scheidsrechterbal opgegooid door : Evert Yspeert

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

De Scheidsrechtersbal opgegooid door Evert Yspeert (Haren )

De Scheidsrechtersbal opgegooid door  Evert Yspeert (Haren )

 

foto_Evert

Naam: Evert Yspeert

Leeftijd: 24 jaar

Woonplaats: Haren Gn. (vanaf 1 november 2010 in Groningen)

Scheidsrechter vanaf: juni 2007 (BOS-cursus gedaan in 2005)

Actief op welk niveau: zaterdag groep 2

Een scheidsrechter zou zelf ook gevoetbald moeten hebben. Ik vind niet dat het noodzakelijk is dat een scheidsrechter gevoetbald moet hebben. Wel ben ik van mening dat het tijdens een wedstrijd goed van pas kan komen dat een scheidsrechter gevoetbald heeft. Je zult het spel sneller en beter 'lezen'.

De regel dat je op je zeventigste als KNVB-arbiter moet stoppen bestaat sinds vorig jaar niet meer en dat is terecht. Daar ben ik het mee eens! Als een scheidsrechter nog steeds goed genoeg is om wedstrijden op zijn/haar niveau te fluiten, waarom zou je dat dan afnemen vanwege de leeftijd van 70 jaar?! Zeker als je ziet dat er steeds minder scheidsrechters zijn, is het van belang iedere scheidsrechter die nog plezier beleeft in zijn/haar hobby te laten fluiten zolang het niveau nog toerijkend is.

Dat Pieter Vink en Ruud Bossen de spelregeltoets niet haalden is te breed uitgemeten in de landelijke pers. Ja, ik vind dat het te breed uitgemeten is. Maar, het feit dat dit naar buiten komt lijkt mij een groter probleem.

De talentenklassen leveren op termijn scheidsrechters voor het betaalde voetbal op. Dat is wel de insteek van die talentengroepen. En er zijn nu al jongens die door een dergelijk traject te volgen hogerop gekomen zijn, ik ga er dus ook van uit dat deze lijn doorgetrokken wordt! Nederland levert bij het EK in Polen en de Oekraïne tenminste een arbiter. Gezien de wedstrijden die onze jongens in de Champions League en Europa League krijgen, zou je zeggen dat er zeker wel één arbiter op het komende EK actief zijn. We zullen het afwachten, maar ik hoop zeker op minimaal één Nederlandse arbiter. Als je ziet wat arbiters tijdens wedstrijden in het amateurvoetbal soms meemaken mag de vergoeding wel hoger zijn. Ik fluit voor mijn plezier, geld is geen item voor mij. De vergoedingen die gegeven worden zijn wat mij betreft prima. Lang niet iedere werkgever geeft een dergelijke kilometervergoeding! Zodra in het amateurvoetbal het geld voor mij belangrijker wordt, is het denk ik tijd om te stoppen met het fluiten van wedstrijden.

De COVS doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is. De COVS is voortdurend bezig, achter en voor de schermen, om het voor haar leden zo aangenaam mogelijk te maken om te fluiten. Buiten het organiseren van trainingen wordt de positie van de scheidsrechter sterker gemaakt.

Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen

Ik denk dat dit wel mee zal vallen. Er komt ooit wel een tekort, maar er worden nog steeds BOS (Basis Opleiding Scheidsrechter)-cursussen georganiseerd waar scheidsrechters uit voort komen die voor de KNVB gaan fluiten. Er zal ook genoeg jonge aanwas zijn de komende jaren. Wel is het zo dat ik zelf vaak hoor dat het de teams verbaast dat er een 'jonge scheidsrechter' is. Er zijn dus wel meer oudere dan jonge scheidsrechters.

Bij amateurwedstrijden moet er ook met een headset gewerkt worden. Voor mijzelf acht ik dat absoluut niet nodig! Ik fluit niet met neutrale assistenten waardoor ook een headset overbodig is. Of het wenselijk is in de Topklasse en de Hoofdklasse weet ik niet. Ik kan me voorstellen dat het voor bijvoorbeeld arbiters die ook actief zijn als vierde official in de Jupiler League handig is, om met en aan de headset te wennen.

Ik heb tot nu toe alles uit mijn carrière gehaald. Ieder jaar dat ik actief ben geweest als KNVB-scheidsrechter ben ik gepromoveerd. Vier seizoenen geleden begon ik in de reserveklassen te fluiten en dit seizoen fluit ik in de eerste en tweede klasse bij de standaardelftallen. Ik hoop uiteraard dat er meer in zit dan groep 2. Het lijkt mij fantastisch om Hoofdklasse- en Topklassewedstrijden te fluiten. Het voetbal wordt beter, er zijn neutrale assistenten, er komt weer iets meer bij kijken dan mijn huidige niveau.