zeker aanraden voor alle scheidsrechters. 

 

Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen. Ik denk niet dat dit binnen vijf jaar zal gebeuren. Je kan natuurlijk nooit in de toekomst kijken, maar de komende vijf jaar zal dit probleem denk ik nog niet aan de orde zijn. Zelf merk ik als nog jonge scheidsrechter, dat er nog genoeg leeftijdsgenoten zijn die ook het fluiten oppakken en daar plezier in hebben. Het lijkt mij dan ook niet dat het arbitragekorps binnen vijf jaar zó zou gaan slinken. 

 

 

Bij amateurwedstrijden moet er ook met een headset gewerkt worden. Headsets kunnen natuurlijk ideaal zijn om de samenwerking tussen de scheidsrechter en de assistent-scheidsrechters te bevorderen, maar in de praktijk zal dit alleen werken bij neutrale assistent-scheidsrechters. Dus of headsets in de top- en hoofdklasse ingevoerd moeten worden: zeker, helaas zal dat wel veel geld gaan kosten. Vanaf de 1e klasse en lager zullen headsets verder weinig voordelen opleveren. 

 

Ik heb tot nu toe alles uit mijn carrière gehaald. Tot nu toe heb ik zeker niet te klagen over mijn ‘carrière’. Ik fluit nog niet eens twee jaar voor de KNVB, maar merk nu al de enorme vooruitgang ten opzichte van toen ik net begon. Nu is het aan mij om deze lijn vast te houden, en nog verder vooruit te gaan om mijn eigen top te gaan halen.