Scheidsrechtersbal opgegooid door Kees Brondijk

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Kees Brondijk is de eerste assistent scheidsrechter die zijn meewerkt aan de rubriek scheidsrechtersbal

Kees Brondijk is de eerste assistent scheidsrechter die zijn meewerkt aan de rubriek scheidsrechtersbal

 kees_brondijk

Kees Brondijk in actie tijdens het duel SC NEC-Babberich als assistent-scheidsrechter

Naam: Kees Brondijk

Leeftijd: 46 jaar

Woonplaats:        Hoogezand

Scheidsrechter vanaf: 2008

Actief op welk niveau : Assistent Scheidsrechter Hoofdklasse Zondag

Een scheidsrechter zou zelf ook gevoetbald moeten hebben. Dat heeft voor en nadelen. Het voordeel is dat hij dan het spel beter kan “lezen”en sneller kan reageren. Begrip voor de eerste emotie is er dan ook.Voor een beginnend scheidsrechter is het nadeel dat ze vooral in het begin nog te veel als “speler” op het veld lopen. Meer op het spel letten dan op wat er gebeurt. Het ligt volgens mij vooral aan de persoon zelf of het een voor of nadeel is.

De regel dat je op je zeventigste als KNVB-arbiter moet stoppen bestaat sinds vorig jaar niet meer en dat is terecht. Zeker in de huidige situatie dat er een tekort is aan scheidsrechters is dit een juiste stap. Zolang de scheidsrechter nog aan de eisen voldoet ( spelregelkennis en goede conditie ) is er niets op tegen om door te gaan met fluiten.

Dat Pieter Vink en Ruud Bossen de spelregeltoets niet haalden is te breed uitgemeten in de landelijke pers. Het was inderdaad niet slim om dit in de pers te brengen. Of het nu een lek was of niet. Ze worden er dan toch op beoordeeld. Zeker in de eerste wedstrijd na een dergelijke bekendmaking. Na het halen van de herkansing is het volgens mij ook niet gemeld.

De talentenklassen leveren op termijn scheidsrechters voor het betaalde voetbal op. Het is goed dat deze trajecten er zijn voor de jonge talenten. Een juiste begeleiding vanaf het begin voorkomt dat er later te veel moet worden gesleuteld. De juiste begeleiding moet dan ook voorkomen dat de talenten te snel promoveren. Soms is het even op hetzelfde nivo blijven en ervaring opdoen beter als te snel te hoog.

Nederland levert bij het EK in Polen en de Oekraïne tenminste een arbiter. Dat moet zeker. We hebben daar genoeg talent voor. Nederland hoort daar te staan. Danny Makelie is daar een heel goed voorbeeld van. Ook een Björn Kuipers vind ik daar een goede persoon voor.

Als je ziet wat arbiters tijdens wedstrijden in het amateurvoetbal soms meemaken mag de vergoeding wel hoger zijn. Ik denk niet dat een hogere vergoeding voor de wedstrijden een verschil maakt of een scheidsrechter  (die te maken krijgt met agressie ed op de velden ) wel of niet doorgaat met deze mooie hobby. De scheidsrechters en assistenten doen het voor hun eigen plezier. Als je er geen plezier meer in hebt dan zal de vergoeding je niet over de streep trekken om door te gaan. Een hogere vergoeding trekt misschien wel extra scheidsrechters maar het nadeel daarvan is dat een scheidsrechter die er puur voor het geld staat naar mijn mening niet de juiste instelling heeft. Voor de meeste scheidsrechters is de vergoeding juist alleen maar mooi meegenomen. Daar kunnen de kosten als benzine, kleding , schoenen, fluiten, ed van worden betaald.

De COVS doet veel voor haar leden waar niet iedereen van doordrongen is.n De COVS mag zichzelf inderdaad wel eens vaker een schouderklopje geven en zelf de publiciteit zoeken. Laten zien wat je doet en dat je er niet alleen voor de KNVB scheidsrechter en assistenten bent. Ook de mensen bij de clubs kunnen veel voordeel van de COVS. Een goed voorbeeld is bv de nieuwe site van de COVS Groningen en eo. ( www.covsgroningen.nl) waar ook voor clubscheidsrechters veel informatie staat

Binnen nu en vijf jaar zal het arbitragekorps in het amateurvoetbal te klein zijn om alle wedstrijden van standaardteams te bemannen. Dit betwijfel ik. Als je ziet hoeveel jongen scheidsrechters er de laatste tijd bij komen denk ik wel dat het goed gaat. Voorwaarde is wel dat het werk van de scheidsrechter postitief moet

Bij amateurwedstrijden moet er ook met een headset gewerkt worden. Dit zou alleen interessant zijn als er wordt gewerkt met neutrale trio’s. Dat zou betekenen vanaf de hoofdklasse. Dit is een duur hulpmiddel. Een eerste goede stap zou zijn dat behalve de Topklasse ook de hoofdklasse standaard met de zogenaamde piep-vlaggen gaat werken. Dit werkt zeer postitief voor de onderlinge communicatie.

Ik heb tot nu toe alles uit mijn carrière gehaald. In de korte tijd dat ik bezig ben vind ik inderdaad dat ik al veel heb bereikt. Heb daar zelf ook veel voor gedaan. Behalve de Basis opleiding heb ik ook de extra opleiding tot Assistent –Scheidsrechter gedaan. Daarnaast proberen zoveel mogelijk ervaring op te doen door zoveel mogelijk te fluiten.Ook goed luisteren wat begeleiders en collega scheidsrechters van je wedstrijden vinden.Dit seizoen ben ik alleen als assistent voor de KNVB actief.Als scheidsrechter alleen op zaterdag als het nodig is voor de clubs in de buurt.