Scheidsrechterbal opgegooid door Alex Traa

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

 

 

De achtste scheidsrechtersbal wordt opgegooid door Alex Traa uit Warffum . De jonge arbiter is naast de zaterdag ook op de zondag actief als grensrechter bij de voetbalvereniging Warffum

De achtste scheidsrechterbal opgegooid door Alex Traa uit Warffum. De jonge arbiter is naast de zaterdag ook op de zondag actief als grensrechter bij de voetbalvereniging Warffum

alex_traa_grensrechter

 

Alex Traa                                                                                                                                        Foto :    Jan Gerdez
Leeftijd: 30
Woonplaats: Warffum
Scheidsrechter vanaf: Augustus 1998
Actief op welk niveau: Zaterdag Niveau 3

Een scheidsrechter zou zelf ook gevoetbald moeten hebben. Het is wel makkelijk als je zelf gevoetbald hebt om je in te kunnen leven in de spelers en situatie, maar een vereiste is het niet. Ik vind het voor me zelf wel een voordeel dat ik de jeugdafdeling wel heb doorlopen als voetballer. Daardoor kan ik me beter inleven in situaties.

De regel dat je op je zeventigste als KNVB-arbiter moet stoppen bestaat sinds vorig jaar niet meer en dat is terecht. Dat is zeker terecht. Waarom moet iemand stoppen met zijn hobby als hij mentaal en fysiek het nog steeds uitstekend aan kan. Juist dan moet je volgens mij zolang door kunnen gaan tot het lichaam aangeeft dat het niet meer kan. Dus het is goed dat de KNVB deze leeftijdsgrens heeft afgeschaft.

Dat oudere arbiters als Ben Haverkort (stopt helemaal) en Pieter Vink een stapje terugdoen is een prima zaak voor de jonge scheidsrechters. Dat is zeker een goede zaak als de jonge scheidsrechters dan ook het niveau hebben om die plekken op te vullen. Je kunt wel talent hebben, maar als dat talent niet verder ontwikkeld dan kan dat problemen opleveren. Daarnaast moet je niet alle ervaring zomaar weg doen. De oudere scheidsrechters kunnen juist hun ervaring met de jonge delen, zodat de jonge scheidsrechter hier zijn voordeel mee kan doen.

De talentenklassen leveren op termijn scheidsrechters voor het betaalde voetbal op. Terugkomend op het bovenstaande, ja als die talenten niet alleen talent blijven maar zich ook door ontwikkelen, dan zullen de talentklassen scheidrechters opleveren. Echter moet je ook goed omgaan met de afvallers, anders gaan goede scheidrechters voor het amateurvoetbal verloren.

Nederland levert bij het EK in Polen en de Oekraïne tenminste een arbiter.
Dat is natuurlijk een goede zaak, echter moet die Nederlandse afgevaardigde zich natuurlijk wel aan de kwalificaties van de UEFA hebben voldaan, anders kun je beter helemaal geen arbiter sturen. Dus de Nederlandse Internationals dienen wel te blijven presteren. Iets overigens wat op moment zeker ook gebeurd.

Als je ziet wat arbiters tijdens wedstrijden in het amateurvoetbal soms
meemaken mag de vergoeding wel hoger zijn. 
De KNVB is al de beste betalende sportbond voor scheidsrechters, dus dat hebben we al mee, maar er mag nu zeker naar gekeken worden als je ziet hoe de maatschappij veranderd en wat voor effect dit ook op het voetbal heeft. Toch zijn het de clubs die de scheidsrechter betalen en in hoeverre willen de clubs mee doen aan de verhoging van de vergoeding. Maar zoals het nu gaat mag de vergoeding zeker omhoog gaan, gezien de dingen die op het veld gebeuren.

De COVS doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is. Dat klopt. De COVS doet veel achter de schermen, zoals druk oefenen op de KNVB als het om de vergoedingen gaan bijvoorbeeld. Daarnaast zit de COVS ook bij vele overleggen aan de tafel met de KNVB om de scheidsrechter goed te vertegenwoordigen. Overigens als je lid bent van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken, dan wordt je goed op de hoogte gehouden van wat de COVS zoal doet. Ik kan niet spreken voor andere verenigingen omdat ik daar geen lid van ben, dus zal ik daar ook geen oordeel over vellen. Maar het is bij ons (Groningen eo) zo dat er veel aan de leden gecommuniceerd wordt dmv de Aftrap, de website www.COVSGroningen.nl en de nieuwsbrieven. Daarom raad ik iedereen aan die onder dit verzorgingsgebied valt (voor info zie de website) om lid te worden. Ook vanwege de trainingsmogelijkheid, thema-avonden en het trainingsweekend in januari.

Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen. Als de houding van de spelers niet veranderd en er niet genoeg nieuwe aanwas komt zal dit helaas de werkelijkheid kunnen worden. Daar valt weinig anders over te zeggen. De mentaliteit en de acceptatiegehalte zullen moeten worden veranderd anders zal het ook niet meer interessant voor iemand zijn om scheidsrechter te worden. Men zal hem dan voor gek verklaren om zich als "straatvuil" te laten gebruiken, omdat spelers weleens zo reageren op beslissingen.

Bij amateurwedstrijden moet er ook met een headset gewerkt worden Alleen in de klassen met neutrale trio's. Met clubmensen moet je hier niet mee gaan werken, maar in de Top- en Hoofdklasse is het zeker materiaal wat zeker handig en nuttig is om te gebruiken om zo de spelers een optimaal mogelijke arbitrage te kunnen geven.

Ik heb tot nu toe alles uit mijn carrière gehaald. Ik denk het niet. Ik fluit nu 12 jaar en ben met mijn 13e seizoen bezig. Als ik minder in die tijd van het leven had genoten had ik hoger gefloten dan dat ik nu doe. Echter aan de andere kant geniet ik van het fluiten zoals het nu gaat, dus spijt heb ik er ook niet van. Op dit moment ben ik actief in de 2e, 3e en 4e klasse standaardteams en fluit ik op een niveau die ik als voetballer nooit gehaald zou hebben. Maar ik blijf proberen om mijn top telkens te verleggen.